Ахалазия на хранопровода: симптоми и лечение

Ахалазията на хранопровода е рядко заболяване, при което човек не може да преглъща нито твърди нито течни храни. Как се диагностицира и лекува това заболяване? Разберете повече от тази статия.
Ахалазия на хранопровода: симптоми и лечение

Последна актуализация: 09 Август, 2020

Ахалазия на хранопровода е рядко заболяване, което може да се появи при всяка възраст. Основният симптом е неспособността на хранопровода да се разширява и да допуска храна в стомаха.

Без съмнение, това е голям проблем. Въпреки всички проучвания, научната общност все още не е могла да разбере конкретните причини за това.

Обаче, това, което са разбрали е, че болестта засяга както мъжете, така и жените, и изглежда не се предава по наследство.

Симптоматика на ахалазия на хранопровода

Ахалазия на хранопровода: диаграма

Основният симптом на ахалазия на хранопровода е трудното преглъщане на храната.

За да може един лекар да определи това заболяване, те трябва да обърнат внимание на симптомите.

  • Дисфагия: Това е трудност при преглъщането както на твърда, така и на мека храна, също и неспособност за поглъщане на течности. Това се случва предимно заради свиване в горната част на хранопровода.
  • Болка в гърдите: Това не се случва често, но би могло да възникне, ако има свивания в долния езофагеален сфинктер.
  • Регургитация на храната: Някои хора, страдащи от ахалазия на хранопровода, повръщат храната, която преглъщат. Това се случва поради тяхната неспособност за преглъщане.
  • Загуба на килограми: Когато един човек не може да приеме храна в храносмилателната система, започва постопенно да сваля килограми и това често води до анемия.

Важно е да се знае, че храните и течностите, които не преминават през хранопровода и не са повърнати, могат да преминат в белите дробове. Това може да се случи по всяко време, дори когато човек спи. Също така, последствията варират от дихателни инфекции до аспирационна пневмония.

Поради тази причина, трябва да се консултирате с лекар колкото се може по-бързо, ако усетите, че имате дисфагия.

Ахалазия на хранопровода: как се диагностицира?

Ако един пациент има гореспоменатите симптоми, тогава е задължително да се направят някои конкретни изследвания преди да се постави правилна диагноза.

Двете най-често срещани изследвания са:

Ахалазия на хранопровода: изследване за подвижността на хранопровода

Назална интубация

Тази техника позволява да се измери напрежението, упражнено от езофагеалните мускули.

Тестът за подвижност на хранопровода се прави с тънка сонда, която се вкарва в носа, с цел да се стигне до хранопровода и стомаха. Това е неудобна процедура, така че пациентът обикновено се поставя под местна упойка.

Времева бариева езофаграма

Това е друг начин за диагностициране на ахалазия на хранопровода. Това е прост тест, при който човекът пие течност с барий преди уговорения час.

После, пациентът застава с гръб срещу масата за рентгенови снимки. Болният трябва да пие повече течности и понякога да задържа дъха си за кратки периоди от време. Това позволява на лекарите да прегледат засегнатата област.

Лечение на ахалазия на хранопровода

Млада жена, която е притворила очи и се държи за гърлото от болка.

Консултирайте се с вашия личен лекар, веднага щом усетите някои от тези симптоми.

Леченията за това заболяване зависят често от тежестта и специфичните характеристики на болния. Това включва фактори като например възраст, възможни инфекции на дихателния тракт и т.н.

Някои от възможните опции са:

  • Балонна дилатация: един балон се вкарва в езофагиалния сфинктер и е надут, за да поддържа хранопровода отворен и уголемен. Обикновено, това заболяване изисква повтаряне на цикъла поне веднъж.
  • Ботокс: Това е мускулен релаксант, вкаран чрез ендоскоп в езофагиалния сфинктер. Обикновено се прилага при по-възрастни хора, които не могат да се подложат на операция.
  • Мускулни релаксанти: Това лечение изисква лекарства, които отпускат мускулите преди ядене. Обаче, проблемът при това лечение се състои в това, че има много странични ефекти.
  • Операция: Това е най-добрата опция от всички, особено за по-млади пациенти. Това е ефективно решение на проблема, чиито причини все още са неизвестни.

Заключение

Ако усетите някакви проблеми при поглъщането на храна или дори вода, трябва веднага да се консултирате с личен лекар.

Обаче, има моменти, при които бъркаме трудното преглъщане със симптоми на тревога. Въпреки това, винаги е по-добре да сте сигурни, като получите правилната диагноза.

Това ще ви позволи да започнете лечение, което е ефективно за вашия конкретен случай. Освен това, ще предотвратите големи проблеми поради белодробната аспирация на храна или течности, както споменахме по-горе.

Към момента има все още активни проучвания, проведени по този въпрос, за да определят главните причини за ахалазия на хранопровода. Надяваме се, че скоро ще има начин за предотвратяване на това заболяване.

Може да ви заинтересува ...
Симптоми на най-сериозните заболявания на хранопровода
Здраве и КрасотаRead it in Здраве и Красота
Симптоми на най-сериозните заболявания на хранопровода

Жизнено важна е ролята на хранопровода в нашето тяло. Най-често срещаният проблем с хранопровода е гастроезофагеална рефлуксна болест.