Хранително отравяне или стомашен грип: Как да ги различим

Причините за стомашен грип и хранително отравяне са напълно различни. Едното се причинява от вирус, а другото - от бактерии или токсините им.
Хранително отравяне или стомашен грип: Как да ги различим

Последна актуализация: 15 март, 2023

Въпросното хранително отравяне и стомашният грип имат редица прилики, но и немалко разлики, които трябва да се вземат предвид. Необходимо е различно лечение в зависимост от причината за заболяването и затова е важно да се постави правилната диагноза.

Ще ви покажем разликите между двете състояния, не само по отношение на причините, но и техните последствия и прогноза. Имайте предвид, че в много случаи ще ви е необходим съвет от лекар – в противен случай здравето на човека може да бъде изложено на риск.

Какво причинява стомашен грип?

Стомашният грип обикновено се причинява от вирус, който води до възпаление на храносмилателния тракт, което причинява проблеми на стомашно и чревно ниво. Често се наблюдават повръщане, диария и болка от този вид инфекциозна патология.

Трябва да се отбележи, че това е заразна болест, която може да се предава между хора в близък контакт. Транспортира се с помощта на микрокапчиците, които се отделят при говорене. Възможно е също да се заразите чрез използване на замърсени предмети.

Няколко вируса могат да предизвикат проблема. Норовирусите често засягат по-малки деца, както и ротавирусите. Това се доказва от проучване, публикувано в списание Praxis. При възрастните обаче астровирусите и аденовирусите са много по-чести. Някои видове коронавируси също могат да причинят тези процеси.

Вируси на стомашен грип.
Вирусите, които причиняват стомашен грип, са много разнообразни, вариращи от ротавируси до някои видове коронавируси.

За да научите повече, прочетете: Репродуктивният цикъл на вирусите

Симптоми на стомашен грип

Стомашният грип обикновено причинява коремна болка, диария и повръщане. Сравнително често обаче е тези оплаквания да бъдат придружени от втрисане и висока температура в опит на тялото да убие вируса, причиняващ заболяването. Освен това е обичайно да изпитвате мускулна болка.

Това, което трябва да се следи внимателно, са симптомите на дехидратация. Понякога пациентът не е в състояние да поеме течности, без да повърне, и следователно е предразположен към воден дефицит. Имайте предвид, че дехидратацията може да бъде животозастрашаваща, така че следете за свързаните с нея симптоми.

Какво причинява хранително отравяне?

За разлика от стомашния грип, хранителното отравяне се причинява от бактерия или протозоя. Произходът е микроорганизъм или негов токсин, който дразни и възпалява лигавиците на храносмилателния тракт и генерира, в много ситуации, симптоматика, подобна на описаната.

Най-честата интоксикация се причинява от бактерии от род Clostridium. Въпреки това микроорганизмът Salmonella също много често е отговорен за това състояние.

Според проучване, публикувано в списанието Przeglad Epidemiologiczny, броят на случаите, засегнати от тази бактерия, се е увеличил през последните години. Намира се главно в месото и месните продукти.

Чести симптоми на хранително отравяне

Симптомите, причинени от хранително отравяне, в някои случаи са много подобни на тези на стомашен грип. Диария, повръщане, коремна болка, треска и дехидратация са сред честите. Те обаче обикновено не продължават толкова дълго, въпреки че това зависи от тежестта на отравянето и количеството на погълнатите бактерии или токсини.

Някои отравяния обаче могат да доведат до отказ на други органи. Черният дроб обикновено е основният засегнат орган. Страда най-вече при консумация на микотоксини от гъби. Дори е доказано, че тези токсини могат да увеличат риска от рак и хепатит.

Може да се интересувате и от: 6 стягащи запарки при диария

Кога да отида на лекар?

Каквато и да е причината за дискомфорта, важно е да отидете на лекар, когато симптомите не изчезнат в рамките на 24 часа или когато се влошат с времето. Такъв е и случаят, ако страдате от кожни промени, главоболие или силна треска.

В допълнение, специалистът ще може да предложи решения за намаляване на непрекъснатото повръщане под формата на лекарства, инокулирани интрамускулно. Те обикновено са много ефективни в подпомагането на тялото да започне да понася течности и намаляват риска от дехидратация.

Ако изпитате загуба на съзнание или силна болка, вие (или някой друг) трябва незабавно да се свържете с спешното отделение.

Симптомите на стомашен грип и хранително отравяне обикновено не продължават повече от 2 дни. Въпреки това могат да възникнат усложнения на ниво храносмилане, така че трябва да следите дали се появява кръв в изпражненията и да се консултирате с лекар, ако е така.

Как се диагностицират?

Хранително отравяне
Лекарят ще попита за консумираната храна, за да определи дали има микробиологичен риск.

За да се установи диагнозата хранително отравяне или стомашен грип, ще е необходима доста пълна медицинска история. Специалистът ще разпита за приетите през последните часове храни, за да прецени дали някоя от тях може да крие микробиологичен риск.

Освен това ще е необходимо да се знае дали някое лице в близък контакт е в същата ситуация. По принцип диагностичните тестове като такива обикновено не се извършват, освен в най-сериозните случаи. Може дори да бъде поискана серология или посявка на изпражненията, за да се знае точно кой микроорганизъм причинява неразположението.

Препоръчителни лечения

Препоръчваните лечения, независимо от причината за патологията, ще бъдат насочени към търсене на ремисия на симптомите, както и предотвратяване на дехидратация.

Първото нещо ще бъде постепенно увеличаване на обема на водата, стига това да не предизвиква гадене или рефлекс за повръщане. От този момент нататък в диетата трябва да се включат лесно смилаеми твърди храни, като бял ориз и пилешко месо. Тези продукти с високо съдържание на мазнини или фибри ще бъдат последните, които ще бъдат въведени отново.

Най-тежките случаи може да изискват прилагане на антиеметик, който намалява повръщането. Интравенозни течности могат да бъдат приложени, ако се развият симптоми на дехидратация, въпреки че това е въпрос на ръководството на болницата.

В случай на вирусен проблем може да се включи добавка с витамин С за укрепване на имунната система. Ако заболяването е причинено от бактерии или токсин, някои лекарства, които блокират неговите ефекти или елиминират патогена, също могат да бъдат взети предвид. Пример за това са антибиотиците в най-тежките случаи.

Как да ги предотвратим?

Превенцията е ключов момент, когато става въпрос за предотвратяване на стомашен грип и хранително отравяне. За да предотвратите хранително отравяне, важно е да осигурите добра хигиена на ръцете и правилно боравене с храната преди и по време на консумация. Използването на хладилна витрина и добрите практики за съхранение ще бъдат от съществено значение.

По същия начин, липсата на близък контакт с тези, които са развили стомашно-чревни симптоми, също може да ви предпази от заразяване с болестта, причинена от вируса, ако това е причината.

Това обаче е доста трудно да се направи, тъй като тези микроорганизми обикновено са много заразни, преди симптомите да се появят при хората.

Стомашен грип и хранително отравяне: два различни проблема с подобни симптоми

Както видяхте, стомашният грип и хранителното отравяне имат редица прилики по отношение на симптомите, които генерират. Въпреки това, те се причиняват от различни микроорганизми, така че лечението, предложено за най-интензивните форми на заболяването, също е различно.

Най-добре е да търсите превенция и да се уверите, че се спазват хигиенните мерки между хората и при работа с храни. След появата на първите симптоми е важно да знаете кога да отидете на лекар и как да предотвратите дехидратацията.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Zbinden A. Virale Gastroenteritis: Es muss nicht immer Norovirus sein [Acute Viral Gastroenteritis: Viruses Other Than Norovirus]. Praxis (Bern 1994). 2019;108(5):335-339.
  • Polański P, Radziszewski F, Księżak E, Wiktor A, Sadkowska-Todys M. Foodborne infections and intoxications in Poland in 2017. Przegl Epidemiol. 2019;73(4):451-462.
  • Marchese S, Polo A, Ariano A, Velotto S, Costantini S, Severino L. Aflatoxin B1 and M1: Biological Properties and Their Involvement in Cancer Development. Toxins (Basel). 2018 May 24;10(6):214.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.