8 често срещани грешки при почистване на тоалетната

Почистването на тоалетната е сред най-важните по време на почистването на дома. Плесен, мухъл, гъбички, бактерии и варовик - това се натрупва, ако не я почиствате. Научете се как да правите правилно това със следващите ни съвети.
8 често срещани грешки при почистване на тоалетната

Последна актуализация: 13 април, 2023

Хигиената на цялата къща е от основно значение за здравето на семейството, но въпросното почистване на тоалетната е от съществено значение. Цялата баня изисква повече внимание, но най-важната задача е тоалетната.

Да го правите правилно е от решаващо значение. Обикновено това е една от най-неприятните задачи, но е необходима, защото е основният източник на мръсотия.

В допълнение, влажността на санитарното помещение се превръща в идеално условие за разпространението на много видове бактерии и гъбички, които рано или късно могат да засегнат здравето. Искате ли да знаете къде грешите? Продължете да четете тази статия и открийте най-честите грешки при дезинфекцията на тоалетната.

1. Правите тоалетната първото нещо, което почиствате

Тази грешка е една от най-честите. Може би се чудите защо редът има значение.

Истината е, че както казахме преди, тоалетната е центърът на бактериите и затова е най-добре да я дезинфекцирате накрая. Започнете с това, което се замърсява най-малко и завършете с тоалетната чиния.

2. Използвате същия почистващ препарат като за останалата част от банята

Не е същото да почистите душ батерията или огледалото, например, като вътрешността на тоалетната. Последното изисква по-мощни продукти за бактерии и петна, които не излизат толкова лесно.

Най-добре е да използвате специален почистващ препарат, без да забравяте гумените ръкавици за защита на ръцете (използвайте ги само за банята) и пластмасова престилка, ако е възможно. Освен това сапунът и водата (може би с добавяне на малко белина) са добро решение.

Друга техника, която не се проваля, е да излеете вряла вода вътре в чинията, за да отстраните плаката, която е полепнала. Направете това много внимателно. По-късно ще споделим с вас някои природни продукти, които дават отлични резултати в тази задача.

3. Грешки при почистване на тоалетната – вярвате, че почистващият продукт ще свърши цялата работа

Можете да имате най-добрия почистващ препарат в света, но ако не четкате силно, когато почиствате тоалетната, той няма да ви помогне. Свършете своя дял от работата: изтъркайте вътрешността във всички ъгли, като започнете отгоре и стигнете до дъното. Това обаче не означава, че трябва да отделите час. 10 минути са достатъчни.

Почистването на тоалетната е важно.
Почистването на тоалетната изисква прибори, които се използват само там и не се споделят с останалата част от тоалетната.

4. Грешки при почистване на тоалетната: Неизползване на правилните инструменти

В повечето случаи четките за тоалетна не са достатъчни, тъй като винаги има ъгли, които не могат да бъдат почистени, като дъното или вътрешността на горните ръбове. За това е удобно да използвате парцал, абразивна гъба или дори малка четка за зъби. Ще видите как цялата мръсотия излиза!

5. Забравяте да почистите отвън

Микробите не са само отвътре, въпреки че е типично да се пропусне почистването отвън. Когато пускате казанчето, водата пръска и отвън.

Поради тази причина трябва да почистите отвън, включително чинията, капака, казанчето за вода и бутона с парцал или тампон за почистване. Използвайте дезинфектант или универсален почистващ препарат в аерозолен контейнер за удобство.

В това отношение редовното извършване на още по-задълбочено почистване се състои в разглобяване на капаците, така че нищо да не бъде пропуснато. Във всеки случай започнете отгоре, така че водата да попадне върху това, което не сте почистили.

6. Грешки при почистване на тоалетната – използване само на една кърпа за цялата баня

Не искате да замърсите всичко с микробите от тоалетната! Друга често срещана грешка е почистването на тоалетната и останалата част от банята с една и съща кърпа.

За да избегнете това, използвайте три кърпи – две от тях за тоалетна. Едната ще се погрижи за зоните, които имат пряк контакт с тялото, а другата – за останалото. Най-добре е да са в различни цветове, за да ги различавате.

7. Не почиствате и не подменяте четките

Точно както се случва с четките за зъби, трябва да смените четките след 6 месеца, защото те вече не вършат работата си.

Що се отнася до почистването, всеки път, когато ги използвате, налейте малко хлор в тоалетната чиния и я поставете за известно време. Друга добра алтернатива е да добавите сода за хляб с оцет.

8. Комбиниране на продукти, които не трябва да се смесват

Внимавайте! Има смеси, които могат да генерират опасни токсични газове. Смесването на хлор или белина, например, с някои препарати за почистване на съдове, оцет, спирт или амоняк предизвиква химически реакции, които могат да изгорят очите или дихателната система.

Съвети за правилно почистване на тоалетната

Знаете какво да не правите. Сега нека да разгледаме някои полезни съвети, за да усъвършенствате техниката си за почистване на тоалетна.

Дръжте необходимото под ръка

Организацията е ключова в домакинската работа. В банята става още по-необходима, защото ви предпазва от докосване на нещо със замърсени ръце.

Съберете всички химикали, инструменти и лични предпазни средства, преди да започнете, за да се погрижите за вашето здраве и за да спестите време. Вода, почистващ препарат, сапун, дезинфектант, тоалетна четка, абразивна гъба, стара четка за зъби, абсорбиращ парцал или хартия, гумени ръкавици и пластмасова престилка.

Преместете всичко върху или около тоалетната

Тоалетна хартия, кърпички за еднократна употреба, кърпи, сапун, освежители за въздух, декорации… премахнете всичко върху или близо до тоалетната, за да направите процеса по-пълноценен. Също така, за да избегнете случайни падания, които са по-чести, отколкото си мислите.

Опитайте натурални продукти за почистване на тоалетната

Не винаги имате препарат за тоалетна под ръка, но имате лимон, две малки лъжици сода за хляб и половин чаша бял оцет. Смесете тези три естествени компонента, които действат като мощни дезинфектанти.

Друг практичен вариант е да направите смес от оцет, вода и сол. Има и такива, които избират тъмни газирани напитки, които имат свръхбърз ефект. Процедурата, която трябва да следвате, е една и съща във всички случаи.

Оставете препаратът да подейства

Една от най-ценните тайни за правилното почистване на банята е да оставите препарата да престои. Ако имате време, оставете чинията да се накисне за час-два преди това. Така мръсотията ще излезе с по-малко усилия и всичко ще изглежда лъскаво.

Проветрявайте докато почиствате тоалетната

Ако имате прозорци в санитарното помещение, отворете ги, за да се проветрява естествено по време на почистването и да пропуска пряка слънчева светлина. Това ще освободи всички газове или изпарения, които могат да произхождат от химикалите.

Ако, от друга страна, нямате прозорец, включете вентилатора или оставете вратата отворена.

Почистете всички принадлежности за баня

Почистването на всички тела и мебели в помещението е задължително. Както и подовете и стените. Обърнете специално внимание на точките, които са близо до тоалетната, тъй като те са най-податливи на капки вода при издърпване на дръжката или бутона.

Същото се случва и с хавлиите, които обикновено са много близо. Не забравяйте, че пръските могат да достигнат до два метра разстояние. Обърнете внимание на местоположението на четките за зъби!

Пуснете водата в тоалетната

Цялата мръсотия, натрупана в чинията, трябва да се измие веднага. Изплакнете тоалетната, така че микробите да не се прикрепят отново.

Трик, който много хора използват, е да нанесат малко дезинфектант с приятен аромат, за да подсилят аромата на банята.

Лимонов сок за почистване на дома
Има естествени съставки, които имат почистваща сила. Полезни са содата бикарбонат, оцетът и лимонът.

Измийте добре инструментите след почистване на тоалетната

Хигиената на четката, парцалите, гъбите и всичко, което използвате в рутинното си почистване, е от първостепенно значение. Използвайте белина или сапун с дезинфектант, за да премахнете микробите. По възможност ги оставете да се киснат по-дълго време и ги залейте с гореща вода. Що се отнася до дрехите, изнесете ги на слънце.

Подсушете всичко

След като сте свършили работата много добре, трябва да подсушите всяко пространство с абсорбираща хартия или суха кърпа. По този начин ще забележите повече блясък и не рискувате да оставите следи от вода, които ще придадат неприятен вид на банята.

Чистете често и редовно

Възникват много съмнения относно това колко често да почиствате тоалетната. Факт е, че всичко зависи от това как се използва.

В идеалния случай трябва да се почиства веднъж седмично. Но ако е обща тоалетна, мръсотията се появява по-бързо и честотата трябва да е по-висока. Правете допълнително почистване!

Почистване на тоалетната

Дори една от тоалетните в дома ви да не се използва, важно е да я почистите. Поне на всеки две седмици, тъй като застоялата вода и влагата ще си свършат работата. Случвало ли ви се е да влезете в неизползвана тоалетна и да видите черни петна? Това е мухъл.

От друга страна, когато приключите с почистването на тоалетната, не забравяйте да измиете добре ръцете си, дори и да сте сложили ръкавици. Винаги е по-добре да сте в безопасност, за да си осигурите хигиена, така че да сте готови да се насладите на дезинфекцираната си баня без миризми!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Santos N. Limpieza del mobiliario interior. Edición 2019. Logroño: Editorial Formación Tutor; 2019.
  • Abregu J, Matta G, Ríos D, Toribio J. Desinfectante, limpiador y aromatizante Eco Limpia. Lima: Universidad San Ignacio de Loyola; 2020.
  • Muñúzuri L, Giles J, Medina Y, Armenta A, Martínez S, Trejo T, Romero N. El gran peligro que representa los cepillos dentales cerca del inodoro. Rev Imp Odont. 2019; 4 (8): 37-41.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.