Йога пози, с които ще отслабнете бързо

В тази статия ще ви разкрием кои йога пози ще ви помогнат да загубите излишното тегло и чувството за тежест.
Йога пози, с които ще отслабнете бързо
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 11 август, 2023

Много хора искат да знаят кои йога пози са най-добри за отслабване, след като започнат да практикуват тази дисциплина. Това е така, защото фигурата, която може да бъде постигната чрез йога е едно от основните неща, които привличат хората към това занимание.

Когато човек е в лотос поза, той медитира и успокоява ума си. Нещо повече: има и физическа полза: по-стройно, гъвкаво, тонизирано и в резултат на това – по-здраво тяло.

Трябва да се отбележи, че за да започнете да практикувате йога, не е необходимо да имате определено тяло или да сте много слаб. Всеки човек е способен да прави йога и всеки може да упражнява тялото си, за да подобри здравето си.

Как се отслабва чрез йога

Йога за отслабване

С течение на времето човек изгражда навик да практикува йога много пъти седмично, тялото свиква с дейността. Непосредствените ползи са:

 • Подпомага кръвообращението
 • Увеличава енергията и жизнеността
 • Подобрява качеството на съня
 • Психическо и емоционално здраве
  • Премахва стреса
  • Подобрява настроението
 • Облекчава напрежението
  • отдих

Сега, как се отслабва чрез йога? Много просто. Чрез мускулното усилие, което се осъществява в определени асани или пози.

Когато практикувате йога, тялото се позиционира по определен начин и остава там за кратък период от време (от секунди до минути).

Задържайки тази позиция, тялото остава в напрегната позиция, в която мускулите се свиват.

С други думи, чрез йога се отслабва в почти всички пози в тази дисциплина. Въпреки това повторението на някои от тях може да ни помогне да изгорим по-голямо количество мазнини.

В по-голяма или по-малка степен поддържането на едно положение, за определен период от време, спомага за изгаряне на мазнините, активиране на мускулите и тонизиране на някои части на тялото.

Разбира се, всичко зависи от интензивността, с която правите упражненията. В този смисъл, инструкторите по йога обикновено постепенно увеличават както сложността, така и продължителността на позите. По този начин тялото има възможност да свикне със силата и да развие съпротива.

Загубата на тегло ще се наблюдава постепенно. Трябва да се отбележи, че отслабването ще настъпи незабавно (или не) в зависимост от личната диета. Йогата сама по себе си не може да гарантира загуба на тегло, ако не е придружена от здравословен начин на живот.

Най-добрите йога пози, които ще ви помогнат да отслабнете

Ако не искате или нямате време да отидете на занятия по йога, не се притеснявайте. Можете да правите упражнения у дома. Нуждаете се само от 30 минути на ден (и малко спокойствие и пространство). Запомнете: това, което е от значение, е качеството на упражнението, а не пространството.

Основните йога пози за загуба на тегло са следните:

1. Йога пози – Поза “Кобра”

Йога пози за отслабване

Това е една от най-ефективните йоги пози за отслабване, тъй като при нея се активират много различни мускули едновременно.

Позата на кобрата е много лесна за изпълнение. Просто трябва да се позиционирате с лицето надолу върху килимче за йога и да сложите дланите на ръцете на ширината на раменете си. Изправете се на ръце, за да повдигнете торса от пода. Обърнете глава напред.

Можете да държите очите си отворени, фокусирани върху определена точка или да ги затворите. Дишайте дълбоко няколко пъти. Важно е да държите гърба си изправен.

2. Позата на война

Тази асана се практикува изправена позиция и укрепва крайниците. Поставете единия си крак напред, а другият зад вас. Леко сгънете коляното.

Повдигнете ръцете си над главата си и съберете дланите си. Дръжте гърба си изправен.

3. Йога пози – Поза “Риба”

Позата “Риба” е основна в йогата. Много помага, когато имаме прегърбени рамене (от прекарване на часове пред компютъра) или при болка в шията.

Седнете на пода с изправени и събрани крака. Поставете дланите на ръцете си до бедрата. Издърпайте торса си напред заедно с главата, без да вдигате лактите.

Гърбът ви ще бъде леко извит. Останете в това положение няколко секунди и бавно се върнете в първоначалната позиция.

4. Поза свещ

Това може да е малко по-сложно, но, подобно на позата “Риба”, ще можете да го направите. С тази поза ще увеличите притока на кръв към мозъка, ще укрепите краката си и ще активирате коремните мускули.

Легнете по гръб. Повдигнете краката си така, че да са перпендикулярни на пода.

Дръпнете краката си възможно най-назад (идеята е пръстите ви да докоснат пода, като преминат над главата ви). Останете в това положение няколко секунди. Дишайте дълбоко и бавно се върнете към първоначалната позиция.

5. Йога пози – Поза “Дърво”

Йогата е полезна за физическото и душевно здраве.

С тази асана ще тонизирате корема и ще подобрите баланса. Застанете изправени. Повдигнете левия си крак и го доближете към дясното си коляно. Вдигнете ръцете си над главата и съберете дланите си. Задръжте тази позиция за няколко секунди.

6. Поза люлка

Позата люлка помага за подобряване на метаболизма и укрепва мускулите на гърба и гърдите. За да я направите, трябва да легнете по корем.

След това поставете ръцете си встрани. Хванете краката си с ръцете и вдигнете главата си нагоре. Задръжте тази позиция за минута или две и след това бавно се върнете в първоначалното положение.

 

 

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Swift DL., McGee JE., Earnest CP., Carlisle E., et al., The effects of exercise and physical activity on weight loss and maintenance. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (2): 206-213.
 • Santos HO., Macedo RCO., Impact of intermittent fasting on the lipid profile: assessment associated with diet and weigth loss. Clin Nutr ESPEN, 2018. 24: 14-21.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.