Болка в коляното? Причини и натурални средства за лечение

10.03.2019
Добре е да знаете, че коляното е най-голямата става на тялото. Извършвате повечето си ежедневни движения именно с нейна помощ.

Благодарение на колянната става можете да се изкачвате по стълби, да вървите, тичате… Когато става въпрос за движение, това е една от най-натоварените части на тялото и затова понякога може да изпитате известна болка, дискомфорт, възпаление, износване. Има различни причини водещи до появата на болка в коляното.

Ще ви разкажем за тях в следващите редове и ще ви дадем няколко лесни съвета.

Появата на болка в коляното може да се случи на всяка възраст. Нараняванията, проблемите със сухожилията или артритът в начален стадий са най-честите причини за това.  Тази болка може да ви обездвижи и да повлияе върху качеството ви на живот.

От съществено значение е да предотвратите появата й чрез активен начин на живот и правилно хранене. Но след като болката се появи, можете да я спрете с няколко лесни съвета.  Внимание!

Кои са причините за появата на болка в коляното?появата на болка в коляното е често срещана

Добре е да знаете, че коляното е най-голямата става на тялото. Извършвате повечето си ежедневни движения именно с нейна помощ. За да бъде гъвкава, в организма съществуват редица сложни структури, които трябва винаги да са в добра форма: кости, хрущяли, сухожилия, мускули.

Ще анализираме причините за появата на болка в тази част на тялото.

Поява на болка в коляното след грешно движение

 •  Понякога е възможно да нараните коляното си като го ударите или извършите движение, което усещате като камшичен удар. Ако сте се завъртели неочаквано, може да пострадате от травма на менискуса. Болката в коляното ще се появи постепенно. След 24 часа тя ще бъде най-интензивна.

 

 • Може да сте разтегнали сухожилие. Ако чувствате болка и не можете да поставите крака си на земята, може би имате травма на една от двете ставни връзки, които се намират в колянната става. Справянето с този проблем отнема много време.

 

 • Тендинитът и бурситът на коляното също са често срещани последствия при нараняване от неправилно движение или удар.  Причината за появата им е възпаление на бурсата, която представлява малък сак, пълен с течност, действащ като възглавница между костите и мускулите или сухожилията.

 Поява на болката в коляното без видима причина

 • Артроза: това е заболяване, при което се получава износване на ставния хрущял.  Костите започват да се трият една в друга и болката се появява по време на най-обикновени действия като изкачване на стълби например.  Тази болка в коляното е най-интензивна през нощта. За съжаление няма лек за артрозата.

Единственото нещо, което можете да направите, за да я облекчите е като приемате лекарства или натурални средства.

 •  Ревматоиден артрит: това е заболяване, което засяга ставите.  Причинява умора, неразположение, болка и дори и висока температура.  Може да се появи внезапно и след това да изчезне. Добрата новина за това заболяване е, че може да бъде лекувано с течение на времето.

Лекарствата и дори смяната на колянния хрущял могат да възстановят нормалното функциониране на ставата. Посетете лекар, който ще намери най-подходящото решение в съответствие със състоянието ви.

Вижте и: Разликите между артрит, остеоартрит и остеопороза

Натурални средства за облекчаване на болката в коляното

Растителни маслазехтинът бързо облекчава и предотвратява появата на болка в коляното

Зехтинът е добър начин за облекчаване на болката. Той има противовъзпалително действие, а освен това стимулира кръвообращението. Можете да си правите лек масаж два пъти на ден с две супени лъжици зехтин и след това да покриете коляно си с марля.

Пакет с ледизползването на лед ще ви помогне да се справите при болка в коляното

Това е ефективен начин за намаляване на възпалението и облекчаване на болката.  Просто сложете една торба с кубчета лед върху коляното си в продължение на 20 минути (но не по-дълго, за да не нараните кожата си).

Пшенично брашно и куркумакуркумата е дрго средство помагащо при болка в коляното

Можете да си приготвите противовъзпалителна смес с мляко, пшенично брашно, рициново масло и куркума на прах. Вземете половин чаша топла вода или мляко и сложете три супени лъжици брашно, една супена лъжица масло и щипка куркума. Уверете се, че сместа е хомогенна и я наложете на коляното си докато е още топла.

Тази процедура значително ще облекчи болката в коляното ви.

Натурални противовъзпалителни средстваконсумацията на годжи бери помага при болка в коляното

Има храни намаляващи възпалението на коляното. Ако се храните разнообразно и включите в менюто си тези продукти сами ще забележите разликата.

Необходимо е  диетата ви да включва храни богати на омега-3 мастни киселини (сьомга, херинга, сардини …), семена от чиа, ленено семе, броколи, боровинки, годжи бери, куркума, ананас, зелен чай.

Други съвети за здрави колене

 • Избягвайте натрупването на излишни килограми.  Коленете страдат от напълняването.
 • Плуването е чудесен спорт, с чиято помощ ще направите коленете си по-издържливи.
 • Ако страдате от артроза на коляното, избягвайте да правите силно натоварващи упражнения, както и да тичате или да карате колело за дълго време. През периодите на остра болка, най-добре е да си почивате.
 • Противовъзпалителните лекарства водят до много странични ефекти. Ако все пак ви се наложи да приемате медикаменти изберете парацетамола.
 • Huddleston JI, Goodman S. Hip and knee pain. In: Firestein GS, Budd RC, Gabriel SE, McInnes IB, O’Dell JR, eds. Kelley and Firestein’s Textbook of Rheumatology. 10th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 48.
 • McCoy BW, Hussain WM, Griesser MJ, Parker RD. Patellofemoral pain. In: Miller MD, Thompson SR, eds. DeLee and Drez’s Orthopaedic Sports Medicine. 4th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 105.
 • Arendt-Nielsen, L., Nie, H., Laursen, M. B., Laursen, B. S., Madeleine, P., Simonsen, O. H., & Graven-Nielsen, T. (2010). Sensitization in patients with painful knee osteoarthritis. Pain. https://doi.org/10.1016/j.pain.2010.04.003
 • Vilai Kuptniratsaikul, Piyapat Dajpratham, Wirat Taechaarpornkul, Montana Buntragulpoontawee, Pranee Lukkanapichonchut, Chirawan Chootip, Jittima Saengsuwan, Kesthamrong Tantayakom, Supphalak Laongpech. Eficacia y seguridad de los extractos de Curcuma domestica en comparación con ibuprofeno en pacientes con osteoartritis de la rodilla: un estudio multicéntrico.Clin Interv envejecimiento. 2014; 9:451-8.