6 психологически ползи от практикуването на йога

Тази древна практика е доказала във времето своя положителен ефект върху ума и тялото.
6 психологически ползи от практикуването на йога

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Практикуването на йога има хилядолетна история. Малко по малко тя доби популярност в цял свят и се превърна в ежедневно занимания за много хора.

Защо? Тази практика им позволява да се радват на по-балансиран живот, нещо, което е необходимо, когато дисбалансът се опитва да засегне всеки аспект от ежедневието на съвременния човек.

Ако продължавате да се чудите какво предлага тази система от физически, ментални и духовни практики, което се различават от нормалните физически упражнения, тогава продължете да четете. Днес ще поговорим за 6-те най-големи ползи от практикуването на йога. Искате ли да разберете кои са те?

Психология и практикуването на йога

практикуването на йога има психологически ефект

Тази практика е тясно свързана с ума. Тя е способна да се справи със стреса, а също така и да ни направи по-гъвкави, позволявайки ни след време да изпълняваме доста сложни пози. Йогата ни освобождава от тревожността и ни прави по-щастливи.

1. Практикуването на йога понижава нивото на стреса

Съвременният начин на живот ни кара буквално да се разкъсваме, опитвайки се да свършим всичко. Пример за неща, които ни стресират по този начин, са вечно недостигащото време, необходимостта да правим нещата бързо, невъзможните за реализиране цели, натоварените графици и т.н.

Практикуването на йога ще ни помогне да понижим нивото на стреса и да го овладеем така, че да не ни се отразява негативно. Дори и да не го вярвате, стресът ни парализира и ограничава. Пренатовареността никога не е полезна за човека.

Сега мотивирани ли сте да започнете да практикувате йога?

2. Подобрява съня

Стресът е тясно свързан с проблемите със съня и недоспиването. Има много хора в цял свят, които се оплакват от непълноценния си нощен сън. Те се опитват да преодолеят проблема, взимайки приспивателни.

А защо да не опитаме с нещо по-естествено?

Упражненията ни помагат да понижим нивото на стреса и да се отпуснем. Като резултат ни е по-лесно да заспим и качеството на съня се подобрява. Освен това практикуването на йога повишава производството на мелатонин.

3. Прави ни по-щастливи

практикуването на йога прави хората по-щастливи

Защо хората, които често тренират, са щастливи? Може ли йогата да подобрява нашето настроение? Невъзможно е винаги да сме радостни и в добро настроение. Въпреки това практикуването на йога ни помага да постигнем състояние на спокойствие и хармоничност през повечето време.

Освен това тази практика повишава нивото на серотонина. Това е много важен хормон, който е отговорен за това, да се чувстваме приятно. Ако сте нещастни и не знаете защо, може би е дошло време да практикувате йога.

Може би проблемът ви има решение.

4. Дарява с дълголетие

Само с 15 минути йога на ден, можете да се насладите на всички ползи, които споменахме досега. Трябва да знаете обаче, че практикуването й също така ни дарява с дълголетие. С други думи, хората, които редовно се занимават с йога, живеят по-дълго.

Сега ще споменем нещо много важно за практикуването на йога – тя предпазва от развитието на дегенеративни заболявания. Този тип болести изцеждат енергията ни, съкращават живота ни и влошават качеството му.

5. Подобрява концентрацията ни

Концентрацията ни е много важна. Тя ни позволява да учим по-добре и да възприема по-лесно информация. Практикуването на йога се отразява положително върху нашата памет. Освен това тя ни позволява да разрешаваме по-ефикасно проблемите си.

Вярваме, че и други физически упражнения влияят благотворно върху менталните способности на човека. Истината е, че йогата е физическа активност, който категорично подобрява концентрацията. Тя я засилва и стимулира.

6. Йогата е полезна за сексуалния ни живот

практикуването на йога е полезно за интимния ви живот

Практикуването на йога носи ползи не само на вас, но и на хората около вас. Например тя подобрява връзката между вас и партньора ви. А това е важно, ако искате да се радвате на хармонични отношения във всяко едно отношение.

Защо йогата се отразява добре върху сексуалния живот? Тя укрепва тазовите мускули и стимулира гъвкавостта на тялото.

Като резултат сексът доставя повече удоволствие и е също така полезен за отношенията ви с партньора.

Убедихме ли ви, че е време да започнете да практикувате йога? Не чакайте повече. Ако можете да го направите, започнете още сега и включете тази древна система от упражнения в ежедневния си режим. Тя ще донесе редица ползи за тялото и ума.

С практикуването на йога ще се радвате на по-добро самочувствие и баланс в живота си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.