Известни спортисти, които са починали по време на състезание

Разглеждаме трагедии, които подчертават необходимостта от безопасност в спорта. Научете за 5 истории на спортисти, които са починали по време на състазение.
Известни спортисти, които са починали по време на състезание
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 21 август, 2023

Чували ли сте някога за починали спортисти по време на състезание? В света на спорта, изпълнен със слава и страст, е шокиращо да си представим, че известни спортисти са стигнали до трагичен край, докато са преследвали мечтите си.

В тази статия ще разгледаме тези истории и ще разгледаме обстоятелствата около тях.

5-те най-шокиращи случая на спортисти, починали в разгара на състезание

Въпреки специалните грижи, тестовете за издръжливост и физиотерапевтичните сесии, насочени към подобряване на тяхното представяне, крехкостта на живота и присъщият риск от практиката на високо ниво стават очевидни. Тези събития могат да бъдат причинени от смъртоносни удари, падане или нараняване или дори спиране на сърцето.

Нека да разгледаме 5 от най-известните примери.

1. Джино Медер

Джино Мадер загина след падане в Тур дьо Суис.
Джино Медер загуби живота си, след като претърпя падане по време на петия етап от Тур дьо Суис. Снимка кредит: Obatalaphotography/Shutterstock.com.

Месец юни бе белязан от тъжната вест за смъртта на швейцарския колоездач Джино Медер. 25-годишният състезател загуби живота си след инцидент по време на петия етап от Тур дьо Суис.

Инцидентът стана на почти 200 километра от финала, когато той се сблъска с висока скорост с американския колоездач Магнус Шефилд. И двамата се спускаха от прохода Албула към Ла Пунт, където етапът щеше да свърши.

При злощастен обрат на събитията Медер, който се движи със скорост от 90 километра в час, пада по склон на хълм с височина около 30 метра, приземявайки се в голяма локва вода, заобиколена от скали. Въпреки усилията на екипа на болницата в Койре, той не оцелява.

Въпреки че фактите за смъртта му са ограничени, важно е да се отбележи, че сблъсъци с велосипеди са често срещани сред любители и състезатели колоездачи. Те могат да причинят травма на главата и тялото.

получи сърдечен арест по време на мачСпоред проучване, проведено от Fundación MAPFRE за наранявания на главата при велосипедисти, травматичното мозъчно увреждане (TBI) се счита за основна причина за смърт в 57% от случаите на смърт на велосипедисти.[/atomik-in- текст]

TBI може да бъде причинено от удар, сътресение, удар в главата или проникващо нараняване, което нарушава нормалното функциониране на мозъка. Според статия, публикувана в BMJ, повече от 75% от смъртните случаи, свързани с колоездене, са резултат от наранявания на главата.

[atomik-quote author="Bahrain-Victorious en Twitter"]Джино, благодаря ти за светлината, радостта и смеха, които донесе на всички ни, ще ни липсваш като колоездач и като човек. Днес и всеки ден ще караме за теб, Джино.[/atomik-quote]

2. Антонио Пуерта

[caption id="attachment_801833" align="aligncenter" width="1280"]Известни спортисти загинали по време на състезание. Пуерта получи сърдечен арест по време на мач от испанската Ла Лига.[/caption]

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: Александър Зверев: Диабетът не е пречка да бъдеш спортист от световна класа

През август 2007 г. испанският футбол загуби един от най-обещаващите си млади играчи, Антонио Пуерта. Играчът на ФК Севиля . Въпреки незабавната медицинска помощ животът му не можеше да бъде спасен.

Водещата причина за смърт при млади спортисти е внезапният сърдечен арест (SCA). Този термин се отнася до ситуация, при която има внезапна загуба на пулс и съзнание поради неочакван отказ на способността на сърцето да изпомпва правилно кръвта.

[atomik-quote author="Проучване, публикувано в Sports Health "]Повечето млади спортисти, страдащи от потенциално смъртоносно сърдечно заболяване, нямат предупредителни признаци или симптоми, което затруднява ефективния сърдечно-съдов скрининг преди участие,[/atomik-quote]

Преждевременната смърт на футболиста напомня за важността на редовните медицински прегледи при спортистите. Според Gutierrez Sotelo с цел откриване на възможни брадикардии, преждевременни контракции, шумове или абнормни импулси.

Също така е от решаващо значение да се вземе предвид фамилната анамнеза за внезапна смърт, както и всякакви епизоди на безсъзнание по време на тренировка от спортиста. в бъдеще.

3. Загинали спортисти: Франки Лийл

[caption id="attachment_801834" align="aligncenter" width="1900"]Франки Лийл В осмия рунд на битката срещу Раул Хиралес Лийл получи смъртоносни удари.[/caption]

Боксьорът Франки Лийл се присъединява към списъка със спортисти, загинали по време на състезание. което доведе до нокаут (KO).

Ударите предизвикаха инсулт, състояние, което доведе до смъртта му три дни по-късно. Според Американската кардиологична асоциация, инсулт възниква, когато кръвоносен съд, който доставя кислород и хранителни вещества на мозъка, се разкъса или се запуши поради образуването на съсирек.

Публикация в Oxford Journals твърди, че повече от 80% от боксьорите страдат от тежки мозъчни увреждания, което прави спорта значителен риск за здравето.

От друга страна, според наръчника на MSD, боксовата травма може да доведе до фрактури, хематоми и сътресения. Тези наранявания обикновено са резултат от сблъсъци, падания и директни удари.

[atomik-in-text]Реалният брой смъртни случаи в бокса е 0,13 на 1000 участници годишно.

4. Фил Джоел Хюз

Фил Джоел Хюз
Хюз претърпя смъртоносен удар по време на игра.

Спортният свят беше шокиран от смъртта на състезателя по крикет Фил Джоел Хюз. През 2014 г., по време на мач на игрището за крикет в Сидни, Хюз претърпя удар от топка във врата и под шлема си, докато играеше за отбора на Южна Австралия. Лекарите потвърдиха, че ударът е причинил дисекация на гръбначната артерия, което е предизвикало фатален кръвоизлив.

Нараняванията на гръбначните артерии могат да възникнат травматично или спонтанно. Първото е резултат от тъпи удари в областта на главата и шията или проникваща травма. От друга страна, последните произтичат от слабост на съдовата стена, често свързана със съдови нарушения.

Според клиниката в Кливланд дисекацията на гръбначната артерия се причинява от разкъсване на един от кръвоносните съдове, изкачващи се във врата. В случая на Хюз ударът на топката е причинил компресия и разкъсване на артерията.

Това разкъсване доведе до масивен кръвен поток към мозъка. В резултат на това внезапното натрупване на кръв доведе до загуба на съзнание.

След инцидента играчът беше преместен в болницата Сейнт Винсент в Сидни, където претърпя операция. До 27 ноември той остана в критично състояние, но не оцеля.

5. Спортисти, починали по време на състезание: Аертон Сена

Аертон Сена е след известните спортисти загинали по време на състезание.
Сена загина, когато колата му се блъсна в бетонна стена. Редакционен кредит: Stefano Chiacchiarini ’74/Shutterstock.com

Бразилският идол също се присъединява към списъка със спортисти, загинали по време на състезание. Сена загина, когато колата му не успя да преодолее остър завой и се блъсна жестоко в бетонна стена със скорост от приблизително 135 км/ч (135 мили в час). При удара окачваща щанга е пробила шлема и предпазната слюда, причинявайки фрактури на черепа и сериозна загуба на мозъчна маса.

След инцидента Аертон получава медицинска помощ на място, където му е направена спешна трахеотомия. След това е транспортиран с хеликоптер до болница, където часове по-късно е обявен за мъртъв.

Ударите в главата са най-честата причина за животозастрашаващи наранявания при професионалните пилоти, така че защитата на тази област е жизненоважна. Тези удари могат да доведат до фатални наранявания, включително фрактури на черепа.

Според публикация на Forensic Medicine Notebooks травмата на черепа може да доведе до мигновена смърт, когато засяга жизненоважните центрове, които контролират сърцето и дишането. Това може да се случи поради значително натъртване или разкъсване, както и фрактура в основата на черепа.

Злополуката на Сена доведе до сериозен преглед на безопасността във Формула 1.

Събития, които приканват към размисъл относно безопасността в спорта

Известните спортисти, починали по време на състезание, оставят незаличимо наследство. Тези трагични събития ни напомнят за важността на безопасността в спорта и необходимостта от прилагане на адекватни мерки за предотвратяване на бъдещи трагедии.

От съществено значение е спортните организации, треньорите и спортистите да работят заедно, за да приложат адекватни мерки и протоколи, за да защитят своята цялост и благополучие. Безопасността трябва да бъде безспорен приоритет.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.