Митове и факти за здравето на сърцето, които трябва да знаете

Познаването и изясняването на най-разпространените митове и истини за здравето на сърцето е първата стъпка към защитата на вашето сърце. Научете повече!
Митове и факти за здравето на сърцето, които трябва да знаете
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Последна актуализация: 02 юли, 2023

Сърдечно-съдовите заболявания са една от водещите причини за инвалидност и смърт в световен мащаб. Хората обаче знаят много малко за тези състояния и как да ги предотвратят. Ето най-често срещаните митове и истини за здравето на сърцето.

Днес Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че сърдечно-съдовите заболявания са причина за повече от 17 милиона смъртни случая по света всяка година. Здравето на сърцето е компрометирано от фактори като затлъстяване, тютюнопушене, хиперхолестеролемия и заседнал начин на живот.

Сърдечните проблеми са известни от древността и съпътстват човечеството през цялото му развитие. Този факт обуславя съществуването на множество митове за здравето на сърцето, които се предават от поколение на поколение.

Знанието кое е вярно и кое не е от основно значение за предотвратяването на тези състояния. Ето 11 мита и истини за сърдечните заболявания.

1. Митове и истини за здравето на сърцето – сърдечните заболявания засягат само възрастните хора

По-голяматавъзраст е основен рисков фактор за развитието на сърдечно-съдови заболявания, като миокарден инфаркт, високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност. Кардиомиопатиите и клапните патологии обаче могат да възникнат по всяко време на живота.

По същия начин е от ключово значение да се поддържа здравословен начин на живот през младостта, за да се намали рискът от тези заболявания по-късно в живота. В този смисъл е погрешно да се мисли, че не е необходимо да се грижите за сърцето си, докато сте млади.

2. Сърдечните заболявания засягат повече мъже, отколкото жени

Добре известно е, че сърдечните проблеми се срещат по-често при мъжете. Проучванията потвърждават, че нивата на естроген правят така, че женският пол да е по-малко изложен на тези състояния по време на младостта и зрелостта.

Въпреки това, при по-възрастните хора разпространението е еднакво при мъжете и жените. Това е резултат от естрогенен дефицит при жени в менопауза. Хормонозаместителната терапия може да намали техния сърдечно-съдов риск.

3. Митове и истини за здравето на сърцето – не мога да имам високо кръвно налягане, ако нямам симптоми

Високото кръвно налягане се счита за тих убиец. Обикновено се появява прогресивно в тялото, така че когато настъпи, тялото се опитва да се адаптира към промяната. Поради тази причина е обичайно хората да не изпитват никакви симптоми, които да ги карат да подозират състоянието.

Повечето случаи се диагностицират в напреднал стадий, в резултат на декомпенсация на заболяването или в резултат на случайна находка при рутинен анализ. В този смисъл е изключително важно периодично да се оценяват резултатите при млади хора и възрастни хора.

Измерване на кръвно налягане
Редовното измерване на кръвното налягане според клиничните указания позволява ранно откриване на сърдечни проблеми.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: Упражнения и сърдечни заболявания: На какво трябва да обърнете внимание?

4. Мит: Всяка болка в гърдите е сърдечен удар

Хората обикновено се тревожат, когато почувстват някакъв дискомфорт в гърдите. Болката в гърдите обаче може да бъде причинена от голямо разнообразие от причини. Такъв е случаят с проблеми в белите дробове, плеврата, перикарда, кожата, мускулите и ставите.

Сърдечният удар обикновено се проявява като притискаща болка в центъра на гръдния кош, която се простира до лявото рамо и челюстта. Този дискомфорт обикновено продължава повече от 30 минути и не се облекчава от аналгетиците. Също така е придружено от гадене, изпотяване, задух и сърцебиене.

5. Митове и истини за здравето на сърцето – не можете да получите инфаркт без болка в гърдите

Това е един от най-разпространените митове за здравето на сърцето. Начинът, по който се проявяват сърдечните удари, не винаги е еднакъв за всички.

При някои жени това може да са фини или нехарактерни симптоми, като болка в гърба, врата или ръцете. Ако подозирате инфаркт, не се колебайте да потърсите лекарска помощ възможно най-скоро.

6. Уплахите и дискомфортът могат да причинят инфаркт

Силните емоции и кризите на тревожност могат да предизвикат сърдечен удар при податливи хора. И в двата случая повишават нивата на кръвното налягане и нуждите на тялото, което увеличава сърдечното търсене и намалява оксигенацията на сърцето.

Специално внимание трябва да се обърне при пациенти в напреднала възраст и при пациенти, претърпели преди това инфаркт. Намаляването на нивата на стрес и терапиите за управление на гнева играят решаваща роля в предотвратяването на инфаркти.

7. След инфаркт не можете да правите никакви упражнения

Един от най-разпространените митове за здравето на сърцето е, че не трябва да спортувате след инфаркт поради риск от рецидив. Изследванията обаче показват, че физическата активност е от съществено значение за рехабилитацията на сърдечно болни.

Спортните сесии трябва да започват постепенно с аеробни упражнения с ниска интензивност, като ходене или джогинг. По този начин е възможно да се контролира и подобри кръвното налягане, теглото, сърдечната функция и риска от рецидив.

Не се препоръчват анаеробни упражнения за вдигане на тежести. За най-подходящите движения трябва да се направи консултация със специалист.

8. Мит: Диабетът не увеличава риска от сърдечни проблеми

Захарният диабет е състояние с високо разпространение в световен мащаб, което обикновено се припокрива със сърдечни проблеми. Проучванията потвърждават, че има силна еволюционна връзка между диабета и развитието на артериална хипертония в средносрочен план.

Самият диабет е рисков фактор за здравето на сърцето. Модифицира съдовата динамика и нуждите на организма.

9. Добавките, богати на омега-3, са от съществено значение за здравето на сърцето

Понастоящем множество проучвания потвърждават, че консумацията на омега-3 има важни благоприятни ефекти при превенцията на коронарни патологии. Въпреки това, основните терапевтични насоки подкрепят получаването на това хранително вещество чрез диетата и, в по-малка степен, под формата на добавки.

Средиземноморските диети, с риба като основен източник на протеини, са сред най-добрите варианти. По същия начин трябва да се избягва консумацията на пържени морски дарове и да се наблегне на адекватния прием на зеленчуци, плодове, бобови растения и пълнозърнести храни.

Средиземноморска диета
Средиземноморската диета винаги е била предлагана като адекватен план за защита на сърцето.

10. Хората със сърдечни проблеми трябва да избягват яйцата

Един от най-популярните митове за здравето на сърцето е, че яйцата са вредни за сърдечно страдащите. Основният аргумент е, че яйчните жълтъци са богати на холестерол и се свързват с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Въпреки това, широкомащабни изследвания показват, че има много слаба връзка между приема на яйца и сърдечните заболявания. В допълнение, яденето на едно яйце на ден помага за балансиране на нивата на лошия и добрия холестерол при повечето хора.

11. Мит: Кокосовото масло е най-добрата алтернатива за хора със сърдечни заболявания

Кокосовото масло е признато в много култури за кардиопротективния си ефект. Това се дължи на приноса на средноверижните триглицериди, които повишават нивата на добрия холестерол или HDL в кръвта.

Това масло обаче съдържа 4 пъти по-високи концентрации на наситени мазнини от маслото. Поради тази причина професионалистите препоръчват други варианти, като зехтин или масло от рапица.

Промените в начина на живот са от ключово значение за защитата на здравето на сърцето ви

Има много митове за здравето на сърцето. Някои от тях са верни, докато за други няма изследвания и научна подкрепа. Не забравяйте да се консултирате със специалист, преди да предприемете каквито и да било промени в начина си на живот.

Като цяло балансираната диета, упражненията поне 30 минути на ден, избягването на тютюнопушенето и редовните прегледи при специалист са най-добрите навици, когато става дума за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Sánchez A, Bobadilla M, Dimas B, Gómez M, et al. Enfermedad cardiovascular: primera causa de morbilidad en un hospital de tercer nivel. Rev Mex Cardiol. 2016; 27 (3): 98-102.
  • Falcón A, Falcón A, Yépez Ana. Riesgo cardiovascular y metabólico en una población selectiva. Estudio Camerisep. Rev. Venez. Endocrinol. Metab. 2007 ;  5( 2 ): 08-15.
  • Rodriguez M, Amigo R. Eficacia de un plan de entrenamiento físico en pacientes portadores de un infarto agudo del miocardio. Rev. Med. Electrón. 2010; 32 (3).
  • Tsimihodimos V, Gonzalez-Villalpando C, Meigs JB, Ferrannini E. Hypertension and Diabetes Mellitus: Coprediction and Time Trajectories. Hypertension. 2018 Mar;71(3):422-428.
  • Elagizi A, Lavie CJ, O’Keefe E, Marshall K, et al. An Update on Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Health. Nutrients. 2021 Jan 12;13(1):204.
  • Blesso CN, Fernandez ML. Dietary Cholesterol, Serum Lipids, and Heart Disease: Are Eggs Working for or Against You? Nutrients. 2018 Mar 29;10(4):426.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.