Как да отгледаме ананас у дома

Нужна е поне 1 година, докато се появи плодът, но бъдете сигурни, че чакането си струва
Как да отгледаме ананас у дома

Последна актуализация: 29 ноември, 2018

Ако сте любопитни да узнаете как да отгледате ананас у дома, продължавайте да четете! Толкова е лесно и забавно! Всичко, от което се нуждаете, е върхът на ананаса, буркан с вода и саксия.

Защо да отглеждаме ананас у дома?

ананас у дома

Уверяваме ви, че тази техника е просто невероятна. Първата стъпка е да запазите остатъците от горната част на ананаса, който купувате. Да оставим настрана факта, че не е нужно да хвърляте останалата част, защото това може да е страхотен урок за децата.

Всичко, от което се нуждаете, е буркан с вода, саксия и много търпение, докато го отглеждате.

Ананасите са един от най-здравословните и полезни плодове. Те са естествен диуретик и помагат за премахване на токсините и предотвратяване на запек поради съдържанието си на фибри.

Ако това не е достатъчно, те помагат за ускоряване на метаболизма и изгаряне на мазнините; съдържат калий, фолиева киселина, витамини С, В1, В6, подпомагат храносмилането и елиминирането на възможни чревни паразити. Това е фантастично, нали?

Ананасът може да бъде включен в невероятни сладкарски рецепти и за приготвянето на страхотни сокове, за да започнете деня с енергия. Така че – ето как може да отгледате ананас у дома.

Как да отгледаме ананас у дома

Първото нещо, което трябва да направите, е да изберете хубав ананас за експеримента. Това трябва да е по-зрял ананас, който не е прекалено мек и който има зелени листа в короната.

Никога не взимайте кафяв или тъмен плод, а по-скоро добре изглеждащ зелен. Опитайте да си набавите органичен, който не е бил пръскан с пестициди или други химикали.

Уверете се, че тръните също не са сиви или тъмни на цвят и че няма буболечки. Плодът трябва да изглежда добре.

Първа стъпка

приготвяне на ананас

Първото нещо, което трябва да направите, е да отстраните короната, включително листата, от върха на ананаса. Най-добре е да направите това на ръка, вместо с нож, тъй като това ще гарантира по-естествени корени.

отглеждане на ананас

Чудесно, сега следващото нещо, което трябва да направите, е да отстраните останалата пулпа от короната. Тази част от ананаса е областта, от която новият плод ще расте, затова трябва да я почистите добре, така че новите корени да могат да покарат. Забележете на горната снимка малките коренчета, които в момента са в ананаса.

Втора стъпка

правене на разсад за ананас

Втората стъпка – поддържане на короните на ананаса – е от съществено значение. Потърсете буркан с достатъчно голям размер за листата на растението.

Те трябва да останат в буркана най-малко 3 седмици, докато корените изникнат малко по малко. Важно е да сменяте водата всеки ден и да поддържате растението на място с високи температури.

Трета стъпка

посаждане на ананас

И така, нашето растение вече има корени, което е най-важната част. Сега идва съществената стъпка да го прехвърлите в саксия. Уверете се, че тя не е пластмасова, винаги използвайте глинена. За основа поставете чакъл в долната част – така ще гарантирате добро оттичане.

Използвайте нормална почва; растението не изисква много специални грижи. Не е необходимо да расте във влажен климат, но почвата не трябва да бъде много влажна, нито растението – потопено в много вода през цялото време.

Засейте короната в почвата в слънчев район, но не и с прекомерна слънчева светлина.

Въоръжете се с търпение. Ананасите се нуждаят от 6-8 седмици, за да развият здрави корени; на 2 месеца те вече са достатъчно плътни. Трябва само да го поливате 2 пъти седмично.

Не се притеснявайте, ако листата капят, нормално е и те ще се сменят по естествен път; ще растат по-бързо в най-горещите месеци и по-бавно през студените и няма да растат изобщо през зимата.

Въпреки че ще отнеме най-малко година, докато се появи плодът, чакането си струва!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Farid Hossain, M. (2015). Nutritional Value and Medicinal Benefits of Pineapple. International Journal of Nutrition and Food Sciences. https://doi.org/10.11648/j.ijnfs.20150401.22
  • Davey, M. R., Sripaoraya, S., Anthony, P., Lowe, K. C., & Power, J. B. (2007). Pineapple. In Biotechnology in Agriculture and Forestry. https://doi.org/10.1007/978-3-540-49161-3_5
  • García, D., & Serrano, H. (2005). La piña, Ananas comosus (L.) Merr. (Bromeliaceae), algo mas que un fruto dulce y jugoso. Frutas.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.