8 страхотни лечебни свойства на канелата

В продължение на хиляди години канелата се е използвала за различни домашни лечебни средства
8 страхотни лечебни свойства на канелата

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Със сигурност познавате канелата, която се използва при приготвянето на десерти и кафе. Въпреки това, извън кулинарните си приложения, подправката също така притежава страхотни здравословни свойства. В следващата статия ще разберете кои са доказаните ползи на канелата, така че да започнете да я използвате по-често.

Канелата, невероятно съкровище

В продължение на хиляди години канелата се е използвала за различни домашни лечебни средства. Съвременната наука потвърждава много от предимствата й след различни извършени изследвания и проучвания.

Тази подправка се добива от вътрешната кора от дърво, наречено Cinnamomum, което расте в някои страни, например Египет – там са открити и първите следи от употребата й. В онези времена канелата представлява много ценен, рядък и скъп продукт, луксозен дар, който може да се използва само от кралете.

Процесът на добиването на продукта се извършва чрез отрязване на стъблата на дървото. След това се извлича кората и се оставя да съхне. Оформят се ленти, които имат формата на пръчици. Те могат и да се натрошат, за да се получи канела на прах.

Характерният аромат на канелата се дължи на веществото, наречено цинамалдехид.

За щастие, днес канелата се добива лесно и може да я откриете не само в магазини за диетични храни и кафе, но и в най-близкия супермаркет. Характерният аромат се дължи на мастната част на растението и благодарение на веществото, наречено цинамалдехид, който съдържа повечето от свойствата на подправката, тя е със значителни ползи за метаболизма и здравето.

Съществуват 2 вида канела:

  • Цейлонска канела, известна също като “истинската” канела
  • Касия канела, която в момента е най-популярният сорт

Предимства на канелата

Ще разкрием някои от ползите (доказани от науката), които подправката дава – разбира се, освен уникалния си вкус и кулинарни приложения:

Богата на антиоксиданти е

Тези вещества защитават тялото от оксидативни увреждания от свободните радикали. Според едно проучване канелата съдържа висококачествени полифеноли. В същото изследване е била сравнена силата на антиоксидантите на 26 подправки и канелата била победителят сред всички храни, между които риган и чесън.

Служи като противовъзпалително средство

Канелата намалява подувания в различни части на тялото, бори се с инфекциите, възстановява увредена тъкан и подобрява симптомите при пациенти с артрит или подагра.

Чрез противовъзпалителните си свойства канелата се бори с инфекциите.

Намалява риска от поява на сърдечни проблеми

Ако съществуват случаи на сърдечно-съдови заболявания в семейството или сте пациент, предразположен на рискове като затлъстяване, висок холестерол и високо кръвно налягане, не се колебайте да консумирате повече канела. Тази подправка притежава способността да намали риска от появата на проблеми със сърцето, които дори могат да причинят смърт. За хората, които страдат от диабет тип 2, 1 гр. канела на ден дава много добри ефекти върху кръвната захар.

Тя също така помага за намаляване на “лошите” нива на холестерола и триглицеридите. Някои изследвания твърдят, че увеличава количеството на “добрия” холестерол и че също така намалява хипертонията. Всичко това помага да се радвате на по-здраво сърце.

Подобрява инсулиновата чувствителност

Това е друга полза на канелата за диабетици, защото подправката може да подобри чувствителността към хормона инсулин. Той е един от основните регулатори на метаболизма и нивото на енергия в организма. Инсулинът също така пренася захарта в кръвта, особено в кръвния поток и към клетките. Пациенти с инсулинова резистентност могат да страдат от сериозни болести, наред с диабета. Добрата новина е, че канелата намалява тези проблеми.

Друга полза на канелата за диабетици е подобряване на инсулиновата чувствителност.

Притежава анти-диабетна мощ

По отношение на това, което казахме и преди, канелата намалява нивото на кръвната захар и поради това препоръчваме на диабетиците да я консумират по-често. Доказано е, че подправката намалява количеството на глюкоза, която влиза в кръвния поток след хранене, и е в състояние да взаимодейства с храносмилателните ензими, намалява разпадането на въглехидратите в храносмилателния тракт и действа на пренасящите инсулин клетки.

Препоръчваме консумацията на канела с десерти без захар или с кафе след обяд или вечеря. Изследвания върху пациенти с диабет са показали, че канелата може да намали с до 30% нивата на захарта. Препоръчителната дневна доза е до 6 гр.

Намалява дегенеративните заболявания

Невродегенеративните проблеми се характеризират с прогресивна загуба на функцията или структурата на мозъчните клетки. Двете най-често срещани заболявания са болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Двата компонента, открити в канелата, имат способността да инхибират натрупването на протеин в мозъка, което предизвиква Алцхаймер, и освен това защитава невроните, подобрява моторните функции и нормализира нивата на невротрансмитери в пациенти с Паркинсон.

Предпазва от рак

Ракът се причинява от неконтролируем растеж на злокачествените клетки. Връзката между приемането на канела и намаления брой пациенти с това заболяване е изследвана в продължение на години, както и подобрението на тези, които страдат от него. Накратко – различни проучвания сочат, че подправката може да е страхотно домашно лекарство за превенция на рак.

Канелата намалява превръщането на кръвоносните съдове в тумори, което причинява смъртта на “добрите” клетки. Когато свободните радикали са изхвърлени, тя предпазва от рак на дебелото черво, което е много често срещано заболяване в наши дни.

Бори се с гъбички и бактериални инфекции

Главната активна съставка в канелата (цинамалдехид) се бори с някои видове инфекции, като такива на дихателните пътища, причинени от гъбички, потиска растежа на бактериите, като салмонела, предотвратява зъбни кариеси и лош дъх.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.