Каква е тайната на привличането? Науката знае отговора

Експеримент на учени в Германия дава доста интересни отговори на този непреходен въпрос.
Каква е тайната на привличането? Науката знае отговора

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Характеристиките, които определят дали човек е привлекателен, както и тайната на привличането, се обсъждат от векове.

Доказано е, че атрактивността се различава в зависимост от контекста, културните ценности и начина на живот. Въпреки това някои хора продължават да вярват, че физическата привлекателност дава голямо предимство.

Физическите характеристики наистина играят роля при привличането. Все пак е доказано, че те не са единственият фактор, който определя колко е привлекателен един човек за другите.

Всъщност някои хора потвърждават, че това колко привлекателен е един човек зависи пряко от неговата личност и качествата, които другият вижда в него.

Освен това научно изследване показва, че много важна част от привличането се крие в мозъка и способността да разбираме емоциите и намеренията на другите. 

Учени от Университета в Любек (Германия) наскоро провеждат проучване, публикувано във вестника на PNAS. То установява, че колкото по-способни сме да разгадаваме емоциите на хората, толкова по-привлекателни сме за другите.  

Истинската тайна на привличането се крие в мозъка

Истинската тайна на привличането

 

Чрез анализиране на невронните механизми, които се стимулират от привличането, учените установяват, че способността на човек да разбира емоциите на другите играе много важна роля в привличането.

Силке Андерс, професор по социална и афективна неврология в Университета в Любек и автор на проучването казва:

“Способността да разбираме намеренията и емоциите на друг човек е от основно значение за социалното взаимодействие.  За споделен успех хората трябва да разбират и непрекъснато да анализират намеренията и емоциите на техните партньори, да предвиждат поведението на другите и според това да адаптират собственото си поведение.”

Експериментът

За да стигнат до това заключение, експериментът изследва  90 човека. От тях се е искало да гледат видеоклипове на жени, които изразяват страх или тъга. 

След като гледали тези клипове, участниците трябвало да направят оценка на това как са се чувствали жените и какво е нивото им на увереност.

Докато хората са изпълнявали необходимата дейност, учените анализирали активността на мозъка им, за да измерят нивото на привличане.

Те установяват, че колкото по-точна е оценката на емоционалното състояние на жената, толкова по-привлекателен изглеждал участникът.

Това може да означава, че колкото по-лесно и правилно разчитате емоциите на другите, толкова по-привлекателни сте.

Това е така, защото се активира наградният център в мозъка, което носи приятни усещания.

Нещо наистина интересно за тези открития е ролята, която играят и изпращащият, и получаващият.

Способността да разбираш другите и да определяш точно какво чувстват зависи от нивото на невронна дейност, която се случва с привличането.

Например, ако човек показва изражение на страх или тъга, наблюдателят го обработва в мозъка си. Това от своя страна задейства наградната система и увеличава привличането към човека, показващ емоции.

Научно обяснение за привличането

В предишни изследвания е установена разлика в невронните вериги на хората, които нямат способността да “разчитат” емоциите на другите . Тези хора обикновено имат трудности с комуникацията и привличането.

По тази причина някои учени предполагат, че липсата на комуникация не означава непременно липса на интерес. Просто невронната верига на тези хора не е достатъчна, за да се изразят напълно. 

Какво следва

Андерс признава, че проучването е в прекалено малък мащаб, за да се правят категорични твърдения.

Тя потвърждава желанието си да продължи да анализира как способността да разчитаме емоциите се променя, когато остаряваме и дали е възможно да подобрим тази способност с практиката.

Ще бъде интересно и да се разбере дали способността да разбираме другите идва от вродените ни качества или има други фактори, които правят това възможно.

Във всеки случай тези заключения предлагат ново обяснение за това какво прави хората привлекателни и защо някои са по-привлекателни от други.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.