Изискани рецепти за карамелизирани ребра
Карамелизираните ребра са се превърнали в много популярно ястие, заради изискания си сладък вкус. Ребрата, печени или гриловани на скара, са ястие, което обикновено е солено, но сладостта на различните съставки го прави специално за небцето.
Един от най-добрите начини да изненадате семейството и приятелите си е да приготвите тази изискана рецепта. Това е и най-добрият начин да прекарате неделя или всеки ден от почивката си с любимите си хора.
Можете да приготвите ребра на яхния, печени или на скара. Всичко зависи от вашите предпочитания. Препоръчваме последното, тъй като ще придаде на ребрата изящен опушен вкус, който ще зарадва всички.
Ребрата са месо, в случая свинско, което е напълно различно от другите разфасовки. Те съдържат витамини, калории, протеини, няколко грама мазнини, но най-хубавото е, че в него няма толкова въглехидрати.
Хранителната стойност на тази рецепта е отлична, защото за да постигнете карамелизирания завършек, можете да използвате различни видове плодове, както и мед или захарна тръстика. Накратко, няма да е необходимо да използвате преработени или рафинирани захари.
Плодове като ябълки, круши, ананас, банани и лимони (за придаване на кисела нотка) се използват за приготвяне на тези видове рецепти. Научете се как да „карамелизирате“, за да можете да използвате тази техника в други ястия.
Рецепти за карамелизирани ребра
1. Карамелизирани ребра с ананас
Съставки
- 1 и 1/2 чаша вода
- 3 чаени лъжички сол (15 г)
- свински ребра (2 кг)
- 1 чаша парченца ананас (225 г)
- 5 супени лъжици соев сос (75 мл)
- 2 чаени лъжички джинджифил на прах (10 г)
- 1 лилав лук, нарязан на малки парченца (100 г)
- 4 лъжици пудра захар (60 г)
Начин на приготвяне
- Първо, измийте много добре ребрата, разделете ги и ги поставете в съд.
- След това добавете лука, джинджифила и солта.
- След като подправите ребрата, добавете водата и ги поставете в печката на слаб огън.
- След като водата започне да ври, добавете захарта. Можете да използвате малко повече, ако желаете да са по-сладки.
- След това премахнете излишната вода, за да улесните карамелизирането.
- Сложете парчетата ананас и соевия сос.
- За финал бъркайте постоянно на слаб огън, докато карамелизирате ребрата, така че сместа да се сгъсти.
- Сервирайте както пожелаете!
Не пропускайте: Три вкусни рецепти за приготвяне на свинско филе
2. Карамелизирани ребра с банан
Ако търсите естествена карамелизирана нотка, препоръчваме ви да направите това с банани. Този плод в комбинация с другите съставки е идеален, за да придаде онзи горчиво-сладък вкус, който толкова много обичате.
Ако приготвяте ястието на скара, е още по-добре.
Съставки
- сока от 1 лимон (5 мл)
- свински ребра (3 кг)
- 4 чаени лъжички сол (20 г)
- 1 скилидка чесън (15 г)
- 3 чаени лъжички риган (15 р)
- 5 супени лъжици зехтин (75 мл)
- 3 супени лъжици бананово сладко (45 мл)
Начин на приготвяне
- Първото нещо, което трябва да направите, за да се получи тази рецепта, е да се уверите, че ребрата нямат мазнина или кожа.
- След това мариновайте ребрата със смес от счукан чесън, риган и зехтин.
- След това подправете ребрата със солта.
- Оставете скарата на среден огън, поставяйки ребрата леко настрана.
- Когато започнат да покафеняват, обърнете ги, така че да се пекат от другата страна.
- След това ги махнете от скарата и ги оставете да изстинат за 5 минути.
- След това смесете сладкото от банани с лимоновия сок и разнесете тази смес от двете страни на ребрата.
- Върнете ги отново на скарата, за да се карамелизират. Това отнема приблизително още 5 минути.
- Можете да нарежете ребрата, така че да станат на ивици. Сервирайте и се наслаждавайте на храната!
Прочетете също: Кексчета в микровълнова: бърз и лесен десерт
3. Рецепта с мед
Вярвате или не, медът в комбинация с други съставки придава на ребрата уникален и специален вкус.
Научете се да карамелизирате или желирате с малко усилия, като изпълните следните стъпки:
Съставки
- свинска ребра (1 кг)
- 1 супена лъжица сол (15 г)
- 6 супени лъжици мед (90 мл)
- 1 чаена лъжичка черен пипер (5 г)
- 1/2 чаена лъжичка канела (3 г)
- 1/2 супена лъжица чесън на прах (7 г)
- 3 супени лъжици пудра захар (45 г)
Начин на приготвяне
- Първо, отделете месото от костта.
- В отделна купа пригответе смес от захарта, солта, чесъна, черния пипер и канелата.
- След това поставете ребрата върху хартия за печене и разпределете предварително направената смес върху тях. Покрийте ги добре с алуминиево фолио.
- Поставете ребрата във фурната при температура от около 180 ° C за 20 или 30 минути.
- След това в друга купа смесете меда със соевия сос, за да ги карамелизирате.
- Извадете ребрата от фурната, когато мине съответното време. Разпределете меда и соевия сос върху ребрата.
- Поставете ги отново във фурната, без алуминиевото фолио, при температура 225 ° С за 10 минути.
- Обърнете ребрата и намажете с още мед и соев сос от другата страна, поставете ги отново във фурната за още 10 минути.
- Накрая когато извадите ребрата от фурната, ги оставете да изстинат за 5 минути и ги поднесете.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Kim GW, Kim HY. Comparison of Physicochemical Properties between Standard and Sow Pork. Korean J Food Sci Anim Resour. 2018;38(5):1120–1130. doi:10.5851/kosfa.2018.e45
- Costillas de cerdo. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 14 de marzo de 2018 de https://es.wikipedia.org/wiki/Costillas_de_cerdo
- Caramelización.(s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 14 de marzo de 2018 de https://es.wikipedia.org/wiki/Caramelizaci%C3%B3n