Три вкусни рецепти за приготвяне на свинско филе

22 Юли, 2020
Приготвянето на сочно свинско филе е лесно, ако имате предвид някои съвети. Днес бихме искали да ви дадем три идеи как да го направите.

Искате ли да приготвите свинско филе за вечеря? Вече имате страхотна рецепта? Търсите ли наистина добра рецепта?

Може би търсите такава, която ще направи месото сочно и е лесна, бърза за приготвяне.

Е, днес имате късмет, защото сме на път да споделим с вас три начина за приготвяне на сочно свинско филе: печено във фурна, на скара и панирано. Всяка от тези рецепти има своите тайни и с удоволствие ще ги разкрием по-долу.

Не забравяйте внимателно да следвате тези рецепти стъпка по стъпка.

Три страхотни рецепти за приготвяне на свинско филе

1. Печено свинско филе във фурна

Свинско филе: една жена отваря фурна

Ако искате да печете свинското филе във фурна, изберете месо с повече мазнина, за да е по-сочно.

Когато избирате свинско филе за печене, препоръчваме ви да изберете парче месо (мраморно) с мазнини. Месата, които съдържат повече мазнини, са отлични за печене, тъй като готвенето отнема повече време. Месото с по-високо съдържание на мазнини ще стане по-сочно при готвене.

Съставки

  • 1 парче свинско филе
  • Зеленчуци на вкус (по желание)
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с. л. винен оцет
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. черен пипер
  • Зехтин
  • Сол

Начин на приготвяне

  • Първо мариновайте свинското филе в сместа от олио, чесън, оцет, сол и подправки. След това го покрийте с фолио и го оставете настрана поне два часа.
  • Сега, предварително загрейте фурната на 180°С.
  • Поставете зеленчуците до филето. Подредете ги по желания от вас начин.
  • Печете за около 20 минути. След това обърнете филето и го оставете да се готви още 20 минути.
  • Накрая изключете фурната и оставете да престои 10 минути.
  • Нарежете и сервирайте.

Вижте също: Три рецепти за барбекю сос за месо

2. Свинско филе на скара

Две сурови парчета сурово свинско филе в чиния и черен пипер в купичка

Първо запечете свинското филе на по-силен огън, след това намалете температурата, за да стане месото сочно.

Може би искате да направите свинско филе на скара. В крайна сметка това е бърза и здравословна опция. Въпреки това, основният риск тук е, че свинското филе може да стане сухо или твърдо при печенето.

Така че, за да избегнете това, използвайте по-дебели парчета месо. Ще ви дадем подробни инструкции как да го приготвите по-долу, така че месото да е перфектно отвътре и отвън.

Съставки

  • Свинско филе нарязано на дебели филийки
  • Зехтин
  • Сол и черен пипер
  • Розмарин

Начин на приготвяне

  • Първо, извадете месото от хладилника, за да не е студено, когато го готвите. Половин час преди готвене, трябва да е достатъчно.
  • Преди да печете на скарата свинското филе, намажете го от двете страни с малко зехтин. Сложете да се запече до кафяво.
  • След това, намалете температурата и продължете да печете около 5 минути. По този начин ще направите добре месото отвън, докато остава сочно отвътре.
  • Накрая добавете сол, черен пипер и всякакви други подправки по ваш избор.

Вижте също: За успешен старт на деня: 5 идеи за здравословна закуска

3. Панирано свинско месо

Панирано свинско филе

Това е идеален вариант за тези, които обичат вкусни и хрупкави ястия.

И накрая, ако предпочитате панирано месо, тогава също трябва да нарежете свинското филе на дебели филийки. Както разбирате, това е добър вариант, ако харесвате вкусно, хрупкаво месо. (Така че, изберете един от другите методи, ако не харесвате хрупкавите ястия).

За да е по-различно ястието, бихте могли да му придадете и екзотичен вкус, като добавите ароматни билки. Използвайте ги според вашия вкус. Можете да използвате и други подправки като червен пипер, много лют червен пипер (кайен), кимион, черен пипер и др.

Съставки

  • Свинско филе, нарязано на дебели филийки
  • ½ чаша царевично нишесте
  • ½ чаша галета
  • 2 яйца, леко разбити и осолени
  • Олио
  • Сол
  • Ароматни билки на вкус (риган, босилек, магданоз, риган, мащерка …)

Начин на приготвяне

  • Първо намажете всички парчета от месото с тънък слой от царевичното нишесте.
  • След това ги потопете в предварително осоленото и разбито яйце.
  • След това ги намажете в слой галета, предварително смесен с ароматни билки.
  • След това, загрейте тигана на средна температура с достатъчно олио, за да се запържи. Когато е горещо, пържете всяко парче месо от двете страни, докато стане златистокафяво. След това поставете панираните парчета месо върху кухненски хартиени кърпи, за да се поеме излишното олио.
  • Накрая сервирайте със салата или друга гарнитура по ваш избор.

Харесват ли ви тези рецепти? Както виждате, можете да направите своята версия на рецептите, чрез смесване и съчетаване на съставките.

Опитайте!

  • MAPAMA. (2018). Pork meat. https://doi.org/10.1163/2214-8647_bnp_e613010
  • Reed, M. (2016). Herbs and Spices. In Encyclopedia of Applied Plant Sciences. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-394807-6.00008-3
  • Aaslyng, M. D., Bejerholm, C., Ertbjerg, P., Bertram, H. C., & Andersen, H. J. (2003). Cooking loss and juiciness of pork in relation to raw meat quality and cooking procedure. Food Quality and Preference. https://doi.org/10.1016/S0950-3293(02)00086-1