Избелването на зъби с LED лампа: предимства, недостатъци и грижа

Все повече хора търсят сияйна и привлекателна усмивка. Ще ви разкажем за избелването на зъбите с LED лампа, един от най-разпространените варианти за постигането му.
Избелването на зъби с LED лампа: предимства, недостатъци и грижа
Vanesa Evangelina Buffa

Написано и проверено от зъболекар Vanesa Evangelina Buffa.

Последна актуализация: 12 ноември, 2022

Ако търсите красива, сияйна усмивка като на известни личности, процедурите за избелването на зъби с LED лампа може да са опция за вас. С тази процедура оцветените зъби вече няма да са проблем и ще се радвате на безупречна усмивка.

С течение на времето, тютюнопушенето, лошите хигиенни навици и консумацията на оцветени храни и напитки зъбите потъмняват. Наличието на оцветени зъби може да причини чувство на срам, липса на самочувствие и трудности в общуването с другите.

За щастие има редица алтернативи, които ви позволяват да се справите с пигментацията на зъбите и да постигнете по-привлекателна усмивка. Казваме ви всичко, което трябва да знаете за LED избелването на зъбите, една от опциите, които могат да подобрят външния вид на зъбите.

Какво представлява избелването на зъбите?

Избелването на зъбите е дентална процедура, която се стреми да намали нюансите на зъбите, за да изглеждат по-светли на цвят. За целта върху зъбите се нанасят избелващи препарати.

Водороден пероксид и карбамид пероксид, в различни концентрации, са най-често използваните продукти. Тези вещества, когато са в контакт със зъбните повърхности, генерират химическо окисление, способно да направи елементите по-бели, но без да уврежда или модифицира тяхната структура.

В идеалния случай тази процедура трябва да се извършва или наблюдава от квалифициран зъболекар в стоматологичен кабинет. Процесът извършен от опитни ръце намалява риска от усложнения.

Има обаче алтернативи хората да избелват зъбите си у дома. Тези домашни методи са по-рискови за оралното здраве и резултатите не са толкова ефективни, колкото постигнатите с професионално лечение.

Какво представлява избелването на зъби с LED лампа?

Светодиодното избелване на зъби е една от най-търсените козметични стоматологични процедури днес. Известно е още като фотоактивиране или избелване с лампа със студена светлина.

Обикновено се извършва в дентална клиника и съчетава използването на избелващи агенти със специална светлина, която активира продукта. Студеното излъчване на LED лампата ускорява освобождаването на избелващите молекули, съдържащи се в пероксидите.

Избелването на зъбите с LED лампа е безболезнено, бързо и много ефективно лечение. Обикновено се извършва в една сесия, въпреки че някои случаи изискват разделяне на процедурата на няколко срещи.

Този вид процедура замества лазерното избелване на зъбите. Въпреки че методът е сходен и дори може да се обърка, между тях има голяма разлика: LED светлината е студена, не отделя топлина и е с по-малък интензитет, което благоприятства здравето на зъба.

Тъй като е по-малко силна и кондензирана, LED светлината може да покрие големи участъци от зъбната редица. Това помага да се извърши избелване едновременно, без да се уврежда емайла.

бяла усмивка благодарение на избелването на зъбите с LED лампа
Цветът на зъбите варира от човек до човек и поради външните фактори, които влияят.

Какви са фазите на избелването на зъби с LED лампа?

Преди извършване на какъвто и да е вид избелване, било то професионално или домашно, е много важно зъболекарят да извърши преглед на устата и да излекува всяка активна патология. За тези процедури устата трябва да е в отлично здраве. В противен случай веществата, използвани за избелване на зъбите, могат да причинят проблеми.

След като зъболекарят е оценил здравето на устната кухина и е извършил всички необходими процедури, можете да започнете. Преди нанасяне на каквито и да било продукти върху устата се извършва професионално почистване. Това премахва зъбния камък, натрупването на плака и някои повърхностни петна.

Избелването с LED лампа обикновено се извършва с едно посещение. Въпреки това, при пациенти, които изпитват чувствителност на зъбите, е за предпочитане тя да се раздели на няколко фази.

В деня на избелването зъболекарят поставя сепаратори в устата на пациента и изолира устните и венците със специален гел. Това предпазва лигавиците от контакт с избелващия продукт, който може да ги раздразни или изгори.

След това зъболекарят нанася агента върху повърхностите с дозираща спринцовка. Използва се водороден прекис или карбамиден прекис.

След това се поставя лампата със студена светлина, която осветява устата на пациента. Обикновено се използва от 30 до 45 минути, разделени на 3 цикъла от по 10 до 15 минути. След всяка от тези сесии се прави пауза за отстраняване и почистване на избелващия гел и ново нанасяне.

След общото време остатъците от избелващия продукт се отстраняват и измиват от зъбите и изолацията на лигавицата. Резултатите ще бъдат очевидни веднага.

Много пъти този вид лечение се допълва с други техники, при които пациентът нанася избелващ продукт със специални шини у дома. По този начин резултатите обикновено са по-ефективни и по-дълготрайни.

LED продукти за избелване на зъби за използване у дома

Има комплекти с LED лампи за избелване на зъби, които позволяват на хората да избелват зъбите си у дома. Тези домашни методи обикновено съдържат избелващи агенти с по-ниски концентрации от тези за професионална употреба, така че резултатите не са толкова забележими.

Комплектите обикновено съдържат избелващи ленти, импрегнирани с агента, или пластмасови тави, които са пълни с гелообразния продукт. В допълнение, те са с LED лампа, работеща на батерии.

LED комплектите за избелване на зъби за домашна употреба работят както следва:

 1. Избелващият продукт се нанася върху зъбите. Избелващите ленти се залепват върху зъбите или избелващият гел се поставя в поставките и се поставя в устата.
 2. Приложение на LED лампата за активиране на продукта. В някои комплекти лампата е прикрепена към мундщука на таблата, като я държи сигурно на място. Освен това се изключва автоматично след определено време на употреба.

Важно е да следвате точните инструкции на производителя, за да избегнете неудобства. Въпреки това, както беше споменато по-горе, винаги е препоръчително този вид лечение да се извършва от и под наблюдението на зъболекар.

Предимства на избелването на зъби с LED лампа

Избелването на зъбите с LED лампа има много предимства по отношение на постигнатите резултати и здравето на зъбите:

 • Бързо е: благодарение на голямата площ, покрита от LED лампата, една сесия е достатъчна, за да изсветли цвета на цялата зъбна редица.
 • Ефективно е: резултатите от лечението са очевидни и забележими още в края на първата процедура.
 • Не причинява дискомфорт: LED лампите, като излъчват студена светлина, не предават топлина на зъба. Това намалява чувствителността на зъбите и увреждането на емайла.
 • Насърчава зъбната хигиена: когато видят получените резултати, пациентите често се ангажират да се грижат за зъбите си, за да поддържат сияйния вид на усмивката си.

Недостатъци на избелването на зъби с LED лампа

Въпреки че избелването на зъбите с LED лампа е една от най-безопасните и ефективни процедури, когато става въпрос за изсветляване на зъбите, може да има някои свързани усложнения. Едно от тях е чувствителността на зъбите по време и след лечението. По принцип този дискомфорт е временен и изчезва след няколко седмици.

Други недостатъци, свързани с всеки вид избелване на зъбите, са диетичните ограничения. За да се запазят резултатите от лечението, е необходимо да се спазва бяла диета, като се избягват всякакви оцветители, естествени или изкуствени.

След лечението порьозността на емайла се увеличава и, ако хората консумират храни или напитки с пигменти, те могат да оцветят зъбите.

Кой може да се подложи на избелване на зъби с LED лампа?

Избелването на зъбите с LED лампа се препоръчва за подобряване на външния вид на оцветени и тъмни зъби. Може да се прилага при всеки, който има здрави зъби и иска да ги изсветли.

Има обаче някои ограничения при прилагането на това лечение. Например, не е препоръчително, когато лицето страда от орална патология или петната са много наситени.

Не се препоръчва за деца и непълнолетни, както и за бременни и кърмачки. Въпреки че винаги зъболекарят най-добре ще определи дали е възможно или не.

избелване на зъбите с LED лампа
Бременните жени трябва да се консултират със своя зъболекар относно наличните възможности за безопасно избелване.

Съвети за поддържане на избелването на зъбите с LED лампа

Продължителността на резултатите, получени при избелване на зъби с LED лампа, зависи до голяма степен от рутинните и хигиенни препоръки, следвани от пациента. Във всеки случай резултатът от този вид лечение трябва да продължи няколко години.

Избелването на зъбите с LED лампа – поддържайте добра и цялостна устна хигиена

За поддържане на бели зъби е необходимо да се поддържа добра дентална хигиена. Миенето на зъбите за 2 минути с правилната техника след всяко хранене е от съществено значение, за да избегнете новите петна.

Също така е важно да използвате конец за зъби поне веднъж на ден, за да премахнете остатъците от храна и бактериите, които се натрупват между зъбите. Флуорните пасти за зъби помагат за намаляване на чувствителността след лечение и поддържат зъбите здрави.

Намалете консумацията на напитки и храни с оцветители

Важно е непосредствено след избелването на зъбите с LED лампа да се спазва бяла диета. Това включва избягване или поне ограничаване на консумацията на кафе, чай, цветни плодове, зеленчуци и подправки, сладки напитки и храни с багрила или пигменти, които могат да оцветят зъбния емайл.

Също така е препоръчително да избягвате цитрусови плодове и силно киселинни напитки. Тези вещества могат да причинят свръхчувствителност на зъбите или да променят получените резултати.

Избелването на зъбите с LED лампа – не използвайте пасти за зъби или води за уста с цвят

Оцветените води за уста и пасти за зъби също трябва да се избягват. Предвид по-голямата порьозност на зъбите след избелване, те са податливи на оцветяване с изкуствени оцветители или екстракти от продукти за устна хигиена.

Както ви казахме, за предпочитане е да използвате пасти за зъби с флуор или пасти за зъби за чувствителни зъби. По този начин се намалява рискът от понасяне на дискомфорт след избелване.

Избелването на зъбите с LED лампа – избягвайте пушенето

За да се запазят резултатите от избелването на зъбите с LED лампа във времето, се препоръчва да не се пуши. Идеално е да се откажете от този навик завинаги, но ако това не е възможно, поне спрете да пушите по време на лечението и следващите седмици.

Тютюнът, освен че засяга оралното и общото здраве, оцветява зъбите в жълто или кафяво. След избелване е по-вероятно зъбите да се пигментират. Следователно, ако пушите, ще постигнете обратния на желания ефект.

Изберете опитни ръце

Вече знаете, че избелването на зъбите с LED лампа е една от най-бързите и ефективни алтернативи, когато търсите прекрасна усмивка. В допълнение, това е един от най-безопасните и щадящи емайла варианти, намаляващ риска от допълнителни усложнения.

Въпреки че има методи за домашна употреба, не забравяйте, че винаги е препоръчително лечението да се извършва от опитен зъболекар. Това не само ще ви даде по-задоволителни резултати, но и ще гарантира грижата за вашето орално здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Cáceres Ibargüen, M., & González García, J. D. Efecto de la activación del blanqueamiento dental mediante laser diodo vs luz led sobre la pulpa. Una revisión sistemática.
 • Briceño, Y., González, J., Lara, R., Molina, M., & Paredes, O. (2013). Efectividad de los blanqueamientos dentales: artículo de revisión. Rev Venez Investig Odontol1(2), 136-52.
 • Achachao Almerco, K., & Tay Chu Jon, L. Y. (2019). Terapias para disminuir la sensibilidad por blanqueamiento dental. Revista Estomatológica Herediana29(4), 297-305.
 • Feijoo Hurtado, C. A. (2022). Efectividad de la luz led y láser led en dientes sometidos a clareamiento con Peróxido de Hidrógeno al 35% Tumbes 2021.
 • Mata Regato, A. P. (2020). Estudio comparativo entre aclaramiento dental en consultorio y aclaramiento dental casero.
 • Moradas Estrada, M. (2017). ¿ Qué material y técnica seleccionamos a la hora de realizar un blanqueamiento dental y por qué?: protocolo para evitar hipersensibilidad dental posterior. Avances en odontoestomatología33(3), 103-112.
 • GUZMAN, G. K. R., PELAEZ, J. K. F., MANCERA, L. N. A., & RANGEL, M. J. S. ESTRATEGIA INFORMATIVA SOBRE EFECTOS ADVERSOS DEL BLANQUEAMIENTO DENTAL DIRIGIDA A PACIENTES DE LAS CLÍNICAS INTEGRAL DEL ADULTO E INTEGRAL ELECTIVA DE LA FACULTAD DE ODONTOLOGÍA, SEDE BOGOTA.
 • Katerine Durán, A., Lucumí, Á. C., Zapata, L. M., Correa, H., & Garzón, H. (2012). Efectos en el esmalte por la exposición a LED/Láser durante aclaramiento dental. Revista Facultad de Odontología Universidad de Antioquia23(2), 256-267.
 • Hayward, R., Osman, Y., & Grobler, S. R. (2012). A clinical study of the effectiveness of a light emitting diode system on tooth bleaching. The open dentistry journal6, 143.
 • Vanaclocha, A. R., Rodríguez, J. L. R., Rueda, C. L., Ruiz, M. F. S., Panadero, R. A., & Lorenzo, J. A. (2022). Implementación del blanqueamiento dental en la práctica clínica diaria. Maxillaris: Actualidad profesional e industrial del sector dental25(270), 34-40.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.