6 медицински проблема, които зъболекарят ви може да забележи незабавно

Зъболекарят ви може да забележи различни медицински проблеми освен кариесите и натрупването на плака. Това е така, защото тези специалисти са обучени да виждат много повече от това в устата ви.
6 медицински проблема, които зъболекарят ви може да забележи незабавно

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Зъболекарят ви може да забележи различни медицински проблеми освен кариесите и натрупването на плака. Това е така, защото тези специалисти са обучени да виждат много повече от това в устата ви.

Удивително е какво могат да ви кажат, докато проверят зъбите ви. Всъщност те дори могат да диагностицират заболявания като рак, анемия и диабет. От друга страна, зъболекарите могат не само да знаят какви заболявания имате, но и да открият лошите ви навици.

Очевидно диагнозата на зъболекар може да послужи като предупреждение за редовни медицински прегледи, които биха могли да спасят живота ви, тъй като те не са специалисти по болести, различни от заболявания на устната кухина.

Ето нещата, които зъболекарят ви може да открие за вас.

6 медицински проблема, които зъболекарят ви може да забележи незабавно

1. Никога не почиствате зъбите си с конец (само в деня, когато ще ходите на зъболекар)

Не заблуждавате никого – най-малко вашия зъболекар. Той отлично знае, че сте си мили зъбите и с конец, само за да изглеждате добре на прегледа

Истината е, че след толкова време без да го правите, използването на конец кара венците ви да кървят и да не изглеждат здрави.

Ако почиствате зъбите си с конец често, венците ви ще изглеждат по-здрави. Когато не използвате конец редовно, това разкрива онези малки ранички, които зъболекарят може да види от разрезите на конеца във венците ви.

Препоръчваме ви да прочетете: Натурални продукти за избелване на зъбите

2. Бременността е едно от състоянията, които зъболекарят ви може незабавно да забележи

Бременност и грижа за зъбите
Гингивитът се причинява от повишен прогестерон, което означава, че бременните жени често развиват този проблем.

Много бременни жени развиват гингивит. Така че, ако сте жена и имате този проблем със зъбите, не се учудвайте, ако вашият зъболекар ви попита: „ Бременна ли си ?“

Гингивитът се причинява от повишен прогестерон . Това води до растеж на бактериите, които произвеждат това заболяване.

3. Гризете ноктите си

Дори и да носите ръкавици по време на посещението, зъболекарят ви ще открие вредния ви  навик!

Всъщност не е нужно да гледа ръцете ви, за да разбере, че имате навика да си гризате ноктите. Този навик причинява пукнатини в зъбите , причинявайки износване поради постоянното напрежение върху тях.

Друга от характеристиките, които ще помогнат на зъболекарят ви да открие проблема, е, че имате неправилни зъби или изпитвате болка в челюстта.

4. Зъболекарят ви ще разбере дали сте смукали палеца или не, когато сте били дете

Има случаи, в които не е нужно да се притеснявате, защото навикът ви не е практикуван в зряла възраст и зъболекарят ви няма да забележи нищо. Ако родителите ви не са ви позволявали да смучете палеца си или сте се отказали от навика си преди 6-годишна възраст, вероятно вашият зъболекар няма да ви каже нищо.

Въпреки това, ако във вашия случай сте прекарвали много време, практикумайки този лош навик (до или след седем или осем години), зъбите ви вероятно имат неправилно положение. Когато захапката ви не е в съответствие с нормалното съзъбие, тя може да бъде коригирана с ортодонтско лечение.

Въпреки това, може да има някои издайнически признаци, по които зъболекарят ви да открие вредния ви навик Движението на предните ви зъби може да е повлияло на формата на челюстта ви, а това да е оказало влияние на начина, по който говорите.

5. Лошият дъх може да показва други здравословни състояния

Зъболекарят ви може да забележи редица проблеми касаещи здравето.
Лошият дъх може да е признак на много други здравословни състояния, включително диабет.

Някои хора не знаят, че лошият дъх не е нормален, защото може да са живели с него през целия си живот. Ето защо е важно да се консултирате с вашия зъболекар, ако искате да избегнете неудобни ситуации в ежедневието си.

 • Ако дъхът ви има “плодов” мирис, може да мислите, че всъщност не е лош дъх. Трябва обаче да знаете, че това може да означава, че имате неконтролиран диабет .
 • Междувременно тези с миришещ на риба дъх може да имат бъбречна или чернодробна недостатъчност.
 • Ако дъхът ви е твърде силен, това може да се дължи на редица проблеми, от гастроезофагеален рефлукс до белодробен абсцес и подлежащ бронхит или камък в сливиците.

Сега виждате ли, че лошият дъх не е нормален?

Освен това сутрешният ви дъх може да се дължи на натрупания зъбен камък, който след това изчезва, когато си измиете зъбите. Въпреки това, когато прекарате деня си по този начин, дори миризмата на мента не може да го прикрие.

Всичко това трябва да бъде споделено с вашия зъболекар, тъй като той трябва да може да определи дали е необходимо да препоръча среща с отоларинголог.

6. Ракът на устната кухина е едно от състоянията, които зъболекарят ви може незабавно да забележи

Точно така: има такова нещо като рак на устата. Ракът на устната кухина се проявява с начални симптоми като:

 • Необяснимо кървене в устата
 • Бели, червени петна в устата ви
 • Промени в начина, по който зъбите ви прилягат един към друг
 • Подуване
 • Удебеляване
 • Бучки или подутини
 • Ерозирани зони по устните, венците и други области вътре в устата

В този случай най-вероятно ще трябва да се подложите на операция. Също така е важно да знаете, че оралният хирург трябва да бъде консултиран за биопсия на всяка подозрителна тъкан.

Не пропускайте срещата си със зъболекаря

Вече знаете, че зъболекарят ви може да научи много за вас само с един поглед в устата ви. Не забравяйте, че тези срещи винаги са важна и трябва да посещавате зъболекаря си поне два пъти годишно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Katz J, Shenkman A, Stavropoulos F, Melzer E. Oral signs and symptoms in relation to disease activity and site of involvement in patients with inflammatory bowel disease. Oral Dis. 2003;
 • Wu M, Chen S-W, Jiang S-Y. Relationship between Gingival Inflammation and Pregnancy. Mediators Inflamm. 2015;
 • Al-Maskari AY, Al-Maskari MY, Al-Sudairy S. Oral manifestations and complications of diabetes mellitus: A review. Sultan Qaboos University Medical Journal. 2011.
 • Ford PJ, Farah CS. Early detection and diagnosis of oral cancer: Strategies for improvement. Journal of Cancer Policy. 2013.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.