Най-често срещаните проблеми със зъбите при тийнейджърите

Тийнейджърите са склонни да страдат от определени зъбни проблеми, които са типични за тяхната възраст. Тук ще ви разкажем за най-често срещаните.
Най-често срещаните проблеми със зъбите при тийнейджърите

Последна актуализация: 23 март, 2022

Юношеството е време на физически, психологически, социални и поведенчески промени. Появяват се и проблеми със зъбите и в тази статия ще разгледаме често срещаните проблеми със зъбите при тийнейджърите.

Промените в диетата и пренебрегването на хигиената на зъбите могат да причинят често срещани патологии, като кариес или гингивит. Но растежът на костите, новите хранителни навици и промени в ежедневието могат да предразположат тийнейджърите към проблеми с оралното здраве.

Грижата за проблемите със зъбите на този етап от живота е от основно значение. Това ще гарантира, че постоянните зъби, които трябва да ни съпътстват през цялата ни зряла възраст, ще останат здрави и силни. Прочетете и разберете кои са най-честите проблеми със зъбите при тийнейджърите.

Чести проблеми със зъбите при тийнейджърите

Автономията и независимостта, които тийнейджърите изпитват на този етап от живота си, могат да ги накарат да пренебрегнат някои аспекти на здравето, включително грижата за устната кухина. Новите преживявания, промените в диетата и по-малкото намеса на възрастни в грижата за тялото благоприятстват появата на определени орални усложнения.

Най-често срещаните проблеми със зъбите при тийнейджърите – кариес на зъбите

Зъбният кариес е една от най-честите патологии в целия свят. Засяга бебета, деца, млади хора и възрастни, въпреки че има определени възрасти, свързани с по-висок риск.

Това е хроничен процес, при който бактериите в устата се натрупват и метаболизират захарта от храната, която приемаме. Това води до киселина, способна да деминерализира и разрушава твърдите тъкани на зъбите.

Юношеството е един от онези периоди, когато състоянието на устата благоприятства появата на тази патология. Комбинацията от диета, богата на захар, с лоша зъбна хигиена е най-големият фактор за проблеми със зъбите при тийнейджърите.

През юношеството консумацията на сладкиши и газирани напитки е по-голяма. Тези високи нива на прости захари в устата благоприятстват пролиферацията на бактерии, отговорни за появата на кариеси.

Освен това на този етап често се пренебрегва устната хигиена. Липсата на мотивация за миене на зъбите, забравянето, неадекватната техника и липсата на участие на родителите в процеса също благоприятстват натрупването на бактериална плака.

Ако кухините не се лекуват навреме, ще има усложнения, причиняващи болка или инфекции. И ако влошаването не бъде спряно навреме, тийнейджърът може напълно да загуби зъбите си.

Струва си да запомните, че от 12-13-годишна възраст всички зъби, които имат тийнейджърите, са постоянни. Следователно загубата на зъб на тази възраст е необратима.

Проблеми със зъбите при тийнейджърите.
Кариесът е едно от най-разпространените заболявания в световен мащаб и е един от честите зъбни проблеми при тийнейджърите.

Лоша зъбна оклузия

Зъбната оклузия е друг от често срещаните проблеми със зъбите при тийнейджърите. Това е връзката на горните зъби с долните при ухапване. Неправилната оклузия пречи на дъвченето, храненето, говора и естетиката. Той също така засяга психосоциалния живот на хората, като се отразява негативно на качеството им на живот.

Проблемите с оклузията включват изкривени или неправилно подредени зъби, препокриване и диастеми. Също така по-сложни ситуации, като отворена захапка или кръстосана захапка.

По време на етапа на растеж и развитие на максиларните кости и никненето на зъбите, някои фактори могат да предизвикат неправилна връзка между горния и долния свод. Причините за тези нарушения са различни. Сред най-честите са следните:

 • Наследствени и генетични фактори: Много големи или много малки зъби или кости могат да създадат несъответствие, което променя начина на захапване.
 • Наличие на вредни навици: смучене на палец, дишане през устата, онихофагия, атипично преглъщане.
 • Преждевременна загуба на зъби: Липсата на зъб се отразява на външния вид на заместващите зъби, както и на позиционирането на съседни и антагонистични зъби. Това пречи на връзката между различните зъби.
 • Други причини: Някои състояния на устната кухина също благоприятстват появата на тези проблеми със захапката. Лабиални или палатинални фисури, кисти, тумори, травми или допълнителни или липсващи зъби са такива примери.

Най-често срещаните проблеми със зъбите при тийнейджърите – ортодонтия в юношеството

Юношеството е идеален етап за решаване на проблеми с оклузията. Костите все още растат и това може да се използва за подобряване на захапката. Ортодонтското лечение през този период ще помогне за подобряване на оклузията и усмивката!

Въпреки че ортодонтското лечение действа много добре по време на юношеството, тийнейджърите могат да откажат това лечение. Външният вид, който ще имат при носене на брекети или алайнери, често е причина за съпротива. На този етап, когато външният вид е толкова важен, носенето на парчета метал или пластмаса в устата е пречка да изглеждате добре.

Но вече има редица естетически възможности за подобряване на оклузията, като същевременно се подобрява и външния вид. Керамични и сапфирени брекети, лингвална ортодонтия и невидими алайнери са някои примери.

Дискомфортът и болката, причинени от брекетите, също могат да бъдат причина подрастващите да ги отхвърлят. Обмислянето на резултатите, които ще бъдат получени с терапията, помага да се приеме интервенцията.

Според бразилско проучване неинтервенцията и постоянната зъбна неправилна оклузия влияят негативно на самочувствието на тийнейджърите. Въпреки това, да не се лекувате е много по-лошо от това да имате брекети за известно време. Важно е да се знае, че когато се подлага на ортодонтско лечение, пациентът трябва да поеме определени ангажименти.

Грижата за диетата, осигуряването на щателна хигиена на зъбите и посещението на планови зъболекарски прегледи са от основно значение. Използването на ортодонтия може да накара тийнейджърите да страдат от други проблеми със зъбите в устата си. Благоприятства натрупването на бактериална плака и затруднява устната хигиена.

Травма на зъбите

Зъбната травма е друг често срещан проблем при подрастващите. Ударите и злополуките са чести на този етап и устата също може да пострада от този вид нараняване.

Практикуването на спорт и контактните игри са най-честите ситуации, при които тийнейджърите могат да получат удар в устата. Ръгби, хокей на трева, бокс, колоездене, ски и скейтборд са някои примери. Пътно-транспортните произшествия и сбиванията също са обстоятелства, които могат да доведат до счупване на зъб.

Зъбната травма варира в зависимост от тъканите, които са засегнати. Удар в устата може да доведе до фрактура на зъба в областта на короната или корена. Това увреждане може да доведе до преместване на зъба, до потъване в костта, до изместване или падане от устата.

Рани и порязвания на лигавиците като устните, езика и бузите също са често срещани. И в най-сериозните случаи алвеоларната кост може да бъде повредена.

В случай на зъбна травма трябва да отидете на зъболекар възможно най-скоро. Специалистът ще знае как да разреши проблема и да предотврати усложнения.

Използването на предпазители за уста по време на практикуване на високорискови спортове е един от най-добрите начини за предотвратяване на този вид нараняване на устата.

Най-често срещаните проблеми със зъбите при тийнейджърите – гингивит

Гингивитът или възпалението на венците е патология, която обикновено се свързва с по-зряла възраст. Това обаче е и един от проблемите със зъбите, които засягат най-много тийнейджърите.

Най-честата причина за това разстройство е наличието на бактериална плака по зъбите и венците, причинена от липса или недостатъчна хигиена на зъбите. Бактериите в устата и остатъците от храна се отлагат върху повърхността в устата и, когато не се отстраняват, се натрупват. Те също така се калцират с минералите в устната среда и водят до образуването на зъбен камък.

Бактериалната плака и зъбният камък дразнят гингивалната тъкан, което води до възпалителен отговор. Така венците набъбват, увеличават се по размер, стават червени, кървят лесно и стават неудобни или болезнени. Дишането през устата, неправилните позиции на зъбите, струпването и наличието на кариес са ситуации, които също благоприятстват появата на това състояние.

По същия начин хормоналните промени, типични за пубертета, увеличават риска от развитие на гингивит по време на юношеството. Повишаването на нивата на естроген има преходен ефект върху възпалителното състояние на венците и може да отключи това заболяване, дори при ниски нива на бактериална плака.

Въпреки че не е един от най-честите зъбни проблеми при тийнейджърите, ако гингивитът не се лекува навреме, той може да прерасне в пародонтит. Тук дълбоките тъкани, които поддържат зъбите, са компрометирани и могат да доведат до загуба на зъби.

Бруксизъм

Бруксизмът е повтаряща се дейност на дъвкателните мускули. Характеризира се със стискане на зъбите и движение на челюстта.

Въпреки че тази патология се наблюдава по-често в зряла възраст, в днешно време тя също е един от проблемите със зъбите, засягащи тийнейджърите; може да се появи през деня или през нощта.

Бруксизмът причинява износване на зъбите и причинява главоболие и болки в ушите. В юношеството може също да повлияе на развитието на лицевите мускули и да генерира проблеми в темпорамандибуларната става.

При деца и юноши диагнозата е трудна. Някои случаи на физиологичен бруксизъм са необходими за развитието на лицето. Ето защо е важно родителите да водят децата си на зъболекар, за да диагностицират защо имат този проблем.

Причините за бруксизъм са многобройни:

 • Локални фактори: неправилни запушвания, травми, преждевременна загуба на зъби, излишък на пълнежен материал или кисти, например.
 • Системни причини: Хранителен и витаминен дефицит, паразитози, алергии, церебрална парализа, умствена недостатъчност, стомашно-чревни, ендокринологични и оториноларингологични нарушения.
 • Психологически фактори: Семейни проблеми, личностни проблеми, ниско самочувствие, емоционален стрес, тревожност, криза, депресия или невро-поведенчески разстройства.
 • Професионални проблеми: Училищни изпити, тормоз или спортни състезания.
Тийнейджър, практикуващ спорт.
Спортните състезания са източник на стрес за подрастващите, който може да доведе до бруксизъм, освен че благоприятства оралната травма.

Проблеми с мъдреците

Мъдреците са последните постоянни кътници, които изникват. Обикновено се появяват на възраст между 17 и 21 г. Изникват в задната част на зъбната дъга, зад вторите кътници.

Въпреки това, поникването на тези зъби в устата може да бъде сложно. Липсата на място за поникване причинява усложнения.

Увредените кътници, перикоронитът или зъбът, останал вътре в костта, са чести проблеми. Може да се появят и зъби, никнещи на грешно място или в грешна посока.

Поради тази причина често е необходимо тези зъби да бъдат отстранени. Зъболекарските прегледи и проследяването от зъболекар през този етап от живота са много важни за избягване или разрешаване на усложнения.

Други проблеми със зъбите, които засягат подрастващите

Проблемите, споменати по-горе, са най-често срещаните. Но някои навици или поведение, типични за този етап, могат да създадат и други проблеми със зъбите при подрастващите:

 • Бижута за устата: Използването на пиърсинг в устата благоприятства натрупването на бактериална плака, наранява венците и други лигавици и може да доведе до счупване на зъбите. Бижутата за устата също увреждат старите пломби и затрудняват говоренето и храненето. Възможни са и по-сериозни усложнения като инфекции, възпаление на езика и запушване на дихателните пътища.
 • Зъбна ерозия: Високата консумация на газирани, кисели или захарни напитки по време на юношеството насърчава ерозията на зъбите. Киселинността на тези продукти причинява загуба на минерали от емайла. Чувствителността на зъбите е досадната последица от това разстройство.
 • Хранителни разстройства: Те възникват от комбинацията от сложни физически, емоционални и социални проблеми. При зъбите ефектите са разнообразни. Лошото хранене може да доведе до кървене на венците и други лигавици. Сухота в устата и лош дъх са често срещани. Освен това при често повръщане стомашната киселина уврежда зъбните структури, променяйки техния цвят, форма и размер.
 • Тютюн: Пушенето е дейност, която тийнейджърите могат да възприемат като акт на бунт. Кариес, оцветени зъби, халитоза, сухота в устата и рак на устната кухина са някои от ефектите му върху устата.
 • Наркотични вещества: Тийнейджърите могат да започнат употребата на незаконни наркотици като метамфетамин. Този опасен стимулант причинява образуването на кухини и черни, оцветени и счупени зъби.

Стоматологични грижи по време на юношеството

Както във всички етапи от живота, важно е да се грижите за зъбите по време на юношеството. Въпреки че това е време, когато децата търсят автономия и независимост, родителският контрол е от съществено значение.

Подсилването и напомнянето на младите хора за важността на правилното и често миене на зъбите и използването на конци за зъби е от голяма помощ. На този етап, в който личният външен вид е от голямо значение, мотивирането им да извършват тези дейности като част от грижата за тялото може да бъде добра стратегия.

Друг аспект, който трябва да се има предвид, е да се гарантира, че храната е адекватна и питателна. Избягването на висока консумация на кисели и сладки напитки и закуски е от съществено значение, за да се грижим за оралното здраве.

Също така, редовните посещения при зъболекаря са от голямо значение. Прегледите на всеки 6 месеца помагат да се открие навреме всяка патология. Освен това зъболекарят ще може да засили превантивното поведение и поведението за самообслужване.

Липсата на интерес и ангажираност на младите хора може да бъде пречка, когато става дума за грижата за зъбите им. Но с отговорни родители, които общуват добре с децата си, проблемите със зъбите при подрастващите могат да бъдат предотвратени.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Rivera-Hermosillo, G., Martínez-Torres, J., & Hernández-Laguna, E. (2006). Caries dental e higiene bucal en adolescentes. Revista de la Asociación Dental Mexicana63(6), 231-234.
 • de Castro-Yero, J. L., Torrecilla-Venegas, R., Yero-Mier, I. M., Castro-Gutiérrez, I., & Valdivia-Morgado, G. (2020). Caracterización de caries dental e higiene bucal en adolescentes de 12 a 15 años. Gaceta Médica Estudiantil1(3), 198-208.
 • Sively, M., Mamani, L., Mercado, J., & Tapia, R. (2018). Maloclusiones y calidad de vida en adolescentes. Revista KIRU15(2).
 • Abreu, L. G., Melgaço, C. A., Abreu, M. H., Lages, E. M. B., & Paiva, S. M. (2016). Perception of parents and caregivers regarding the impact of malocclusion on adolescents’ quality of life: a cross-sectional study. Dental Press Journal of Orthodontics21, 74-81.
 • Sánchez, T. B., Avila, J. O. T., Segueo, M. S., & Gil, L. P. (2016). Traumatismos dentarios en niños y adolescentes. Correo Científico Médico de Holguín20(4), 741-756.
 • López Vantour, A. C., Hierrezuelo Rodríguez, A., Márquez Filiu, M., & Quinzán Luna, A. M. (2018). Capacitación sobre traumatismos dentales en atletas adolescentes. Medisan22(3), 234-239.
 • Vereau, N. C., & Palacios, M. A. (2012). Enfermedad gingival en adolescentes: Diagnóstico y tratamiento. Revista Estomatológica Herediana22(3), 167-170.
 • Rómell, L. N., Onesio Esteban, D. L. G., Bismar, H. R., Loreidys, C. C., & Idalmis Osmara, R. G. (2021, October). Comportamiento del bruxismo en adolescentes de 12 a 18 años en Los Ángeles, Vertientes, Camagüey. In I Jornada Virtual de Medicina Familiar en Ciego de Ávila.
 • Gastañaga, V. A. A., López, M. C. B., & Carrillo, V. M. (2020). Bruxismo en niños y adolescentes: Revisión de la literatura. Odovtos: International Journal of Dental Sciences22(1), 9.
 • Percy, M. S. (2008). It’s More Than Dental Caries. MCN: The American Journal of Maternal/Child Nursing33(1), 26-31.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.