7 най-често срещани орални заболявания и тяхното лечение

Оралните заболявания причиняват дискомфорт, болка и проблеми. Ще ви разкажем за най-често срещаните, за да знаете какво да правите във всеки случай.
7 най-често срещани орални заболявания и тяхното лечение
Vanesa Evangelina Buffa

Написано и проверено от зъболекар Vanesa Evangelina Buffa.

Последна актуализация: 06 октомври, 2022

Обичайно е да посещаваме зъболекар поради спешна нужда като зъбобол, счупен зъб или просто защото искаме да знаем какво се случва в устата ни! Въпреки че много често срещани орални заболявания могат да бъдат предотвратени, хората често трябва да отидат на зъболекар за лечението им.

Според проучването Global Burden of Disease Study 2019 оралните заболявания засягат около 3,5 милиарда души по света. Нелекуваният кариес на постоянните зъби е най-често срещаното здравословно заболяване.

Оралните заболявания причиняват болка и дискомфорт на страдащия. Най-сериозните могат да доведат до лицеви деформации и дори смърт.

Редица от тези заболявания могат да бъдат предотвратени с прости грижи или лекувани в ранните им стадии. Някои хора обаче отлагат грижата за оралното си здраве и процесите се влошават и са необходими по-инвазивни, сложни и скъпи лечения.

Познаването на най-честите заболявания на устната кухина ще ви помогне да се съсредоточите върху факторите, които благоприятстват тяхното развитие, за да ги предотвратите или да вземете мерки за избягване на прогресирането им. Открийте тук най-честите орални здравословни проблеми и тяхното лечение.

7-те най-чести орални заболявания

1. Кариес – едно от най-честите орални заболявания

Кариесът е най-честата орална патология. Засяга хора по целия свят, независимо от пол и възраст.

Според проучването Global Burden of Disease Study 2019 гниенето на постоянните зъби е най-често срещаното орално разстройство. Около 2 милиарда души страдат от него, а 520 милиона деца страдат от заболяването на млечните зъби.

Кариесът е разрушаването на твърдите тъкани на зъбите. Те губят своите минерали поради действието на киселините, произведени от бактериите в устата, когато метаболизират захарите в храната.

Лошата орална хигиена и диетата, богата на прости въглехидрати, са основните фактори, свързани с появата на това заболяване. Ако в устата има много бактерии и те имат достатъчно захар, за да се размножават и натрупват все повече и повече, киселинността в устата ще увреди зъбите.

В началото на заболяването кариесът изглежда като сухо бяло петно върху повърхността на зъбния емайл. Докато процесът продължава, петната потъмняват, тъканите се разрушават и в зъбите се появяват празнини и кухини.

Ако кариесът не се лекува навреме, разрушаването може да засегне зъбната пулпа. Това причинява болка и инфекции, които влошават ситуацията и изискват по-сложни лечения за разрешаването им.

В ранните етапи кариесът може да бъде обърнат с флуоридни терапии. Въпреки това, когато има загуба на тъкан, в зависимост от степента на лезията и тежестта на случая, ще са необходими пломби, коренови канали или дори екстракция на зъб.

Със здравословни навици кариесът може да бъде избегнат. Практикуването на подходяща орална хигиена всеки ден, използването на паста за зъби с флуор, диетата с ниско съдържание на захар и посещението на зъболекар на всеки шест месеца са ефективни начини за предотвратяване на това заболяване.

Кариесът е едно от често срещаните орални заболявания.
При децата кариесът е сериозен проблем, който усложнява бъдещото им орално здраве.

2. Пародонтални проблеми

Други от най-често срещаните орални заболявания са тези, засягащи пародонта: гингивит и пародонтит. Тези нарушения са по-чести при възрастни, но могат да се развият и при деца и юноши.

Според Световната здравна организация (СЗО) тежките пародонтални заболявания се оценяват на почти 14% при възрастните. Това съответства на повече от 1 милиард случая по света.

Гингивит

Гингивитът е възпаление на венците и началото на пародонталните проблеми. Липсата на устна хигиена води до натрупване на бактериална плака и зъбен камък, които дразнят гингивалната тъкан. Въпреки че има и други фактори, които също благоприятстват картината, като хормонални промени и бременност, тютюнопушене или наличие на някои системни заболявания.

Гингивитът се разпознава по това, че венечната тъкан има интензивен червен цвят, подува се, лесно кърви и боли. Плюенето на кръв при миене на зъбите е една от най-честите прояви на това заболяване и сигнал за събуждане, който не бива да пропускате.

Лечението се състои от цялостна орална хигиена у дома, включително миене на зъбите и венците, почистване с конец, флуорни пасти за зъби и антисептични води за уста. Освен това е необходимо професионално почистване в зъболекарската клиника за отстраняване на зъбен камък.

Пародонтоза

Пародонтитът е известен още като “пародонтоза” или “пиорея”. Това се случва, когато гингивитът не е бил лекуван и е прогресирал и достигнал по-дълбоки тъкани.

Бактериите от плаката и зъбния камък достигат до най-дълбоките части на венците, причинявайки джобове, където се натрупват и размножават. Това води до инфекция и възпаление на тъканите, които поддържат зъбите.

Пародонтитът засяга венците, корените на зъбите, пародонталния лигамент и алвеоларната кост. Тези структури са отговорни за задържането на зъбите на място.

При пародонтоза опорните тъкани се увреждат и костта се разрушава. При това зъбите губят опората си и много често започват да се движат или в най-напредналите случаи дори да излизат.

Подвижността на зъбите е един от характерните симптоми на пародонтозата. В допълнение, пациентът ще има възпаление или рецесия на венците, дискомфорт в зъбите, лош дъх, гной, кървене и болка във венците.

Пародонтозата е заболяване, което трябва да се лекува веднага след диагностицирането му, за да не продължи да прогресира. Не само защото може да ви остави без зъби, но и защото това състояние е свързано със системни заболявания. Диабет, сърдечни заболявания, респираторни и неврологични заболявания са някои примери.

Лечението на пародонтита изисква намесата на зъболекаря. В зависимост от тежестта на състоянието и степента на увреждане, професионалистът ще извърши почистване, изравняване на корени и пародонтална хирургия, допълнени от използването на локални антисептици и антибиотици.

3. Афти

Афтите са язви, които се появяват върху устната лигавица и причиняват болка и дискомфорт в устата. Причините за тях не са напълно ясни, въпреки че няколко фактора благоприятстват появата им: стрес, хормонални промени, имунни проблеми, травма, хранителна свръхчувствителност и някои орални инфекции.

Афтите се характеризират със закръглени, белезникави лезии с червени ръбове. Те болят при допир или при ядене на много солени или пикантни храни.

Те се развиват главно по бузите, устните или страните и долната страна на езика. Те се срещат и на гърба на небцето и венците.

Афтите не са заразни. Тези лезии обикновено се лекуват сами в рамките на 10 до 14 дни.

Това означава, че не е необходимо лечение, въпреки че някои мерки за подобряване на симптомите ще облекчат процеса. Меките диети, избягването на пикантни, кисели и солени храни и прилагането на локални аналгетици могат да успокоят досадните симптоми.

Ако лезиите продължават след 2 седмици, важно е да се консултирате със зъболекар, за да изключите други проблеми.

4. Орални инфекции

Бактериите, гъбичките и вирусите могат да засегнат оралните тъкани и да причинят инфекции с прояви в устата. Вече ви разказахме за кариес, гингивит и пародонтоза, патологии, причинени от бактерии в устата.

Зъбните и пародонталните абсцеси са събирания на гной, продукт на инфекции в зъбите и венците, които не са били лекувани. Тези процеси причиняват болка и подуване в областта. Освен това съществува риск състоянието да се разпространи в други отдалечени райони.

Важно е зъбните абсцеси да бъдат лекувани веднага щом бъдат открити. Използването на антибиотици е необходимо, в допълнение към елиминирането на инфекциозния фокус чрез коренови канали, екстракции, кюртаж или пародонтална хирургия.

Но не само бактериите, които атакуват зъбите и пародонта, са отговорни за инфекциите в устата. Ето и други често срещани орални заболявания, причинени от микроби.

Кандидоза – едно от най-честите орални заболявания

Кандидозата или млечницата е често срещана инфекция на устната лигавица, особено при деца и възрастни хора. Причинява се от Candida albicans, гъбички, които обикновено присъстват в устата.

Когато настъпят определени благоприятни условия, този микроорганизъм се развива прекомерно. Това нарушава баланса на оралната екосистема и се развива микоза.

Прекомерната орална хигиена, прекомерната или честа употреба на антибиотици, някои медицински лечения или някои системни заболявания благоприятстват появата й. Тази инфекция е една от основните орални прояви при пациенти с ХИВ.

Млечницата се характеризира с появата на малки бели петна, които приличат на коагулирано мляко и не се отделят, когато се опитате да ги премахнете с марля. Те се появяват в ъглите на устните, езика, бузите, небцето и други области на устата. Лекуват се с локални или системни противогъбични средства, в зависимост от случая.

Болест на ръцете, краката и устата

Болестта на ръцете, краката и устата е инфекция, причинена от коксакивирус A16 и ентеровирус 71. Състоянието не засяга само устата, както подсказва името му, но се проявява и в ръцете и краката.

Болезнени мехури се появяват по бузите и езика, дланите на ръцете, стъпалата на краката и задните части. В допълнение, процесът е придружен от болки в гърлото и треска.

Тази патология е типична за малки деца и деца в училищна възраст. Много е неприятно, но има тенденция да изчезва след 3 до 5 дни.

Херпангина

Херпангината е друго често срещано орално заболяване, причинено от коксакивирус А и ентеровируси. Най-често засяга деца на възраст от 3 до 10 години, през летния и есенния сезон.

Малки червени петна се появяват в задната част на устата в началото на инфекцията. Те се пълнят с течност и се превръщат в мехури, които се пукат, оставяйки малки рани.

Язвите са много малки, с размери от 2 до 4 милиметра и са много болезнени. Дискомфортът, който причиняват кара детето да отказва храна и вода.

Най-често се локализират на мекото небце, сливиците и гърлото. Симптомите обикновено са придружени от възпалено гърло, затруднено преглъщане и висока температура.

Раните обикновено изчезват сами след 5 до 10 дни. По време на целия процес е важно детето да е хидратирано. Могат да се използват лекарства за болка.

5. Херпес на устните – едно от най-честите орални заболявания

Инфекциите с херпесния вирус са друг доста често срещан орален проблем. Проявите ще се променят в зависимост от възрастта на пациента.

Първата инфекция на деца с херпесен вирус обикновено се случва на възраст между 0 и 3 години и е известна като gingivostomatitis herpeticum. Характеризира се с подути и кървящи венци и появата на малки мехури и болезнени язви в цялата уста.

В допълнение, детето обикновено има треска, прекомерно лигавене, отказва да пие и е нервно и уморено. Процесът продължава около седмица и изчезва сам без лечение. Въпреки това, педиатърът може да предпише болкоуспокояващи и домашни средства, за да успокои детето.

Повтарящите се херпеси са друг вариант на орална инфекция с вируса на херпес симплекс тип I. След като човек е бил заразен с този микроб, той остава латентен в тялото завинаги.

Когато се сблъска със ситуации, които намаляват защитните сили, вирусът намира подходящ сценарий да се появи и да предизвика симптоми. Яденето на определени храни, излагането на слънце или силен студ, настинка, стрес или травма са някои фактори, които предразполагат към появата на състоянието.

Оралният херпес причинява малки пълни с течност мехури в устата или по кожата на устните. Те сърбят или болят и когато се спукат, оставят жълтеникави корички, които заздравяват след няколко дни.

Целият процес продължава около 10 дни и изчезва без лечение. Във всеки случай могат да се използват локални антивирусни средства за ускоряване на зарастването на лезиите.

Херпесът е заразен, така че е важно да се вземат мерки, за да се избегне предаването му на други хора и автоинокулацията в други лигавици на тялото.

Херпес на устните.
Херпесът се появява за първи път в даден момент и след това се появява отново, когато има спад в защитните сили.

6. Малоклузия

Проблемите със захапката и неправилното подреждане на зъбите са други често срещани орални заболявания. Липсата на хармония и баланс в съзъбието пречи на правилното съотношение между горните и долните зъби. Това причинява проблеми при дъвкането, храненето, говора и естетиката.

Малоклузиите могат да се появят поради генетични проблеми, които не могат да бъдат избегнати. Много често обаче те са свързани с дисфункционални навици през детството, които могат да бъдат предотвратени като смучене на палеца, дишане през устата, продължителна употреба на шишето или залъгалката, нетипично преглъщане.

За лечение на неправилно захапване е необходимо да се прибегне до ортодонтско лечение. Днес има различни видове средства, които помагат за подобряване на захапката на човек.

В зависимост от възрастта на пациента, проблема, който трябва да се лекува, тежестта на неправилната захапка и нуждите на лицето, се избира най-подходящата опция за всеки отделен случай.

7. Рак на устната кухина – едно от най-честите орални заболявания

Ракът на устната кухина е сред най-честите и опасни орални заболявания. Всъщност той е сред 10-те най-често срещани видове рак.

Ракът на устната кухина се открива повече при хора над 40 години. Диагностичният пик е между 60 и 62 години.

Малигнизацията на оралните клетки е свързана с няколко рискови фактора, които се натрупват през целия живот:

 • Тютюн
 • Алкохол
 • Инфекции с човешки папиломен вирус
 • Твърде много излагане на слънце
 • Лоша хигиена на устната кухина
 • Зъбни протези в лошо състояние

Проявите варират в зависимост от това къде в устата се намират и вида на рака. Те могат да се видят като червени или бели петна, язви, които не зарастват, или бучки и тумори.

В зависимост от вида на рака и стадия, когато е диагностициран, лечението ще бъде установено. Във всеки случай, прогнозата винаги е по-добра за случаи, които се откриват веднага щом симптомите започнат. Ето защо е много важно да посещавате редовно зъболекаря и да извършвате самопрегледи, за да идентифицирате подозрителни промени.

Предотвратяване на орални заболявания

Много от най-често срещаните орални заболявания могат да бъдат предотвратени. Простите практики и навиците за здравословен начин на живот ще ви помогнат да избегнете дискомфорта от тези състояния и необходимостта от неприятни, скъпи лечения.

Миенето на зъбите, почистването с конец за зъби, пастите за зъби с флуор и изплакванията на устната кухина ще ви помогнат да контролирате проблемите с плаката. Здравословната диета с ниско съдържание на захар също ще намали микробите и ще поддържа костите, зъбите и лигавиците здрави.

Избягването на вредни навици като тютюнопушене, алкохол, смучене на палеца или дишане през устата е друг начин за предотвратяване на заболявания на устната кухина. Честите посещения при зъболекар допълват нашите методи за профилактика.

Вашият зъболекар ще ви помогне да поддържате устата си здрава и ще ви помогне да предотвратите заболяванията, за които ви разказахме тук. И ако се появят, те ще помогнат за разрешаването на проблемите възможно най-скоро.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Caiza, P., & Rubí, G. (2022). Remineralización del esmalte dental con flúor barniz y fluoruro diamino de plata. Estudio in vitro (Bachelor’s thesis, Quito: UCE).
 • Perona, M. D. P. G., Gálvez, D. A., & Salinas, C. T. (2021). Developments in the use of varnish flúor. Reporte case. Revista de Odontopediatría Latinoamericana3(2), 111-117.
 • Castillo, D. I. A. N. A., Chamorro, L. I. D. A., Díaz, J., Rosas, S. I. L. V. I. O., & Cabrera, C. R. I. S. T. I. A. N. (2019). Frecuencia de los factores de riesgo relacionados con la Gingivitis en la Clínica de Mediana Complejidad de la Universidad Cooperativa de Colombia campus Pasto, periodos 2017-II y 2018-I. San Juan de Pasto: Universidad Cooperativa de Colombia.
 • Sojod, B., Périer, J. M., Zalcberg, A., Bouzegza, S., El Halabi, B., & Anagnostou, F. (2022). Enfermedad periodontal y salud general. EMC-Tratado de Medicina.
 • Illescas, M. V. L., Soto, A. R., & González, B. G. (2019). Maloclusiones dentarias y su relación con los hábitos bucales lesivos. Revista Cubana de Estomatología56(2), 1-14.
 • Solano, Y. H., & Molina, Y. A. (2019). Hábitos bucales deformantes y su relación etiológica con las maloclusiones. Multimed23(3), 580-591.
 • Cárdenas, H. M. (2022). Identificación de cándida en cavidad bucal de pacientes con diabetes y VIH/SIDA. Estomatología30(1), NA-NA.
 • Rivera, C. (2015). Essentials of oral cancer. International journal of clinical and experimental pathology8(9), 11884.
 • Miguel Cruz, P. A., Niño Peña, A., Batista Marrero, K., & Miguel-Soca, P. E. (2016). Factores de riesgo de cáncer bucal. Revista Cubana de Estomatología53(3), 128-145.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.