Емоционална манипулация: да я разпознаем и избегнем

Необходимо е ясно да дефинирате какви са границите в отношенията с другия човек и внимателно да премерите плюсовете и минусите на връзката си с него
Емоционална манипулация: да я разпознаем и избегнем

Последна актуализация: 18 декември, 2018

Ако можем по някакъв начин да разграничим човека от животните, ще посочим разнообразието от емоции, които първият може да изпитва. Емоциите ни правят хора. Става дума за състояния, които варират от усещане за летене от щастие до разрушителна мъка. Практиката показва, че подвластни на някои емоции, например любовта, хората стават по-беззащитни и контролируеми. А взаимоотношенията с друг човек представляват, за съжаление, чест пример за емоционална манипулация.

Как да разберете, ако сте жертва на емоционална манипулация?

Може да провокираме у вас изненада, но има случаи, в които е трудно да разпознаете емоционална манипулация. Как е възможно ли? Все пак говорим за сложни и наситени емоции, които се ръководят от човешката психика. С други думи – говорим за любовта. Много хора, например, бъркат любовта с чувството за собственост. „Моят партньор е ревнив, защото ме обича…” Този израз със сигурност е един от най-често чуваните и е сигнал за проблем. Нека да навлезем в темата по-дълбоко.

  1. 1. Да обичаш не означава да притежаваш

Има двойки, които обожават да правят всичко заедно, да излизат навън, да готвят, да чистят, да спортуват заедно и т.н. В това няма нищо лошо, дори можем да го определим като здравословно, но не и в случаите, когато единствената причина за тази заедност е целта да „контролираш”. Има хора, например, които не могат да седят на едно място, когато партньорът им излиза сам навън. Раздразнение поражда дори професионалният им живот и общите срещи с колеги.

Във всяко нещо се изисква мяра, дори в любовта. Тя не е въпрос на контрол на другия човек и не предполага да му забраняваме да прави това или онова. В случаи на опити за контрол ще чуете фрази като: „Нима наистина смяташ да излезеш навън така облечен/а?”, „Защо ти е да излизаш с този твой приятел, когато имаш мен?” или пък „Ако направиш това, ще е знак, че не ме обичаш истински. Аз ти давам всичко, а ти не го оценяваш изобщо”.

  1. 2. Необходимостта да се грижиш за самооценката си

Емоционална манипулация – тя атакува директно самооценката. В романтичните отношения с друг човек ние споделяме с другия всичко, обичаме го безмерно и усещаме, че сме готови да жертваме всяко нещо заради него. В това няма нищо лошо, но е важно да знаем как да се защитаваме.

Ако партньорът в живота ви поставя собствените си нужди пред вашите и действа егоистично, напълно логично е, че ще страдате от поведението му. С всеки изминал ден ще изпитвате тежестта от този факт. Повечето хора разбират любовта като взаимно отдаване на емоции и желания, в което е налице баланс между даденото и полученото. Когато откриете, че вие сме тези, които предимно дават, ще почувствате празнота. Наред с това ще ви осени мисълта, че сте манипулирани. В опитите си да се чувствате поне малко щастливи, всеки ден самооценката ви ще се понижава все повече и повече.

  1. 3. Когато губиш идентичността си малко по малко

Случва се да се влюбите в някого, в когото не бива. Понякога това е любов, която не можете да контролирате. Колелото, задвижено от силните емоции, ви завърта и излизане няма. При някои хора това стечение на обстоятелствата може да се окаже пагубно. Те не са достатъчно зрели, за да се справят с емоциите и да съумеят да удържат здравословна връзка. Вместо това чувството за щастие и животът в двойка малко по малко ги повежда към загубата на идентичност.

В такава връзка партньорът не разрешава да имате свои собствени приятели, той се стреми да поставя собствените си интереси пред вашите. Характерен за такава връзка е стремежът на един от партньорите да внушава у другия чувство за малоценност, умствена ограниченост, неспособност да се справя с живота и т.н. Резултатът се изразява в това, че вече не се усещате като себе си. Ако преди сте били щастливи и сте таили надежди за изпълняване на мечтите си, то сега животът ви изглежда черен, а щастието – мираж.

Как да избегнете емоционална манипулация?

Как да избегнете емоционална манипулация?

За да избегнете евентуална емоционална манипулация, необходимо е ясно да дефинирате какви са границите в отношенията с другия човек. Къде е границата? Когато разберете, че вече не сте щастливи. Практиката показва, че много хора са съгласни да продължат връзката, в която се намират, независимо, че вече не са щастливи и го осъзнават. Как е възможно това? Основно заради следните причини:

  • Независимо от нещастието си, те все още изпитват любов към партньора си. Разрушаването на връзката винаги е свързано с усложнения и болка.
  • Страх от самотата.
  • Те се страхуват, че партньорът им ще понесе прекалено тежко раздялата.

Когато става дума за емоционална манипулация, трябва да бъдете постоянни и смели. Задайте си въпроса, дали истински желаете да прекарате остатъка от живота си с човек, който ви задушава и ви манипулира в своя угода; с човек, който не ви уважава. Възможно е да отказвате да приключите такава връзка въпреки убеждението ви, че тя е токсична за вас. Съветваме ви внимателно да премерите плюсовете и минусите.

Потърсете помощ. Обърнете се за съвети и подкрепа към семейството и приятелите си – те ще ви снабдят с необходимата сила. Приключването на връзка никога не е лека задача и винаги е свързана с отрицателни емоции и за двете страни. Но запомнете: всеки един човек има право да бъде щастлив. А вие заслужавате най-доброто. Заслужавате да започвате деня си в мир със себе си и изпълнени с мечти. Гарантираме ви, че там някъде ви чака човек, който е готов да ви обича, дари с щастие и придаде на живота ви истинска стойност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Austin, E. J., Farrelly, D., Black, C., & Moore, H. (2007). Emotional intelligence, Machiavellianism and emotional manipulation: Does EI have a dark side? Personality and Individual Differences. http://doi.org/10.1016/j.paid.2006.11.019
  • Grieve, R., & Mahar, D. (2010). The emotional manipulation-psychopathy nexus: Relationships with emotional intelligence, alexithymia and ethical position. Personality and Individual Differences. http://doi.org/10.1016/j.paid.2010.02.028
  • Grieve, R. (2011). Mirror Mirror: The role of self-monitoring and sincerity in emotional manipulation. Personality and Individual Differences. http://doi.org/10.1016/j.paid.2011.08.004

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.