Да бъдем щастливи по свой начин, а не както ни казват другите

Не отлагайте почивката и развлеченията за петъка - изпълнете и ежедневието си с щастие!
Да бъдем щастливи по свой начин, а не както ни казват другите

Последна актуализация: 05 февруари, 2019

Когато става въпрос за щастие, не е нужно да се настройвате към изискванията или указанията на другите. Всички ние имаме своя собствена формула, за да бъдем щастливи.

Има само няколко неща, които са толкова желани и сложни, като просто да бъдем щастливи. При много хора щастието и благополучието са неизменна част от живота им. Те рядко се притесняват или тревожат.

Но повечето хора търсят отговори в книгите, опитват се да си обяснят какво точно се случва около тях и в собствените им умове. Това оцветява дните им с мътни краски, като превръща стреса и тревогата в неудобни и постоянни спътници.

Не е лесно. Вярвате или не, трудно е да се насладите на този вътрешен мир, който казва “Чувствам се добре, не искам и нямам нужда от нищо друго.”

Но е важно да запомните две важни неща:

 • Не съществува магическа формула, за да бъдете щастливи.
 • Второто нещо, което е също толкова важно: бъдете щастливи по свой собствен начин. Не всичко действа по еднакъв начин за всички, и никой няма право да ви каже как трябва да бъде.

Личното благополучие е много интимен и личен път, който вие сами трябва да откриете, изберете и изградите. Ето няколко неща, които да имате предвид.

Важните неща да помните днес, за да бъде щастливи утре

Не очаквайте помощ от другите, за да намерите щастие.

Позитивната психология ни напомня за тези “лоши” навици, които много хора имат. Те чакат цялата седмица, за да дойде петъка, така че може да се позабавляват, чакат почивката, за да се отпуснат.  Те мечтаят, че идеалният партньор ще почука на вратата, за да ги научи какво представлява истинската любов.

Ако седнете да чакате, да отлагате и да планирате вашето щастие … какво всъщност имате в този момент? Това е един от най-честите проблеми, които хората имат.

Но друго често срещано явление е, че много пъти хората разбират щастието от гледна точка на чужди идеи, които другите хора, или дори обществото са проектирали. Или, които дори вие самите сте проектирали в представите си за щастие:

 • Задължението да “имате”, за да бъдете щастливи: добра работа, къща, последния модел мобилен телефон, много обувки, мебели, компютри …
 • Идеята, че за да бъдете щастливи, трябва да имате партньор, деца и много приятели …

Бавно попадате в един вид психологически материализъм, който ви превръща не само в нервни “потребители”, но във вечни търсачи на щастие, което други хора проектират вместо вас.

Това не е правилно. Нека да погледнем през няколко различни сфери, върху които да разсъждавате.

Оставете другите. А вие какво правите, за да бъдете щастливи?

Вземането на положителни решения е една от най-ефикасните тайни на ежедневното щастие.

За да бъдете щастливи, трябва да вземете решения, които са правилни за вас, а не тези, които другите хора са решили, че са най-добри.

 • Ако щастието за вас означава да стоите у дома през уикенда и да четете на спокойствие, тогава оставете хората да си говорят, че сте скучни и досадни.
 • Ако щастието за вас означава да обичате себе си, без да е необходимо да намерите някой друг, който да ви обича, тогава спрете да слушате хора, които казват, че е време да намерите идеалния партньор.
 • Ако щастието за вас означава да имате работа, която ви харесва и вдъхновява, не слушайте хората, които казват, че трябва да си намерите работа, която е добре платена.
Ако щастието за вас означава да обичате себе си, не слушайте другите

Ще бъда щастлив и не знам кога ще се върна

“Поеми пътя си и бъди щастлив.” Това е толкова просто! Понякога се придържаме към определени места е обичаи, неща и хора, в които затъваме. Това ни пречи да виждаме кои са приоритетите ни.

Попадаме в малки омагьосани кръгове, където си казваме, че рутината е по-добра от спонтанността, че е по-добре да се придържаме към това, което другите хора очакват от нас, а не да ги разочароваме …

 • Всичко това, макар и да не го осъзнавате, е създаването на безкраен списък от защитни механизми, които можете да ви превърнат в затворник. Спирате се да бъдете щастливи, защото мислите, че е по-добре да се придържате към пътя, който други хора са избрали вместо вас.
 • Но как мога да направя нещо, което семейството ми не ме иска? Как мога да реагирам, ако приятелите ми няма да разберат? Как мога да кажа на моя партньор, че просто не съм толкова щастлива вече?

Вземете решението да бъдете верни на себе си. Поемете пътя си и бъдете щастливи.

Не е необходимо да се придържате към пътя, който другите са избрали

Планът ми за днес: да бъда щастлив

Казахме го в началото: щастието не се отлага до петък или до ваканциите, или за когато имате по-голяма къща или идеалния партньор.

 • Животът е сега, в този момент. Разбира се, всички ние имаме задължения и винаги ще има някой, който ни казва “не може да бъдеш щастлив, ако трябва да се придържаш към определен график или ходиш на работа всеки ден.”

Трябва да интерпретирате тези идеи по подходящ начин. Намерете работата, която ви кара да се чувствате добре. Поемете отговорности, които ще ви обогатят личностно. Направете рутината си важна и полезна за вас.

Без значение какво правите, открийте собствените си интереси. Не позволявайте на никой и на нищо да ви кара да се чувстват използвани, манипулирани или нещастни. В края на краищата имаме само един живот … така че защо да не се възползвате от него сега?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • (1884). Arte de ser feliz. Revista Del Centre de Lectura de Reus.
 • Seligman, M. E. P. (2006). La auténtica felicidad. In Byblos.
 • Aubyn, F. C. St., & Berthet, F. (2010). Felicidad. World Literature Today. https://doi.org/10.2307/40149578
 • Fernández Berrocal, P., & Extremera Pacheco, N. (2009). La Inteligencia Emocional y el estudio de la felicidad. Revista Interuniversitaria de Formación Del Profesorado.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.