Синдромът на Уенди: грижа за другите, но не и за себе си

Ако сте уверени, щастливи, със самочувствие и възможност да поемете отговорност за себе си, ще можете да дадете тези емоции и позитивна енергия на другите
Синдромът на Уенди: грижа за другите, но не и за себе си

Последна актуализация: 24 януари, 2019

Много хора смятат, че Синдромът на Уенди, описван в популярната психология, е останал в историята и принадлежи на поколението на нашите майки и баби.

Той, обаче, е все така актуален. В наши дни се приема за нормално, ако се грижим за  партньорите, отдаваме им се напълно и поставяме техните нужди пред собствените. Съществуват жени, които правят грешката да “обичат твърде много”.  По този начин те губят собствен образ и самочувствие.

Важно е това да бъде поставено в граници, за да се постигне баланс. Можете да обожавате своята половинка и да се раздавате за роднини и приятели. Никога, обаче, не изпадайте в крайности,  не пренебрегвайте нуждите си и не спирайте личното развитие.

В днешната статия ще разгледаме темата за Синдрома на Уенди и ще се опитаме да научим малко повече за нея.

Синдромът на Уенди, перфектната жена за  Питър Пан

Спомняте ли си персонажите на Уенди Дарлинг и Питър Пан от известната книга на Джеймс М. Бари? Питър е малко момче, което отказва да порасне и не желае да носи отговорностите на възрастните. То иска да живее, пълен с приключения, живот, без да се налага да е стабилен и зрял.

Питър Пан е олицетворение на всички незрели личности, неспособни да поемат отговорност над собствения  живот и този на другите. А какво да кажем за Уенди Дарлинг? Тя е малко момиче, което още от първия ден става сянка на Питър, за да не го загуби отново. Отговорна е за почистването на къщата, грижи се за “загубените деца” … Човек, който се раздава за другите, защото това е нейният начин да бъде щастлива.

Да видим какви са характеристиките на хората със синдром на Уенди:

  • Те чувстват нужда да се грижат за околните. Благоразположени са, защото по този начин чувстват, че правят другите щастливи.
  • Такива хора поставят нуждите на другите над своите. Те често жертват собствените  желания и нещата, които са важни за тях самите.
  • Грижата към другите е начин да покажат любовта си, затова и правят всичко безплатно (и от обич). Никой не ги кара да се жертват за останалите. Често, обаче, тези хора се привързват към партньор със Синдром на Питър Пан – незряла личност, който не иска да бъде отговорен и да се грижи за каквото и да е. Желае да се чувства удобно с партньор, поел отговорността за всичко, включително и за децата им.
    Какво е синдром на Уенди?
  • Хората със Синдрома на Уенди имат много страхове, най-вече от това, че другите ще спрат да се нуждаят от тях и ще ги оставят сами. Идеята, че няма да има човек, за когото да се погрижат, ги ужасява. Това е така, защото само по този начин те могат да са полезни и да предложат обич. В същото време, благодарение на това, те се чувстват значими и нужни.
  • Хубаво е да имате предвид един важен аспект. Възможно е да се чувствате щастливи чрез грижата и помощта за другите. В един момент, обаче, осъзнавате, че същите тези хора ви манипулират. Или придобивате усещането, че давате прекалено много, без да получавате нищо в замяна. Този проблем може да изникне в момент, в който се чувствате ядосани и недооценени. Бъдете внимателни – да не би това състояние да ви доведе до депресия!

Грижа за себе си и грижа за другите

Синдром на Уенди: грижа за другите

Трябва ли да спрем с грижата за околните? Или пък да не се тревожим за нашите близки? Разбира се, че – не. Нещо повече – никога не правете това.  Парньорите, семейството и най-вече децата, са хората, които изпълват житейския смисъл, формират личността. Те са важна, опорна точка.

Ето защо е важно да постигнем баланс в личните взаимоотношения и да изясним следните неща:

  • Никога не забравяйте колко е важно персоналното  израстване, личното пространство, хобитата, защитата на ценностите и грижите за самочувствието. Ако давате всичко на другите, ще останете празни. След това ще се почувствате неудовлетворени, разочаровани и тъжни. А по какъв начин бихте могли да сте полезни на другите, ако се чувствате зле? По никакъв.
  • Ако сте уверени, щастливи, със самочувствие и възможност да поемете отговорност за себе си, ще можете да дадете тези емоции и позитивна енергия на другите.
  • Можете да се грижите за партньора. Не забравяйте, обаче, че се нуждаете от някого, който да ви цени и признава. Това е игра на власт, в която и двете страни печелят и нито една не губи. Ако сте един от тези хора, които се чувстват щастливи, когато се грижат за другите, помнете: трябва да започнете от себе си. Ако паднете, и другите ще паднат. Развийте  собственото щастие, след което ще можете да го предложите на останалите хора.

Усилията си заслужават!

Може да ви заинтересува ...
Запомнете: Не сте загубили никого. Другите са изгубили вас.
Здраве и КрасотаПрочетете го в Здраве и Красота
Запомнете: Не сте загубили никого. Другите са изгубили вас.

Научете как да промените начина си на мислене и осъзнайте, че това, което сте изгубили след раздялата е човек, който не си е давал сметка какво при...