Синдромът на Уенди: грижа за другите, но не и за себе си

Ако сте уверени, щастливи, със самочувствие и възможност да поемете отговорност за себе си, ще можете да дадете тези емоции и позитивна енергия на другите
Синдромът на Уенди: грижа за другите, но не и за себе си

Последна актуализация: 24 януари, 2019

Много хора смятат, че Синдромът на Уенди, описван в популярната психология, е останал в историята и принадлежи на поколението на нашите майки и баби.

Той, обаче, е все така актуален. В наши дни се приема за нормално, ако се грижим за  партньори те, отдаваме им се напълно и поставяме техните нужди пред собствените. Съществуват жени, които правят грешката да “обичат твърде много”.  По този начин те губят собствен образ и самочувствие.

Важно е това да бъде поставено в граници, за да се постигне баланс. Можете да обожавате своята половинка и да се раздавате за роднини и приятели. Никога, обаче, не изпадайте в крайности,  не пренебрегвайте нуждите си и не спирайте личното развитие.

В днешната статия ще разгледаме темата за Синдрома на Уенди и ще се опитаме да научим малко повече за нея.

Синдромът на Уенди, перфектната жена за  Питър Пан

Спомняте ли си персонажите на Уенди Дарлинг и Питър Пан от известната книга на Джеймс М. Бари? Питър е малко момче, което отказва да порасне и не желае да носи отговорностите на възрастните. То иска да живее, пълен с приключения, живот, без да се налага да е стабилен и зрял.

Питър Пан е олицетворение на всички незрели личности, неспособни да поемат отговорност над собствения  живот и този на другите. А какво да кажем за Уенди Дарлинг? Тя е малко момиче, което още от първия ден става сянка на Питър, за да не го загуби отново. Отговорна е за почистването на къщата, грижи се за “загубените деца” … Човек, който се раздава за другите, защото това е нейният начин да бъде щастлива.

Да видим какви са характеристиките на хората със синдром на Уенди:

 • Те чувстват нужда да се грижат за околните. Благоразположени са, защото по този начин чувстват, че правят другите щастливи.
 • Такива хора поставят нуждите на другите над своите. Те често жертват собствените  желания и нещата, които са важни за тях самите.
 • Грижата към другите е начин да покажат любовта си, затова и правят всичко безплатно (и от обич). Никой не ги кара да се жертват за останалите. Често, обаче, тези хора се привързват към партньор със Синдром на Питър Пан – незряла личност, който не иска да бъде отговорен и да се грижи за каквото и да е. Желае да се чувства удобно с партньор, поел отговорността за всичко, включително и за децата им.
  Какво е синдром на Уенди?
 • Хората със Синдрома на Уенди имат много страхове, най-вече от това, че другите ще спрат да се нуждаят от тях и ще ги оставят сами. Идеята, че няма да има човек, за когото да се погрижат, ги ужасява. Това е така, защото само по този начин те могат да са полезни и да предложат обич. В същото време, благодарение на това, те се чувстват значими и нужни.
 • Хубаво е да имате предвид един важен аспект. Възможно е да се чувствате щастливи чрез грижата и помощта за другите. В един момент, обаче, осъзнавате, че същите тези хора ви манипулират. Или придобивате усещането, че давате прекалено много, без да получавате нищо в замяна. Този проблем може да изникне в момент, в който се чувствате ядосани и недооценени. Бъдете внимателни – да не би това състояние да ви доведе до депресия!

Грижа за себе си и грижа за другите

Синдром на Уенди: грижа за другите

Трябва ли да спрем с грижата за околните? Или пък да не се тревожим за нашите близки? Разбира се, че – не. Нещо повече – никога не правете това.  Парньорите, семейството и най-вече децата, са хората, които изпълват житейския смисъл, формират личността. Те са важна, опорна точка.

Ето защо е важно да постигнем баланс в личните взаимоотношения и да изясним следните неща:

 • Никога не забравяйте колко е важно персоналното  израстване, личното пространство, хобитата, защитата на ценностите и грижите за самочувствието. Ако давате всичко на другите, ще останете празни. След това ще се почувствате неудовлетворени, разочаровани и тъжни. А по какъв начин бихте могли да сте полезни на другите, ако се чувствате зле? По никакъв.
 • Ако сте уверени, щастливи, със самочувствие и възможност да поемете отговорност за себе си, ще можете да дадете тези емоции и позитивна енергия на другите.
 • Можете да се грижите за партньора. Не забравяйте, обаче, че се нуждаете от някого, който да ви цени и признава. Това е игра на власт, в която и двете страни печелят и нито една не губи. Ако сте един от тези хора, които се чувстват щастливи, когато се грижат за другите, помнете: трябва да започнете от себе си. Ако паднете, и другите ще паднат. Развийте  собственото щастие, след което ще можете да го предложите на останалите хора.

Усилията си заслужават!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Angulo Egea M. ¿Crecer? Nunca jamás. Peter Pan y Wendy: dos patrones  de conducta adolescente. La torre del virrey, revista de estudios culturales. 2009; 6(1): 105-113.
 • Ferreras E. La autoestima. Anales de Mecánica y Electricidad. 2007: https://doi.org/10.1016/j.medin.2012.12.011
 • Savater F. Ética Como Amor Propio. Libro de Mano. 1995: https://doi.org/10.1080/09555800701329974
 • Chopra D. El camino hacia el amor. Barcelona: Biblioteca de Bolsillo, 1999.
 • Pereira M. Autoestima : un factor relevante en la vida de la persona y tema escencial del proceso educativo. Actualidades Investigativas en Educación. 2007:  https://doi.org/10.15517/aie.v7i3.9296
 • Zúñiga Carrasco I. Trastornos conductuales, síndromes y sociopatías de los dibujos animados de ayer y hoy y su impacto en niños y adolescentes. Salud en Chiapas. 2018; 6(1): 22-31.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.