Международен ден на семейството: Честваме най-големия подарък на живота

Сложете щастието пред споровете, прощавайте повече, стискайте си ръцете...
Международен ден на семейството: Честваме най-големия подарък на живота

Последна актуализация: 13 юли, 2019

Всяка година на 15 май честваме Международния ден на семейството, обявен за такъв от ООН.

Този празник насочва вниманието към тема, свързана с вълшебната връзка между членовете на семейството (и между най-близките приятели).

Тази година темата, подбрана за размишление и обсъждане, е – „потребността да популяризираме здравословния начин на живот и устойчивото бъдеще“.

Независимо от всичко, семейство то представлява социален и личен кръг, в рамките на който се обучават децата и се споделят ценности, поведение и ролеви модели.

Популяризирането на здравословен начин на живот (който допринася и за едно по-устойчиво и екосъобразно бъдеще), е задължение на всеки един от нас – спрямо бъдещите поколения и състоянието на планетата.

В днешната статия ще отбележим този специален ден – Международният ден на семейството.

Международен ден на семейството, един дълг на сърцето

Съвместното живеене и съгласието по всеки въпрос не са най-важните неща, когато говорим за семейство. Ключово е да бъдем единни, независимо от възможните проблеми . Нека  се уважаваме един другиго, да ценим другия за това, което е – какво е постигнал и какво го определя.

Семейството, означава още-  да знаеш „как да създаваш истински връзки“. Това, както всички знаем, не е никак лесна задача.

Вярно е също така, че някои хора може да гледат на 15 май със скептицизъм. Навярно животът ги е разочаровал, а това ги е накарало да спрат да вярват в първичната връзка между човека и семейството.

Предлагаме да помислите върху следните теми:

Семейството не е въпрос само на кръвна връзка – то е и акт на лоялност

Семейството не е въпрос само на кръвна връзка – то е и акт на лоялност

Възможно е да не сте в добри отношения с някои от членовете на своето семейство. Не се спирайте да вярвате в думата „семейство“.

  • То е мрежа от различни индивиди, обединени от привързаност, любов и уважение. Генетичната връзка не е от значение тук. Семейството е изградено от хора, които са близки един на друг.
  • Роднините са „дадени“ от родословното дърво, но отношенията, които поддържате с тях, се оформят от началната привързаност и емоционалното обогатяване, които носят щастие на всички.
  • Понякога баба или леля може да се превърне в истинска „майка“ или една майка да влезе пълноценно в ролята на баща, баба, леля или братовчедка…

Всеки случай е уникален и изключителен. Сърце то ще подскаже кои са истинските членове на семейството . Това означава, че сред тях може да има близки приятели. Защо не?!

Големи семейства, малки семейства

  • Семействата имат различна форма, цвят и размери, които само индивидуалните членове могат да разберат и да оценят.

Те могат да бъдат доста големи, включвайки близки и далечни роднини – братовчеди, лели, чичовци, баби и дядовци и т.н. Членовете им се срещат, събират се заедно… Налице е една поддържаща система, която омаловажава всяка дистанция, предлагайки комфорт и подкрепа на всеки един от тях.

  • Съществуват семейства, които се състоят от един родител. Той дарява на децата кураж и сили, дава им всичко, което може. Провокира техните усмивки, води разговори с тях, споделя мечтите и целите им.
голямо или малко семейство

Семействата са съкровищници, които не бива да бъдат приемани за даденост

Важно е да помните: семейството архипелаг, формиран от малки острови. Всеки един от нас е със семейство – лели, чичовци и братовчеди…

По същия начин  формираме собствените семейства с партньорите, с приятелите, с братята и сестрите. И с децата, които един ден ще имаме.

  • Семействата са съкровищници, за които трябва да се грижим, независимо откъде идват.

Когато сме завладени от личен проект със съпруг или деца, може да пренебрегнем  родителите донякъде – тези защитници, които ни обичат толкова много, независимо дали ги посещаваме често, или – не.

  • Те са близки на сърцето, без съмнение, но любовта и привързаността изискват продължителна връзка от думи, емоции, радост и малко детайли от време на време.

Не ги пренебрегвайте. Посещавайте семейството, събирайте се отново и отново, споделяйте новите съюзи и правете същото за семейството на партньора или приятеля.

Всички тези преживявания и опит са полезни и се отразяват положително. Те спомагат за изграждането на социални връзки и нови отношения, които създават т.нар. когнитивен резерв.

семейството е съкровищница

Да живеем в настоящето е важно, за да можем да се грижим и да се наслаждаваме на собственото семейство.

Сложете щастието пред споровете, прощавайте повече, стискайте си ръцете. Приемете с отворени обятия темата на Международния ден на семейството. Популяризирайте здравословните навици и устойчивото бъдеще.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.