Най-добрият дом е този, в който всеки се чувства обичан и уважаван

В един щастлив дом има свобода на изразяването. Има и уважение към всички членове на семейството.
Най-добрият дом е този, в който всеки се чувства обичан и уважаван

Последна актуализация: 07 февруари, 2019

Дом –  място, където всеки може да научи много и различни модели на поведение. Най-полезните сред тях са уважението, взаимността и емоционалната интелигентност.

Правилното им използване помага за изграждане на щастливи и пълноценни връзки.

Има нещо интересно, което със сигурност важи за всяко семейство. Както споменава Вирджиния Улф в един от своите лични дневници, “Домът е като крепост. След като затворите вратите и прозорците, никой не знае какво се случва вътре”.

Тази картина е едновременно спокойна и тревожена.

Всички познаваме семейства, в които моделите не са толкова добри и понякога членовете на семейството страдат и са нещастни. С оглед на това трябва да се стремим към поддържане на по-здравословна и спокойна енергия у дома.

Това ще даде възможност на любовта да бъде основна част от дома.

В този дом ние уважаваме и се грижим за всички

В дома могат да съществуват много и различни връзки. Те са между двойката, с децата, между братята и сестрите, а понякога и с по-възрастното поколение, като баби и дядовци.

Никога не е лесно да се създаде добра връзка между всички. Има различни модели, интереси и лични нужди. В същото време има и различна енергия. Тази енергия идва от нуждата от защитаване, дисциплиниране и подсилване на семейните връзки.

Начинът, по който изпълняваме ролята си, определя атмосферата. Можем да създадем дом, в който има чувство за благополучие и щастие. Или пък домът ни може да е място, където отделните индивиди не могат да се развият както би трябвало да го направят.

Котешка идилия

Тук приемаме всички варианти

Има още нещо, което винаги е трудно за едно семейство. Това е достигането до точката, в която всеки уважава мнението, мислите и решенията на останалите.

  • Проблемите се появяват в момента, когато някой иска да наложи своите ценности на всички други. Това се случва, когато започне да налага забрана за всичко различно от неговия собствен стандарт.
  • Дом, пълен с уважение, е този, в който всеки изслушва всички мнения и всеки е свободен да говори. Това е дом, в който да даваш и да взимаш важи за всички. И всеки там може да говори свободно.

Това не означава, че всички трябва да се съгласяват. Достатъчно е всички да изслушват, уважават и да си имат доверие.

В този дом разчитаме и се грижим за всеки

В един дом не трябва да има различно отношение. Всеки трябва да бъде уважаван еднакво. Всеки е такъв, какъвто е и има собствен начин на мислене.

Не трябва да има разлика в начина, по който възпитаваме децата. Трябва също така да избягваме и стереотипите.

  • Трябва да избягваме и една често срещана грешка в семействата с няколко деца. Не трябва да ги разграничаваме в зависимост от възрастта. Това е да изискваме отговорност от по-големите деца, а в същото време да позволяваме на по-малките всичко, защото са се родили последни. Това не е правилно.
  • Трябва да да възпитаваме еднакво, но в същевременно да се грижим за индивидуалните нужди.
В един щастлив дом има свобода на изразяването

В нашия дом казваме това, което чувстваме

В един щастлив дом има свобода на изразяването. Има и уважение към всички членове на семейството. Това също така спомага за адекватна емоционална свобода и здравословна самоувереност. По този начин можем да кажем какво ни притеснява, когато имаме такъв проблем.

  • Има домове, в които никога няма подходящо време за разговори.
  • Понякога причината да не си говорим е липсата на време. Но по-често е защото се страхуваме, че ще бъдем съдени заради думите си.
  • Тези невидими “забрани” карат всички да стоят настрана. Например, с времето децата ни ще изберат да останат в своя собствен свят.

Малко по малко, почти незабележимо, начинът им на общуване ще се промени.  Компютърът или мобилният им телефон ще бъдат основната им връзка с хората извън семейството. Това бързо ще се превърне в проблем.

  • В дом, пълен с уважение, никой не трябва да се притеснява да говори за емоциите си

Истина е, че не говорим достатъчно за обществените прояви на привързаност, като прегръдките. И всички знаем, че тези прояви на привързаност са неудобни за повечето от нашите деца.

  • Не се тревожете, ако те не са толкова любвеобилни, колкото преди. Най-важното е, че показват емоционална близост към вас  като ви споделят своите мисли и тревоги.
Най-добрият дом е този, в който има любов и уважение за всички

Най-добрият дом не е този, пълен с лукс. Дори не е този големият с красив двор.

Най-добрият дом е този, в който има любов и уважение за всички. Няма значение дали става въпрос за къща на дърво, каравана или малък апартамент.

Може да ви заинтересува ...
Някои неща никога няма да излязат от мода: Уважението и добрите маниери
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Някои неща никога няма да излязат от мода: Уважението и добрите маниери

Уважението и добрите маниери са ценности, които не излизат от мода. Те трябва да останат в ежедневието ни - на работа, в семейството и в социалните...


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.