Най-добрият дом е този, в който всеки се чувства обичан и уважаван

В един щастлив дом има свобода на изразяването. Има и уважение към всички членове на семейството.
Най-добрият дом е този, в който всеки се чувства обичан и уважаван

Последна актуализация: 07 февруари, 2019

Дом –  място, където всеки може да научи много и различни модели на поведение. Най-полезните сред тях са уважението, взаимността и емоционалната интелигентност.

Правилното им използване помага за изграждане на щастливи и пълноценни връзки.

Има нещо интересно, което със сигурност важи за всяко семейство. Както споменава Вирджиния Улф в един от своите лични дневници, “Домът е като крепост. След като затворите вратите и прозорците, никой не знае какво се случва вътре”.

Тази картина е едновременно спокойна и тревожена.

Всички познаваме семейства, в които моделите не са толкова добри и понякога членовете на семейството страдат и са нещастни. С оглед на това трябва да се стремим към поддържане на по-здравословна и спокойна енергия у дома.

Това ще даде възможност на любовта да бъде основна част от дома.

В този дом ние уважаваме и се грижим за всички

В дома могат да съществуват много и различни връзки. Те са между двойката, с децата, между братята и сестрите, а понякога и с по-възрастното поколение, като баби и дядовци.

Никога не е лесно да се създаде добра връзка между всички. Има различни модели, интереси и лични нужди. В същото време има и различна енергия. Тази енергия идва от нуждата от защитаване, дисциплиниране и подсилване на семейните връзки.

Начинът, по който изпълняваме ролята си, определя атмосферата. Можем да създадем дом, в който има чувство за благополучие и щастие. Или пък домът ни може да е място, където отделните индивиди не могат да се развият както би трябвало да го направят.

Котешка идилия

Тук приемаме всички варианти

Има още нещо, което винаги е трудно за едно семейство. Това е достигането до точката, в която всеки уважава мнението, мислите и решенията на останалите.

  • Проблемите се появяват в момента, когато някой иска да наложи своите ценности на всички други. Това се случва, когато започне да налага забрана за всичко различно от неговия собствен стандарт.
  • Дом, пълен с уважение, е този, в който всеки изслушва всички мнения и всеки е свободен да говори. Това е дом, в който да даваш и да взимаш важи за всички. И всеки там може да говори свободно.

Това не означава, че всички трябва да се съгласяват. Достатъчно е всички да изслушват, уважават и да си имат доверие.

В този дом разчитаме и се грижим за всеки

В един дом не трябва да има различно отношение. Всеки трябва да бъде уважаван еднакво. Всеки е такъв, какъвто е и има собствен начин на мислене.

Не трябва да има разлика в начина, по който възпитаваме децата. Трябва също така да избягваме и стереотипите.

  • Трябва да избягваме и една често срещана грешка в семействата с няколко деца. Не трябва да ги разграничаваме в зависимост от възрастта. Това е да изискваме отговорност от по-големите деца, а в същото време да позволяваме на по-малките всичко, защото са се родили последни. Това не е правилно.
  • Трябва да да възпитаваме еднакво, но в същевременно да се грижим за индивидуалните нужди.
В един щастлив дом има свобода на изразяването

В нашия дом казваме това, което чувстваме

В един щастлив дом има свобода на изразяването. Има и уважение към всички членове на семейството. Това също така спомага за адекватна емоционална свобода и здравословна самоувереност. По този начин можем да кажем какво ни притеснява, когато имаме такъв проблем.

  • Има домове, в които никога няма подходящо време за разговори.
  • Понякога причината да не си говорим е липсата на време. Но по-често е защото се страхуваме, че ще бъдем съдени заради думите си.
  • Тези невидими “забрани” карат всички да стоят настрана. Например, с времето децата ни ще изберат да останат в своя собствен свят.

Малко по малко, почти незабележимо, начинът им на общуване ще се промени.  Компютърът или мобилният им телефон ще бъдат основната им връзка с хората извън семейството. Това бързо ще се превърне в проблем.

  • В дом, пълен с уважение, никой не трябва да се притеснява да говори за емоциите си

Истина е, че не говорим достатъчно за обществените прояви на привързаност, като прегръдките. И всички знаем, че тези прояви на привързаност са неудобни за повечето от нашите деца.

  • Не се тревожете, ако те не са толкова любвеобилни, колкото преди. Най-важното е, че показват емоционална близост към вас  като ви споделят своите мисли и тревоги.
Най-добрият дом е този, в който има любов и уважение за всички

Най-добрият дом не е този, пълен с лукс. Дори не е този големият с красив двор.

Най-добрият дом е този, в който има любов и уважение за всички. Няма значение дали става въпрос за къща на дърво, каравана или малък апартамент.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.