Испански омлет със спанак, семена от чия и спирулина
Закуската е изключително важна за поддържането на нивото на енергия в организма през деня. Затова съчетаването на полезните качества на спанака, семената от чия и спирулината в този вкусен, лесен за приготвяне омлет, е перфектният начин за стартиране на деня.
Все пак кой не би искал да започне деня си с тази лесна, здравословна и добре балансирана закуска?
Важността на закуската
Закуската не е само първото хранене за деня. Тя е най-важното такова. След като сте гладували цяла нощ, организмът ни се нуждае от хранителни вещества, за да започне деня по най-добрия начин. Затова и закуската ни помага да се справим с редица физически и психически препятствия, с които се сблъскваме ежедневно.
Освен това, ако трябва да чакате часове до следващото си хранене, закуската трябва да ви осигури необходимите ви хранителни вещества. Хората, които стабилно закусват, по-рядко си похапват предиобед и нямат проблеми с излишните килограми.
Та готови ли сте да научите всичко за здравословния и вкусен омлет със спанак, семена от чия и спирулина?
Съставките на омлета: спанак
Спанакът е изключително богат на важни хранителни вещества и антиоксиданти.
Този зеленчук е познат по цял свят с многобройните си полезни качества. Сред тях трябва да споменем способността му да спомага облекчаването на симптомите на язва, да ни предпазва от заболявания като болестта на Алцхаймер , подобрява зрението ни и да регулира кръвното налягане.
Спанакът спомага и укрепването на костите и се грижи за здравето на сърцето.
Съставките на омлета: семена от чия
Тези семена са добре познати със способността си да потискат апетита и да ускоряват отслабването.
Семената от чия крият редица полезни качества. Те са източник на омега-3 и 6 мастни киселини, както и на витамини и антиоксиданти.
Многобройните полезни качества на семената от чия включват и:
- Намаляване на апетита, което ги превръща във ваш верен помощник в борбата срещу излишните килограми.
- Спомагат регулирането на нивото на кръвната захар.
- Улесняват поддържането на електролитния баланс и хидратирането на тялото.
Прочетете и: 10 невероятни качества на семената от чия
Съставките на омлета: спирулина
Спирулината съдържа микроскопични водорасли и е прекрасен източник на протеини.
Тази добавка съдържа различни видове синьо алгае. Тя е богата на полизахариди и антиоксиданти. Освен това в състава й откриваме и аминокиселини като аланин и пантотенова киселина укрепващи имунната система.
Благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти (витамин Е, бета каротин, фитоцианин и други), спирулината може да ни предпази от вредното въздействие на някои терапии на рака.
Тя крие и още ползи, тъй като в действителност представлява сложен въглехидрат спомагащ регулирането на нивото на кръвната захар. Освен това насърчава контролирането на холестерола поради съдържанието си на гама-линоленова киселина и ниацин.
Благодарение на високата си концентрация на антиоксиданти, спирулината улеснява борбата с артрита, а минералите й предпазват организма срещу появата на остеопороза.
Препоръчваме ви да прочетете и: Спирулина: Изненадващата храна
Рецепта за омлет със спанак, семена от чия и спирулина
Това ястие ще ви осигури цялата енергия, от която ще се нуждаете през деня.
Необходими продукти
- 130 грама (1 чаша) брашно
- 2 супени лъжици семена от чия
- 200 грама (7 унции) спанак
- 190 милилитра (4/5 чаша) прясно мляко
- 1 супена лъжица спирулина
- Зехтин
- 50 мл (1/5 чаша) вода
Начин на приготвяне
- Първо измийте и подсушете добре спанака.
- Накиснете семената от чия във вода.
- Пресейте брашното и изсипете всички продукти в купа. Разбъркайте съставките докато се получите хомогенна, гладка смес.
- Накрая изсипете сместа в тиган с малко зехтин и го опечете докато добие златист цвят.
Това е! Започнете деня си по правилния начин и се насладете на този вкусен омлет със спанак, семена от чия и спирулина!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Bob Capelli, Gerald R. Cysewski, “Potential health benefits of spirulina microalgae”, Nutra foods, 2010, 9(2), 19-26. https://pdfs.semanticscholar.org/c120/3f0060352e36a8d61391d43ee2ab0f3ff5ad.pdf
- Elena Jovanovski et al. “Effect of Spinach, a High Dietary Nitrate Source, on Arterial Stiffness and Related Hemodynamic Measures: A Randomized, Controlled Trial in Healthy Adults”, Clin Nutr Res. 2015 Jul; 4(3): 160–167.
- Rahman Ullah et al. “Nutritional and therapeutic perspectives of Chia (Salvia hispanica L.): a review”, J Food Sci Technol. 2016 Apr; 53(4): 1750–1758.
- F M Cicuttini, “Effect of breakfast on weight and energy intake: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials” BMJ 2019; 364
-