5 идеи за създаване на красива мини градина у дома

Грижите за градината ще ви помогнат да забравите за стреса и да се наслаждавате на мигове на спокойствие и хармония. Освен това е добър начин да подобрите качеството на въздуха си у дома.
5 идеи за създаване на красива мини градина у дома

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Искате да имате красива мини градина у дома си?

Растенията са изключително полезни за живота на нашата планета.  Казано накратко – не бихме могли да живеем без тях. Тъй като съществува тясна връзка между човешките същества и царството на растенията.

Някои хора имат домове с малки, вътрешни градини, тераси или двор. Други притежават къщи без дворове или малки апартаменти предлагащи място за цветя близо до прозорците.

Често срещано е да нямате достатъчно място в дома си, за да можете да създадете и да се грижите дори за една малка градина. Но това не трябва да бъде извинение. Благодарение на идеята за мини градините вие също можете да се радвате на ваши, собственоръчно отглеждани растения.

Доказано е, че полагането на грижи за растенията освен че придава красота на дома ни спомага и умственото ни равновесие. 

Освен това по този начин се учим да полагаме грижи и да показваме обичта си към растенията.

Отглеждането на мини градини е страхотно хоби, което става все по-популярно по цял свят.

Тази дейност е много стимулираща, защото можете да покажете собственото си въображение и креативност. Освен това е важно да споменем, че така пречиствате въздуха в дома си. 

Можете да използвате различни идеи, за да придадете лична нотка на мини градината си. А ето и какво ви трябва за създаването на собствената ви красива мини градина: избора на растения, които са най-подходящи за дома ви и ви харесват най-много.

В следващите редове ще ви дадем няколко съвета и стъпки, които е добре да запомните, ако искате да си имате своя красива мини градина у дома.

Красива мини градина

 • Първото нещо, за което трябва да помислите е в какъв съд ще отглеждате растенията: например в прозрачен стъклен съд, осигуряващ достатъчно светлина на растенията.

Освен това трябва да се убедите, че съдът е достатъчно дълбок, за да може корените на растенията да се развиват и същевременно да запазва влажността, необходима им, за да растат.

 • За растенията, които не се нуждаят от много вода най-добрият вариант е отворен съд. Например аквариум или ваза с цилиндрична форма или с формата на чаша ще ви свършат работа.
  Направете си мини градина

За да създадете собствената си красива мини градина ще се нуждаете от следните материали:

 • Пясък или малки камъчета
 • Въглен или активен въглен
 • Пръст с тор или мулч
 • Мъх или декоративни камъчета (по желание)

Изборът на растения

Подходящите растения за мини градина са всички онези, които са малки, предпочитат сенчестите места, издържат на висока температура и влажност. 

 • За мини градината си на закрито можете да използвате орхидеи, папрат, бромелии и бегонии.
 • В мини градината на открито можете да засадите сукуленти, кактуси и малки плодни дръвчета.

Стъпки за създаването на мини градина у дома

 1. Напълнете саксията с 2-3 сантиметра пясък. По този начин ще предотвратите контакта на застоялата вода с корените на растенията. Можете да добавите малко мъх на дъното, тъй като играе ролята на гъба и ще сте сигурни, че торът няма да премине в пясъка, защото мъхът ще поеме водата.
 2. Смесете пръстта с въглена. Това органично вещество ще улесни дренирането и ще спомогне развитието на корените. Пластът от това вещество трябва да заема около една четвърт до една трета от вместимостта на саксията.
 3. Извадете растенията, които сте си избрали от саксиите, в които се намират и ги поставете в съда, който сте приготвили. Уверете се, че има достатъчно място за корените. Трябва да оставите около 10 см разстояние между растенията
 4. След като засадите растенията в саксиите покрийте пръстта с мъх или декоративни камъни: по този начин ще предотвратите растежа на плевели.
 5. Накрая полейте растенията, докато видите, че пясъка на дъното на съда е мокър. Честотата на поливане на растенията зависи от вида им, но все пак трябва да проверявате дали пръстта им е влажна. Опитвайте се да поливате растенията в часовете без слънчева светлина (рано сутрин и вечер).
 6. След като сте готови поставете мини градината си на светло място, където слънчевите лъчи ще я огряват директно.
 7. Докато растенията растат трябва да се грижите за тях и да ги оформяте, за да запазите идеята и формата на мини градината си. Запомнете, че трябва винаги да почиствате изсъхналите и пожълтели листа.

Мини градина в дома ви

За да създадете красива вътрешна мини градина можете да използвате буркани или здрави стъклени съдове, в които да засадите растенията си. Можете да поставите малки камъчета и тор в тях.

 • Запомнете, че трябва да избирате малки растения, предпочитащи по-сенчести места.
 • Можете да поставите съдовете с растенията върху масата, в близост до прозореца или на пода.

Мини градина на балкона
Мини градина на балкона

Ако имате балкон в дома си можете да го превърнете в красива мини градина. За да изглежда добре отвътре и отвън трябва да изберете пълзящи растения.  

 • През лятото тези растения създават усещането за истинска тропическа гора не само на вас, но и на всички, които виждат терасата ви отвън.

Вътрешна градина

Ако имате къща с вътрешен двор или таван можете да превърнете тези места в красиви кътчета.

Направете си мини градини подходящи за тези места. Не засаждайте големи растения. Отново заложете на малки растения, за да може светлината да влиза в дома ви.

Мини градина с билки
Мини градина с билки

Във всяко едно от тези места можете да посадите малка „полянка“ с билки.

 • Препоръчваме ви да отглеждате ароматни билки, които можете да използвате за приготвянето на чайове, както и други растения, които употребявате в кухнята .
 • Можете да ги отглеждате в празни консервни кутии например.
 • Можете да ги закачите на високо, да ги поставите върху стените или просто да им намерите място върху пода.

Хубавото на тази идея е в това, че ще имате пресни подправки и билки като същевременно ще украсите дома си и ще го направите по-приветлив.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.