Дъбовата дървесина: характеристики и основни приложения

Дъбовата дървесина се радва на голяма популярност поради своите особености и предимства. Ако искате да научите повече по темата, просто прочетете следващите редове.
Дъбовата дървесина: характеристики и основни приложения

Последна актуализация: 06 април, 2022

Дъбовата дървесина има качества, които я правят много търсена в дърводобивната индустрия и от хората. Дъбът е едно от най-известните и най-ценни дървета от древни времена. Така че не е изненада, че е синоним на сила, мъдрост, издръжливост и вътрешна сила.

Дъбовете се познават по дебелия си ствол и голямата си височина, която може да достигне до 40 метра (130 фута). Отличават се със своята красота и твърдост на дървесината си. Благодарение на способността си да поникват отново от пъна, дъбовете са склонни да създават гори, които са от голяма полза за опазването на екосистемата.

Освен това могат да оцеляват на много видове почва и при различен климат. Можете да ги откриете в повечето райони на нашата планета, всяка област със свое специфично разнообразие.

Дъбовата дървесина и характеристиките й

Дъбовата дървесина, заедно с боровата, е една от най-популярните сред дърводелците и хората поради отличното си съотношение между качество и цена. Благодарение на това колко големи стават дъбовите дървета и твърдостта на дървесината им, те са много популярни в света на строителството, мебелите и декорацията като цяло.

Ако планирате да използвате дъбова дървесина в следващия си проект, прочетете следващите редове и научете всичко необходимо ви за вашия проект.

1. Голяма устойчивост на влага

Една от основните особености на дъбовата дървесина е нейната изключителна здравина. Това е известно от векове и затова испанският флот използва именно тази дървесина през 17-ти и 18-ти век за изграждане на кораби, плавателни съдове и фрегати. Въпреки това, дъбовата дървесина не се използва само във военноморската индустрия.

Тя е една от най-широко използваните в дърводелството и интериорния дизайн, независимо дали става въпрос за мебели, стелажи или структурни елементи на домове, като греди и паркет. Устойчивостта й на влага й осигурява дълъг експлоатационен живот.

Дъбов паркет.
Дъбовият паркет може да издържи десетилетия, ако е поставен правилно в дома.

2. Дъбовата дървесина – сила и плътност

Като голямо дърво, дъбът има бавен темп на растеж, който може да продължи до 200-годишната възраст на дървото. А не рядко може да живее до 600 години.

Дъбовата дървесина е с плътност от около 710 kg/m3, което я поставя в тежката или средно тежката категория. Тя е едрозърнеста. Ако търсите вид дървесина, за да заздравите основата на вашия нов дом или да направите качествени мебели, дъбовата дървесина няма да ви разочарова.

3. Съотношение цена/качество

Цената на дъбовата дървесина може да варира в зависимост от нейната наличност. Това не е евтина дървесина, но като се имат предвид всички предимства, които предоставя, тя не е прекалено скъпа.

Трябва да се отбележи, че другата дървесина със същите характеристики се продава на по-висока цена, което я прави перфектен вариант в строителството и за изработка на здрави мебели. Освен това се предлага в голямо разнообразие, в зависимост от класа си.

4. Дъбовата дървесина – символика и духовност

От хилядолетни времена дъбът е едно от най-ценените и почитани дървета от човечеството, благодарение на скритата си символика. Според древните китайски династии, дъбът символизира мъжката сила и енергичност, докато женската енергия е представена в гъвкавостта на върбата.

Дъбът е бил от голямо значение за друидите и келтите, тъй като въплъщавал мъжката същност на силата, за разлика от женската издръжливост, приписвана на имела. Големият му ствол, с широките си клони и изобилна зеленина, е символ на щедрост, мъдрост и гостоприемство.

Видове дъбова дървесина

Дъбовите дървета са родом от северното полукълбо и се срещат по целия свят. Но със способността за повторно поникване от ствола са много видове:

  • Бял дъб ( Quercus alba ): Неговата светлокафява и маслинена сърцевина се открояват, дори се превръщат в кремав цвят в беловината. Среща се в източната част на Съединените щати.
  • Северен червен дъб ( Quercus rubra ): Той също има светлокафява сърцевина, но с фини червеникави линии и белезникав цвят в беловината. Той е подобен на белия дъб, но е по-евтин.
  • Европейски дъб ( Quercus robur ): Сърцевината му е кафява, а беловината – жълтеникав цвят. Това е много разпространено дърво на стария континент.
Дъбовата дървесина има редица приложения.
Дъбовите мебели придават характерна нотка на стаите.

Какви са приложенията на дъбовата дървесина?

Дъбовата дървесина е една от най-универсалните дървесини в дърводелството и служи като материал за производството на много видове предмети. Освен това има страхотни качества и предимства, които й придават здравина и издръжливост.

Това са някои от предметите, които могат да бъдат направени с това дърво:

  • Декоративни мебели, екстериорни и интериорни.
  • Дърводелски предмети: Врати, прозорци, первази.
  • Бъчви за вино (откроява се френски дъб).
  • Дървени греди или колони.
  • Лодки или кораби.

Сега, когато знаете всички основни характеристики и предимства на дъбовата дървесина, може да сте по-уверени и да инвестирате в нея. Не забравяйте, че това е една от най-устойчивите, издръжливи и естетични дървесини.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.