С грижа за здравето: 3 рецепти с авокадо

Този екзотичен плод, освен със своя отличителен вкус, съдържа и много полезни хранителни вещества. В тази статия ще научите три вкусни рецепти с авокадо, така че да му се насладите във всички възможни варианти.
С грижа за здравето: 3 рецепти с авокадо

Последна актуализация: 10 юли, 2020

Авокадото е плод, съдържащ витамини, минерали, жизненоважни мастни киселини, протеини и фибри. Тъй като е много богат на хранителни вещества, важно е да се познават различните рецепти с авокадо, така че да можете да го включите във вашето ежедневно меню и да се погрижите за вашето здраве. Знаете ли как да приготвите различни рецепти с авокадо?

В тази статия ще споделим три рецепти с авокадо, които ще ви помогнат да се погрижите за себе си, докато се наслаждавате на вкуса. Те включват зелено пречистващо смути, уникален обезмаслен сладолед с авокадо и лимон, и много питателен десерт с крем и шоколад.

Три рецепти с авокадо, с грижа за здравето

1. Рецепти с авокадо: зелено смути

Рецепти с авокадо: зелено смути в две стъклени чаши, със сламки

За да направите по-добър вкуса на това смути, добавете плодовете, които най-много харесвате.

Зелените смутита са много актуални. Те са лесен и практичен начин за консумиране на плодове и зеленчуци по всяко време от деня. Въпреки факта че са зелени, не трябва да се притеснявате за вкуса на това смути, защото плодовете, които добавяте, ще му придадат отличен вкус.

Опитайте се да съчетаете тези зелени смутита със сезонни плодове. Авокадото ще придаде кремообразност и консистенцията, от която се нуждаят хранителните вещества. Ето защо, това е чудесен избор за закуска или леко следобедно хапване.

Съставки

  • 1/2 авокадо
  • 1 узрял банан
  • Стрък пресен спанак
  • Стрък целина
  • Чаша с овесена каша, ориз или бадемова зеленчукова напитка (200 мл)
  • 1 супена лъжица мед (20 г)

Приготвяне

  • За да започнете да приготвяте това зелено смути, измийте спанака и целината, и внимателно ги нарежете.
  • След това, поставете всички съставки в блендера и ги смесете поне за една минута. Текстурата трябва да бъде кремообразна и гладка.
  • Накрая, ако искате да е по-течно, можете да добавите зеленчукова напитка или вода.
  • Можете да заместите бананите с други плодове като например ягоди, боровинки или круши, между другото.

2. Сладолед с авокадо и лимон

Сладолед с авокадо и лимон

Този сладолед е идеален за хората, който не могат да консумират млечни продукти.

Този плод съдържа здравословни мазнини, така че може да е перфектния заместител на готварската сметана.

Тази рецепта ви позволява да направяте сладолед с много сметана без никакви млечни продукти. Не се притеснявайте изобщо за вкуса, защото лимонът леко ще намали вкуса на авокадото.

Съставки

  • 3 узрели авокадо
  • 1 чаша гъста сметана, или кокос, или течна сметана с овес (250 мл)
  • Сок от 4 лимона (100 мл)
  • 1 чаша кафява захар (160 г)
  • 2 супени лъжици екстракт от ванилия (20 мл)

Приготвяне

  • Първо, изстискайте четири лимона.
  • След това, смесете сока с узрелите обелени авокадо, кафявата захар, сметаната и екстракта от ванилия.
  • После, разбийте всички съставки докато се смесят добре. В същото време, можете да опитате сладоледа и да прецените дали е достатъчно сладък (ако не е, добавете повече захар) или дали е достатъчно кисел (ако не е, добавете още лимон).
  • След това, поставете в затвореното отделение във фризера. След половин час, отворете и разбъркайте крема отново. Повторете още два пъти след 30 минути.
  • След това, оставете да се замрази за три часа.
  • Накрая, сервирайте и украсете с лимонова кора, шоколадов чипс или ядки.

3. Кремообразен десерт с авокадо и шоколад

Две чаши с десерт с авокадо и шоколад

Накрая, имаме много лесна рецепта за приготвяне, подобна на заквасено кисело мляко, но без никакви млечни продукти, захари или добавени вещества. С авокадо можете да приготвите един кремообразен десерт, който ще изненада цялото ви семейство.

В този случай, предлагаме да го комбинирате с какао на прах. По този начин, вие увеличавате енергийната и хранителна стойност на този десерт. Също така, никой няма да забележи, че този вкусен десерт включва този плод.

Съставки

  • 2 узрели авокадо
  • 4 супени лъжици какао на прах (56 г)
  • 4 супени лъжици кокосово масло (60 г)
  • 1 чаена лъжица смляна канела (15 г)
  • 3 супени лъжици мед (60 г)

Приготвяне

  • Първата стъпка е да обелите авокадото и да нарежете вътрешността.
  • После смесете нарязаното авокасо с останалите съставки: какао, кокосово масло, канела и мед.
  • Разбъркайте всички съставки.
  • След това, сложете крема в десертни купички и украсете с малко канела или с бисквитка.
  • След това, сложете купичките в хладилника и оставете да се охладят поне за един час.

Насладете се на тези рецепти с авокадо

Надяваме се да сте харесали тези три невероятни рецепти с авокадо, за да можете да се погрижите за вашето здраве, докато се наслаждавате на вкуса на този екзотичен плод. Опитайте ги и ги пригответе за цялото ви семейство.

Сигурни сме, че ще ги харесате!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Fulgoni, V. L., Dreher, M., & Davenport, A. J. (2013). Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: Results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001-2008. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-12-1
  • Araújo, R. G., Rodriguez-Jasso, R. M., Ruiz, H. A., Pintado, M. M. E., & Aguilar, C. N. (2018). Avocado by-products: Nutritional and functional properties. Trends in Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2018.07.027
  • Duarte, P. F., Chaves, M. A., Borges, C. D., & Mendonça, C. R. B. (2017). Avocado: Characteristics, health benefits, and uses. International News on Fats, Oils and Related Materials.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.