9 начина за предотвратяване на рака препоръчани от експертите

· 11.11.2016
Не е излишно да запомните някои съвети, отнасящи си до ежедневието ви. Понякога малките промени могат да ви донесат големи ползи

Въпреки че не може да има предотвратяване на появата на рак  на 100%, може изключително много да намалите риска, ако водите здравословен начин на живот и правите редовни изследвания за ранна диагностика.

Може би си мислите, че не можете да направите нищо, за да предотвратите рака. Всеки знае от историята на техен близък или познат, че независимо от здравословния си начин на живот, все пак се е разболял от болестта.

Международната агенция за изследване на рака (IARC) е поместила стратегии, които могат да ви помогнат да предотвратите до 50% от всички случаи на рак. Добре би било да запомните тези съвети.

Според Европейския кодекс за борба с рака, докато преди няколко десетилетия ракът на стомаха е бил най-често срещан, днес както при жените, така и при мъжете най-смъртоносен е ракът на белия дроб.

Без съмнение той е в пряка зависимост от нездравословните навици, които увеличават риска от това заболяване.

Затова не е излишно да запомните някои съвети, отнасящи си до ежедневието ви. Понякога малките промени могат да ви донесат големи ползи.

1.Избягвайте тютюна, за да предотвратите появата на рак

Ако искате да намалите риска от рак, преди всичко трябва да избягвате тютюневите изделия. С това нямаме предвид единствено редовната употреба на никотин, но и да избягвате пасивното пушене.

  • Както вече споменахме в тази статия, ракът на белия дроб е сред най-често срещаните видове рак днес и отнема живота на много хора.
  • Преминаването към електронни цигари или цигари с ниско съдържание на катрани не е достатъчно. Най-доброто решение е напълно да избягвате вдишването на дим и други токсични вещества.

2. Поддържайте теглото си в норма

Според Националния институт за рак, затлъстяването увеличава риска от рак на ендометриума, рак на панкреаса, рак на дебелото черво или рак на щитовидната жлеза.

  • Излишната телесна мазнина увеличава производството на естроген при жените. Това може да причини различни мутации в нормалните клетки, които могат да се трансформират в ракови.
  • Винаги се консултирайте с вашия личен лекар или диетолог, за да ви помогне по пътя към здравословното тегло. Заслужава си!

3. Избягвайте заседналия начин на живот2-hodene

За да не водите заседнал начин на живот, не е достатъчно да излизате на разходка веднъж седмично. Тялото се нуждае от ежедневни упражнения за подобряване на кръвообръщението, снабдяване с кислород и достигане на оптимални функции на тялото.

Не е нужно да се изтощите докрай. В повечето случаи нещо простичко, като бърза разходка за половин час всеки ден може напълно да е достатъчно.

Не забравяйте да излизате в парка или на други зелени площи, където въздухът е чист!

4. Кажете „Да“ на здравословната диета

Хората трябва да разберат, че здравословното хранене е синоним на добро здраве и дълголетие.

  • Яжте пресни храни, по възможност органични.
  • Не забравяйте да пиете от 6 до 8 чаши вода на ден.
  • Увеличете приема на фибри и витамин С.

5. Избягвайте прекомерната употребата на алкохол

Както всичко останало в живота, умереността и балансът са от голямо значение. Всичко, с което се прекалява, ще носи със себе си и последствия. Така е и с алкохола.

Ако желаете да направите всичко по силите си, за да предотвратите рака, спрете изцяло алкохола. Употребата до една чаша червено вино на ден може да се отрази добре на сърцето.

6. Пазете се от ултравиолетовите лъчи

3-zashtita-ot-slantseto

Друг значим фактор за предпазване от рак е защитата от ултравиолетово лъчение.

  • Слънчевата светлина е необходима на организма за по-добро усвояване и синтезиране на витамин D, но избягвайте да се излагате на най-силното обедно слънце. Не забравяйте силно да ограничите престоя на директно слънце.

7. Избягвайте да работите със замърсители и токсични вещества

Не можете винаги да контролирате средата около вас, особено когато сте на работа. Но е важно да сте особено бдителни и да предприемете всички възможни предпазни мерки.

Ако работите във фабрика, където се произвеждат химикали, винаги ползвайте подходящите защитни средства и минавайте редовно профилактични прегледи. Това е особено важно! По този начин може да предотвратите не само рак, но и други опасни болести!

8. Опасността от радон

Дори да не сте запознати с този невидим враг, радонът присъства в повечето градове, полета и гори и може да доведе до бавна смърт.

Радонът е радиоактивен елемент, който естествено се излъчва от земната кора.

Винаги може да се консултирате на сайта на Агенцията за защита на околната среда, където ще научите как да откриете и да се предпазите от излагане на тази субстанция.

9. Важността от ваксиниране4-vaksini

Обикновената ваксина срещу хепатит В при бебетата и HPV при девойките може да помогне за предотвратяване на различни видове рак.

Важното е да се обмислят следните прости факти:

  • Жените трябва да минават редовно през гинекологични прегледи и прегледи за рак на гърдата.
  • Както мъжете, така и жените трябва редовно да се преглеждат за рак на белия дроб и дебелото черво.

Важно е да изберете лечебно заведение, което предлага тези превантивни прегледи.