12 стайни растения, които са безопасни за вашите домашни любимци

Преди да купите стайно растение, проверете дали то е вредно за вашите домашни любимци. Този списък включва най-добрите опции за избягване на отравяне на кучета и котки във вашия дом.
12 стайни растения, които са безопасни за вашите домашни любимци

Написано от Maria Jimena Freytes

Последна актуализация: 25 август, 2022

Ако имате домашни любимци, важно е да знаете кои стайни растения са безопасни за вашите домашни любимци. И котките, и кучетата са доста любопитни, особено когато са малки кученца и котенца.

Обичайно е да гризат листа и дори да ги ядат. В случай на растения, които са вредни за здравето на животните, този тип игра може да бъде смъртоносна в някои случаи. Бихме искали да ви приканим да разгледате списък с растения, които можете да имате у дома, които не са отровни за домашните любимци.

1. Орхидеи (разновидности Phalaenopsis)

За любителите на тези растения, ето отлична новина: орхидеите са един от най-популярните видове у дома. Това е така, защото орхидеите предлагат голямо разнообразие от цветове и цъфтят дълго време.

Няма доказателства, че това растение може да бъде отровно, така че можете да го отглеждате в един дом с домашните си любимци без риск за тях. Все пак ви предлагаме да ги поставите на недостъпни места, защото лесно могат да ги повредят, когато искат да играят.

Отглеждане на орхидеи у дома
Красивите орхидеи могат да се използват за украса на къща с домашни любимци, без да представляват опасност за животните.

Смятаме, че може да се насладите и да прочетете тази статия: Пет начина за приготвяне на натурален компост за растенията ви

2. Жълта палма (Areca)

Това е тропическо растение и ще се нуждае от много светлина и влажна почва , за да се развива добре. Жълтите палми са идеални за поставяне в ъгъл и не създават никакъв риск за вашите домашни любимци.

Сред предимствата им можем да споменем, че тези растения са забележителен пречиствател на въздуха, освен че осигуряват екзотичен стил на вашите вътрешни пространства. Имайте предвид, когато решавате къде да поставите вашата арека, че тя може да достигне метър и половина височина.

3. Стайни растения, които са безопасни за вашите домашни любимци: Зелена лилия

Този вид изглежда е почти идеалното растение за украса на вашата къща или апартамент. Не е вреден за домашните любимци, много лесен за отглеждане, издръжлив и много елегантен. Обикновено се засажда в саксия, издигната от земята, защото когато листата му растат, те падат надолу и придават много атрактивен визуален ефект.

4. Папрати

Говорейки за растения, които могат да бъдат поставени високо, папратите са идеални за окачване. Това е пречистващо и безопасно растение за нашите четириноги приятели, стига да изберете сорта птеридофит.

От друга страна, папратите не изискват твърде много грижи. Те се нуждаят само от място с добра естествена светлина (но не директно) и често поливане с малко вода. И накрая, папратите регулират нивата на влажност на околната среда.

5. Китайска паричка

Това е вид декоративно стайно растение, което не можете да пропуснете в дома си. Нарича се още мисионерско растение.

Не се нуждае от много поливане и предпочита места с много индиректна светлина. Не е опасно за домашни любимци, така че можете да се насладите на красивите му зелени, заоблени листа, които ще разкрасяват вашите пространства през цялата година.

6. Кактуси и сукуленти

Това са любимите растения за тези, които не обичат много градинарството. Те не се нуждаят от специални грижи, приспособяват се към всяко пространство и не са вредни за здравето на домашните любимци.

Някои кактуси могат да развият много големи шипове, така че можете да пренебрегнете тези видове и да се придържате към тези с малки шипове за безопасност.

7. Стайни растения, които са безопасни за вашите домашни любимци: Банан

Това е популярен избор сред стайни растения, които са безопасни за домашни любимци. Той става доста голям, така че ще трябва да имате свободен ъгъл, за да го поставите.

Има големи, зелени, ефектни листа. Като тропическо растение, то ще се нуждае от слънчева светлина и много вода. Просто бъдете търпеливи, защото са необходими около 3 години, за да се развие.

8. Калатея

Калатея е растение с голяма декоративна стойност. Неговите заоблени листа имат уникална комбинация от зелено и бяло. Не представлява заплаха за домашните кучета и котки.

9. Драцена сандериана

Наричана още любовна панделка, тя е идеална за окачване и оставяне на нейните подобни на панделка листа да падат и да се показват. Тези растения не са токсични за домашни любимци, но могат да бъдат страхотна атракция за кученцата, които се изкушават да играят с тях, така че трябва да внимавате за това. Предпочитат светли пространства и много вода.

10. Слонско стъпало

Когато се отглежда в саксия, кракът на слона може да достигне пет фута височина. Това е тропическо растение, което е безвредно за домашни любимци.

За разлика от други тропически видове, то не понася добре с пряка светлина и излишна вода.

11. Гербери

Това са растения, които внасят страхотен цвят в околната среда и са напълно безвредни за домашните любимци. Те цъфтят до около 6 седмици.

стайни растения, които са безопасни за вашите домашни любимци
Можете да имате повече от месец цъфтеж с това разнообразие от маргаритки, без да навредите на здравето на кучетата и котките.

12. Стайни растения, които са безопасни за вашите домашни любимци: Церопегия

Това красиво растение расте като лоза, а сърцевидните му листа се преплитат помежду си и след това падат на земята. Това означава, че можете да го окачите, за да украсите всеки ъгъл на къщата си.

Приспособява се към всякакви среди и не изисква много вода, така че знаем, че ще стане едно от любимите ви!

Стайните растения, които са безопасни за вашите домашни любимци, внасят хармония в дома

Надяваме се, че ще можете да отглеждате някои от тези 12 вида растения, които са много красиви и няма да бъдат опасни за вашите домашни любимци. Въпреки това, винаги внимавайте и се консултирате със специалисти относно токсичността на даден вид раастение, преди да го внесете в дома си.

Добре познатите растения като фикус лирата, спатифилум и дяволски бръшлян могат да причинят храносмилателни проблеми при кучета и котки, ако листата им бъдат погълнати. Ето защо трябва да внимавате какво се случва между вашите домашни любимци и вашите растения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Zeinsteger, P. A., & Gurni, A. A. (2004). Plantas tóxicas que afectan el aparato digestivo de caninos y felinos. Revista Veterinaria15(1), 35-44.
  • Sánchez Araya, P. (2015). Plantas tóxicas para perros y gatos en Costa Rica.
  • Uhlig, M. (2008). Cactus y otras suculentas. Editorial HISPANO EUROPEA.
  • Cambi, V. N., & Pérez Cuadra, V. (2010). Conozcamos las plantas: Galería fotográfica de ornamentales presentes en los jardines de infantes del partido de Bahía Blanca (Arg.).
  • Rivas-Morales, C., Oranday-Cárdenas, M. A., & Verde-Star, M. J. (2016). Investigación en plantas de importancia médica. OmniaScience.
  • González, G. J. D. (2010). Plantas tóxicas de importancia en salud y producción animal en Colombia. Universidad Nacional de Colombia.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.