13 стайни висящи растения, които да украсят дома ви

Точно както има много популярни варианти на висящи растения, ще намерите някои по-малко известни такива. Най-хубавото на всички растения, които ще представим е, че ще изглеждат красиво във вашия дом!
13 стайни висящи растения, които да украсят дома ви

Написано от Maria Margarita Barrios Quintero

Последна актуализация: 26 август, 2022

Стайните висящи растения внасят живот в нашия дом. В допълнение към декорирането, те служат за пречистване на околния въздух,  гонене на комарите и балансиране на стайната температура. Създаването на оазис в къщата е много лесно.

Зелено, зелено и още зелено… Естествените растения печелят място в нашите домове и офиси. Не се тревожете. Някои се отглеждат много лесно.

Въпреки това, бъдете внимателни, преди да купите каквото и да е растение! Не излизайте от детската стая, за да купите каквото и да е цвете или зеленчук. Първо трябва да научите за най-добрите висящи растения, за които ще говорим тук.

1. Тиландсия, въздушно растение

Тиландсията е много екзотично растение, тъй като не е нужно да я засаждате в саксия, за да расте. Да, правилно сте прочели: те са толкова уникални, че можете да ги засадите върху камъни, метални подпори, парчета дърво или всеки друг декоративен елемент. Това е така, защото коренът им не се развива традиционно.

Можете дори да поставите този вид растение в стъклен глобус. Красивата му локация ви позволява да играете с различни декоративни композиции. Най-хубавото е, че е подходящо за домашни любимци.

Едно въздушно растение не изисква поливане, но трябва да се пръска веднъж седмично. Уверете се, че листата му са добре намокрени с вода.

2. Стайни висящи растения: Пеперомия – класическо и красиво стайно растение

Пеперомията не остава незабелязана в една стая. Формата и зеленината му несъмнено са много атрактивни качества за повечето хора, особено когато особените му кръгли листа са напълно разлистени.

Що се отнася до грижите, това растение изисква малко допълнителна работа; не обича пряко слънце, но се нуждае от светлина и малко вода. Освен това заслужава хубава саксия, която подчертава месестите му листа.

Различни стайни висящи растения
Месестите листа на растението Peperomia впечатляват.

3. Птиче гнездо, много своеобразно растение

Вярна на името си, този вид папрат има изобилие от листа с вълнообразни ръбове, които се развиват от корона. Те наподобяват красиво птиче гнездо, когато са добре обгрижвани, достигайки до един метър височина.

Благодарение на своите характеристики, може да расте в помещения с малко светлина. Въпреки това, най-добре е да осигурите добър източник на светлина, но без пряко слънце. Освен това му осигурете висока влажност.

Неговият субстрат трябва да е влажен, но не и преовлажнен. Препоръчително е да поливате растението два или три пъти седмично, в зависимост от температурата.

4. Стайни висящи растения: Потус, друго класическо висящо растение

Това е растение със сърцевидни зелени листа. Това е може би един от най-добрите бръшляни за начинаещи, тъй като е много устойчив на неблагоприятни условия.

Нуждае се от умерено поливане, лесно се размножава и не изисква много светлина. Въпреки това, бъдете внимателни: не се препоръчва, ако имате кучета или котки у дома. Потусът е токсично растение за тях.

5. Хималайско растение – многогодишно растение

Това е истинска наслада за окото с правилните грижи. Хималайското растение е с красиви и вечнозелени малки листа, които образуват растение с обилна зеленина.

Хималайското растение не трябва да се излага на пряка слънчева светлина. Ако е така, листата му могат да изгорят, затова се препоръчва да го поставите на полусянка.

Изчакайте почвата да изсъхне напълно, преди да го поливате. Подрежете изсъхналите клони и листа.

6. Папрат, много популярна в домовете

Това е висящо растение, което е безопасно за домашни любимци и идеално за внасяне на скандинавски стил в интериора на дома. Пазете го от пряка слънчева светлина и осигурете умерено поливане. Също така от време на време почиствайте листата на папрата.

7. Традесканция, много красиво висящо растение

Tradescantia се откроява с красивите си цветове. Има интензивен лилав или червеникав оттенък на листата. Този вид стайно растение е много устойчив, така че можете да го отглеждате и извън дома си. Растението няма да загине толкова лесно в ръцете на начинаещ градинар.

Трябва да му осигурите естествена, непряка светлина и да поливате това растение два пъти седмично. Обича топъл климат и температура не по-ниска от 12 градуса по Целзий.

8. Стайни висящи растения: Броеница, уникална заради формата си

Растението е известно още като “перлена огърлица” благодарение на характерните си клонки, покрити със зелени перли. Това всъщност са водните запаси на растението, които му позволяват да оцелее при продължителни засушавания. Въпреки това се нуждае от умерено поливане, за да се развива правилно.

Това сукулентно растение изисква минимални грижи, въпреки екзотичния си вид. Просто не забравяйте да го прибирате на закрито, тъй като не понася студ и течения.

9. Silver Pothos, растение, което украсява пространствата

Това висящо стайно растение има тъмнозелени листа, които служат като платно, за да се открояват поразителните им сребърни петна. Просто го поставете на рафт , където да получава естествена, но не и пряка слънчева светлина.

Поливането трябва да бъде умерено. Просто поливайте веднъж седмично през топло време и на всеки две седмици през зимата.

10. Поякообразно растение, друго добре познато стайно растение

Зелената лилия, друго име, с което е известно това растение, е друг страхотен вариант за любителите на стайни висящи растения. То съхранява запаси от вода в корените си, за да издържи на неволна суша. Въпреки това, за правилното поливане трябва да го поливате два до три пъти през лятото и веднъж седмично през зимата.

Тези растения са много устойчиви на невнимателни и забравящи гледачи. Имат много тънки зелени листа. Обичат полусенчести места и влажност.

11. Петунии, приказно и весело растение

Това е цъфтящо стайно растение, което ще добави весел тон към вашия дом. Петуниите не издържат на ниски температури, тъй като са родом от Южна Америка.

Така че, те трябва да са на светли места с постоянно поливане, но внимавайте да не оставяте водата да се събира в саксиите или да намокри цветовете им.

Петунии
Въпреки че е прието да се поставят на открито, петуниите виреят и на закрито.

12. Hoya linearis, много елегантно растение

Това растение има ярки зелени листа, красиви спираловидни стъбла и елегантни цветове, които отделят приятен аромат. Hoya linearis е невероятно висящо растение. В замяна на цялата му красота трябва да му осигурите добра осветеност, като избягвате прякото слънце.

13. Висящи орхидеи, луксозни растения

Най-известни са орхидеите Cymbidium от азиатски произход. Те растат вертикално и могат да достигнат почти един метър дължина. Те имат красиви цветове и форми, които придават допълнителна елегантност на стаите.

Имайте предвид, че се нуждаят от естествена светлина, но не и от пряко слънце и че основата им никога не трябва да е напълно суха. Следователно поливането зависи от спазването на това условие. Също така имайте предвид, че оптималната температура за отглеждане варира между 15 и 18 градуса по Целзий.

Висящи стайни растения: Перфектната декорация за дома

Висящите стайни растения придават декоративен щрих, който никога няма да излезе от мода. Природата внася яркост и живот в дома.

Имайте предвид, че всяко растение се нуждае от различни грижи. Докосването на природата е перфектната декорация, от която се нуждае вашият дом!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.