7 интересни приложения на алуминиевото фолио

Ще се изненадате от многобройните приложения на алуминиевото фолио. Сами ще поискате да опитате част от тях. А ето и седемте най-интересни и впечатляващи сред тях!
7 интересни приложения на алуминиевото фолио

Написано от Andrea Caillet Bois

Последна актуализация: 26 август, 2022

Алуминиевото фолио намира редица приложения в кухнята. Използваме го при готвене и за да съхраним храната по-дълго време.

Но този продукт се използва и за много други неща. Алуминиевото фолио се предлага под формата на фини листи, които лесно могат да бъдат оформени, за да покрием лесно с тях най-различни предмети.

Сред основните му приложения е използването му за по-дългото съхранение на храната Фолиото действа като бариера срещу светлината (разграждаща мазнините), неприятните миризми и бактериите и освен това предпазва храната от овлажняване и изсъхване. Използва се и за приготвянето на зеленчуци, риба и още много други хранителни продукти.

Приложения на алуминиевото фолио

Но алуминиевото фолио намира и редица други приложения освен изброените. Притежава много полезни качества и можете да го използвате за разнообразни цели – от точенето на ножици до облекчаване на болката в ставите.

Основните качества на алуминиевото фолио, които го правят толкова многофункционално са:

 • Термоустойчивост. Алуминиевото фолио издържа на високи, както и на много ниски температури.
 • То е проводник на топлина и електричество.
 • То е изключително хигиенично.
 • Водоустойчиво е. Издържа на влага и не пропуска водата.
 • Това фолио не е токсично.
 • Не ръждясва.

В тази статия ще ви разкажем за няколко не толкова познати приложения на алуминиевото фолио.

1. Облекчава болката

Алуминиевото фолио притежава силно противовъзпалително действие, което помага за облекчаването на различни видове болкаТо улавя и съхранява телесната топлина и по този начин позволява по-дългото затопляне на болезнените места.

алуминиевото фолио облекчава болката в ставите и мускулите

Вижте още: 7-те най-добри натурални средства за заличаване на белезите

Можете да го използвате върху различни части на тялото си, тъй като помага за облекчаване на ставни, мускулни болки и дори ускорява зарастването на белезите

За целта трябва да:

 • Нарежете алуминиевото фолио и да покриете с него болезнените места.
 • След това обвийте фолиото с бинт.
 • Оставете го да подейства през нощта.
 • Правете процедурата в продължение на 12 дни.

2. Улеснява гладенето на дрехите

улеснете гладенето на дрехите с помощта на алуминиевото фолио

Ако искате да изгладите дрехите си по-бързо просто трябва да поставите алуминиево фолио между тях и дъската за гладене.

По този начин ще гладите едновременно и двете страни на дрехите, тъй като алуминиевото фолио е проводник на топлината .

Не пропускайте да прочетете и: Как да почистите ютията, когато започне да лепне

3. Премахва статичното електричество при пране

Често дрехите излизат от пералнята много намачкани и наелектризирани. Причината за това е статичното електричество, което се създава по време на прането и което е причината за „залепването” на дрехите една за друга докато съхнат.

алуминиевото фолио премахва статичното електричество при пране на дрехите

Дори и да не ви се вярва, но поставянето на три топки от алуминиево фолио с диаметър 5 см в пералнята ще свърши чудеса :

 • Така напълно ще спрете образуването на статично електричество.
 • Дрехите ви ще изсъхват по-бързо.

4. Алуминиевото фолио фиксира връзката между батериите

Най-вероятно ви се е случвало дистанционните ви да не работят, въпреки че сте им сменили батериите. Често причината за това е износването на пружините, задържащи батериите, с течение на времето.

Решението е да поставите малко алуминиево фолио между батерията и пружината. Тъй като то е отличен проводник на електричество ще ви помогне отново да използвате дистанционните си безпроблемно .

5. Точене на ножици

Всички знаем, че ножиците постепенно затъпяват в зависимост от това колко често ги използваме. А това се случва дори ако режем с тях платове или коса.

За да решите този проблем трябва да направите следното: вземете малко алуминиево фолио, сгънете го три пъти и го нарежете с ножиците, които искате да наточите. Докато режете ще забележите, че ножиците стават все по-остри.

6. Формички за сладкиши

Ако искате да приготвите различни по големина и форма сладки –  звездички, сърчица, топки и т.н. и не искате да давате излишни пари за формички купени от магазина, които ще използвате веднъж, можете да разчитате на помощта на алуминиевото фолио.

Уверете се, че предварително сте сгънали фолиото няколко пъти, за да го направите по-здраво. И тъй като е отличен проводник на топлината, сладкишите ви ще се опекат перфектно във формата, която искате .

7. Запечатване на торбички

Ако искате да запечатате торбичка, за да съхраните храната в нея, отново можете да заложите на алуминиевото фолио.

Просто поставете фолиото върху торбичката която искате да запечатате и го минете с ютия. След няколко секунди храната ви ще бъде херметически затворена.

Какво мислите за тези приложения на алуминиевото фолио? Те могат да ви помогнат да се справите с редица ежедневни проблеми !

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.