Хроничната болка в долната част на гърба: причини и лечение

Сред причините може да са бъбречни проблеми, чревни нарушения, дори емоционалното ви състояние
Хроничната болка в долната част на гърба: причини и лечение
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Elena Martínez Blasco

Последна актуализация: 11 август, 2023

Хроничната болка в долната част на гърба е често срещана при мъжете и жените и става все по-разпространена при хора от всички възрасти, дори млади хора.

Този проблем може да попречи на качеството на живот, тъй като засяга всички видове дейности в ежедневието.

Открийте какви са различните причини за хроничната болка в долната част на гърба, както и леченията и природните средства за лечение на всеки случай.

Какво е долната част на гърба?

Долната част на гърба е в основата на гръбначния стълб или кръста. Тя има естествена крива, която се нарича лордоза, ако е прекомерно оформена.

Хроничната болка в долната част на гърба може да бъде свързана с мускулни или прешлени проблеми.

Това обаче може да отрази и на неправилното функциониране на определени органи като бъбреците или червата.

Докато лошата поза понякога е причината за болката, друг път емоционалните въпроси са определящ фактор.

причини за появата на болка в долната част на гърба

1. Бъбречни проблеми

Ако искате да разберете дали болката в долната част на гърба е свързана с бъбреците, поставете дланите на двете ръце върху гърба си. Мястото, където са палците е приблизително там, където се намират бъбреците.

Ако стиснете и боли, може да се нуждаете от естествено лечение, за да намалите възпалението в органа.

 • Бихте могли да опитате бульон от лук или глухарче няколко дни през деня, докато болката в долната част на гърба се облекчи.

2. Чувствителност към студ и влажност

Някои хора поради метаболитни нарушения или поради други причини са много чувствителни към студа и влажността, особено на внезапни промени.

Долната част на гърба е една от частите на тялото, която е най-уязвима към такива фактори, заедно със ставите.

Защитете мястото, като обгърнете вълнен плат около себе си като превръзка. Тази тъкан е отлична, за да ви изолира от външните температури, като помага с болката и ви кара да се чувствате по-добре.

3. Неправилна стойка и болка в долната част на гърба

Ако гледате модните модели, ще забележите, че те са склонни да извиват гърба си много, огъвайки долната част гръб напред по нездравословен начин.

Тази неправилна стойка е причина за болки в гърба на много хора, както при възрастни, така и при много млади хора. Това също е често срещано при бременни жени поради теглото на корема им.

 • За да поправите неправилната стойка, правете упражнения, които държат добре тялото ви и дават на гръбначния стълб добро разтягане.
 • Инверсионната терапия също е много полезна (въпреки че не се препоръчва при бременни жени).
неправилна стойка и болка в долната част на гърба

4. Чревни нарушения

Чревни проблеми като запек, диария или и двете могат да се проявят в областта на долната част на гърба.

Може да използвате естествени лекарства, за да отстраните проблеми като:

 • Запек: Семена от чиа и ленено семе, пробиотични добавки, сурови, богати на фибри плодове и зеленчуци и много вода между храненията.
 • Диария: Зелен чай, бял ориз, добавки от дървени въглища и пробиотици.
 • Сменяйки се между двете: цветни капки на Бах, хомеопатия, куджу, семена от чиа.

5. Емоционални проблеми

Емоционалните проблеми могат директно да повлияят върху долната част на гърба. По-конкретно тази област на тялото често е свързана с вашите страхове, особено с финансови затруднения.

За да лекувате болката от тази гледна точка, консултирайте се с професионален терапевт, който може да ви предпише персонализирано лечение на бактерии, хомеопатия, билкови лекарства и др.

емоционални проблеми и болка в долната част на гърба

6. Наранявания

На последно място една много честа причина за болки в долната част на гърба е нараняване от упражнения, злополука или неправилно придвижване.

Тези наранявания трябва винаги да се лекуват правилно и веднага, за да се предотврати хроничната болка.

Освен да отидете на лекар и да направите съответните прегледи, можете също да вземете някои добавки, за да ускорите излекуването:

 • Хомеопатично лекарство от арника
 • Органичен течен силиций
 • Бирена мая
 • Хрущял на акула

Веднага след нараняването трябва да приложите лед, за да успокоите възпалението. По-късно прилагането на локална топлина, бутилка с гореща вода или крем ще бъде много по-ефикасно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • “Low back pain” en web orthoinfo
 • “Hiperlordosis” en web espalda.org, 2016
 • Cátedra Extraordinaria del Dolor “FUNDACIÓN GRÜNENTHAL” Universidad de Salamanca, ABORDAJES TERAPÉUTICOS EN EL DOLOR LUMBAR CRÓNICO, 2013
 • NIH. National Institute of Neurological Disorders and Stroke (diciembre de 2014). «Low back pain fact sheet. What causes lower back pain?».
 • Atlas SJ, Deyo RA (febrero de 2001). «Evaluating and managing acute low back pain in the primary care setting». J Gen Intern Med (Revisión) 16 (2)
 • “Normas de higiene postural y ergonomía”, web espalda.org
 •  Koes, B W; van Tulder, M W; Thomas, S (junio de 2006). «Diagnosis and treatment of low back pain». BMJ (en inglés) (BMJ Group) 332 (7555): 1430-1434

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.