5 съвета за здрави бъбреци

Тъй като бъбреците отговарят за изхвърлянето на токсини чрез урината, те изискват добър прием на течности, особено вода.
5 съвета за здрави бъбреци
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Написано и проверено от лекар Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Много често чуваме колко е важно да имаме здрави бъбреци, но знаете ли защо?

Бъбреците са органите, които отговарят за филтрирането, абсорбирането и реабсорбирането на вода, сол и йони в тялото.

Тъй като те са тези, които почистват токсичните остатъци в кръвта, те са най-важните органи в пикочната система.

Сега, когато разбирате колко е голяма необходимостта от здрави бъбреци, обърнете повече внимание на описаните по-долу съвети:

1. Следвайте здравословна диета

За здрави бъбреци - следвайте здравословна диета

Прекомерната консумация на храни с високо съдържание на мазнини и захар кара бъбреците да работят извънредно, защото тези храни претоварват тялото с токсини.

Резултатът от това натрупване на токсини е, че бъбреците трябва да работят по-усилено, за да поддържат тялото ви чисто.

Също така е важно да поддържате нивата на холестерола под контрол.

Хората с висок холестерол имат по-голям шанс да развият някаква болест, свързана с  бъбреците. Това може да доведе и до сериозни проблеми, ако вече имат бъбречна недостатъчност.

Не забравяйте, че високият холестерол е свързан с консумирането на храни с високо съдържание на наситени мазнини като например бързо хранене.

Ето защо е жизненоважно да изключите тези храни от диетата си, ако искате здрави бъбреци.

Следвайте хранителен режим, богат на зеленчуци, плодове и здравословни мазнини. Бъбреците ще ви благодарят.

2. Избягвайте да приемате прекалено много лекарства, ако е възможно

Употребата на прекалено много лекарства без лекарско предписание може да е вредно за здравето на бъбреците.

Прекалените противовъзпалителни и болкоуспокояващи причиняват увреждане на бъбреците заедно с други последици, които могат да бъдат необратими.

Ако сте един от онези хора, които питат своя лекар за лекарство при най-малката болка, не забравяйте, че вашите бъбреци ще трябва да работят допълнително, за да премахнат излишъка.

Лекарствата, независимо дали са по-безобидни или не, причиняват много проблеми както на бъбреците, така и на другите органи. Това е така, защото съдържат токсини, които нарушават баланса в тялото.

Не забравяйте, че някои причиняват сериозни заболявания като рак на стомаха и на белите дробове.

Не казваме да не приемаме лекарства или да не пиете бира от време на време. Но вие наистина трябва да внимавате с употребата на лекарства и да сте сигурни, че пиете достатъчно вода, за да се радвате на здрави бъбреци.

3. Не консумирайте твърде много сол

Не консумирайте твърде много сол ако искате да имате здрави бъбреци

Солта е стандарт в практически всичко, което готвим и ядем. Това обаче не означава, че трябва да злоупотребявате с нея, защото тя ще попречи на здравето на бъбреците.

Всъщност, тъй като солта е във всичко, което ядете, трябва да внимавате да не прекалявате с количеството й.

Когато ядете твърде много сол, карате бъбреците да работят извънредно. Ако консумирате повече, отколкото можете да изхвърлите, може да бъдете неприятно изненадани от камъни в бъбреците, появили се за нула време.

Но как можете да сведете до минимум приема на сол? Наистина не е толкова лесно, но просто добавяйте по-малко сол, когато готвите. Това е първата стъпка и може би най-лесната.

Трябва също така да ограничите консумацията на храна с големи количества сол като:

  • Бързо хранене
  • Газирани напитки
  • Замразени храни

Идеалният вариант е да приготвяте сами всичко, което ядете. Ако това не действа в начина ви на живот, поне яжте достатъчно зеленчуци и плодове и пийте достатъчно вода.

4. Бъдете хидратирани

Вода от хибискус за здрави бъбреци.

Тъй като бъбреците отговарят за изхвърлянето на токсини чрез урината, те изискват добър прием на течности, особено вода.

По-голяма част от проблемите с бъбреците са в резултат на дехидратация.

Много хора обаче не обичат да пият обикновена вода. Ако случаят с вас е такъв, препоръчваме 2 или 3 чаши на ден здравословна напитка като вода от хибискус.

Остатъкът от 2-та литра течности, които се препоръчват, трябва да бъдат естествена, натурална вода.

Ако живеете в място с горещ климат или имате много физическа активност, може да се наложи да увеличите хидратацията си, за да възстановите течностите, които губите от изпотяване и да поддържате бъбреците си здрави.

Прочетете и това: Лучена супа за бъбреците

5. Регулирайте консумацията на протеини и млечни продукти за здрави бъбреци

Вашето тяло е като машина, където всеки излишък може да причини сериозни проблеми.

Приемът на прекалено много протеини или млечни продукти е свързано с появата на бъбречни камъни и други проблеми в пикочната система.

  • Камъни в бъбреците възникват, когато се натрупат прекалено много калций, оксалат и фосфор в тях.
  • Ако бъбречният камък е малък, той може да бъде разбит и изхвърлен през уринарния тракт. Ако е по-голям от уринарния тракт обаче, обикновено е необходима операция.

Идеалното е да се консумират не повече от 2 чаши мляко или 40 грама сирене на ден. Също така е препоръчително протеините, които ядете, да са предимно на растителна основа.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.