Класовете за подготовка за раждане

Класовете за подготовка за раждане ще ви помогнат да се чувствате по-уверени по време на раждането на детето си. Вие не просто ще научите за физическите фази, през които ще преминете, но и какви могат да бъдат емоционалните ви реакции.
Класовете за подготовка за раждане

Написано от Antonella Grandinetti

Последна актуализация: 09 август, 2022

Вие сте в последния стадий на бременността си и сте малко притеснена и ви е страх? Ако е така, класовете за подготовка за раждане може да са това, от което се нуждаете.

Имайте предвид, че подобни чувства са често срещани сред бременните жениПоради тази причина много специалисти препоръчват да посещавате уроци през последните месеци на гестационния си период.  Там ще можете да говорите с акушерка, доктор или някой, който може да отговори на всички въпроси,  които може да имате. По същия начин ще имате време да прекарате време с други бременни жени.

В днешната статия ще ви разкажем за какви класове за подготовка за раждане става на въпрос. Също така ще ви кажем за какво са предназначени и кога и къде да ги посещавате.

Какво точно представляват класовете за подготовка за раждане?

Бременна жена

Както подсказва името, целта на този клас е да се подготвите за раждането. Въпреки това, тези класове ви дават много повече. Класовете за подготовка за раждане са място за среща, където бременните жени могат да получат отговор на своите въпроси, да сравнят опит и да получат и да дават всякакви съвети.

Разбира се, те ще научат за раждането, но и за:

 • Методите на кърмене
 • Следродилната депресия
 • Как да се грижат за новороденото
 • Секс след бременност
 • Как може да реагира по-възрастният брат/сестра

Кога да отидете на класовете за подготовка за раждане

Бременните жени започват да посещават курсове по подготовка за раждане около 30-та гестационна седмица. По правило класовете се провеждат веднъж седмично и продължават между един или два часа. Разбира се, това зависи от града, в който живеете. Посъветвайте се с вашия лекар за информация за местните класове, а също и за най-подходящото време за започване на клас за подготовка за раждане. Ако има риск от ранно раждане (например в случай на близнаци), акушерът ще ви посъветва да започнете подготовката си по-рано.

Какви са тези класове?

Пилатес по време на бременност: снимка на бременни жени, седнали на пода и правят упражнения

По принцип курсът се разделя на три секции: информативен, практически и интерактивен раздел. Всеки класобхваща трите секции. По този начин няма да посещавате само една или друга, но вместо това ще научите нещо и ще взаимодействате с други майки. Всичко това, докато практикувате подготовката за вашето раждане.

Ето всеки един от трите раздела стъпка по стъпка:

1. Класовете за подготовка за раждане – Информационна секция

Обикновено всеки клас започва с информативна част, в която акушерката или друг професионалист отговаря за представянето на някаква тема от интерес за бъдещите майки, като например:

 • Развитието на бебе от зачеването до раждането.
 • Проверки на здравето на бебето и кога трябва да отидете в спешното отделение.
 • Имунизационният календар.
 • Как да смените памперс и да къпете бебето.
 • Правилният начин да се измери температурата на бебето и да се определи дали има треска.
 • План за раждане.
 • Различните фази на раждането и разликата между Бракстън Хикс контракции иистински контракции.
 • Как да кърмите и какво да очаквате.
 • Появата и симптомите на следродилна депресия.
 • Какво да очаквате от съпруга / съпругата си.
 • Симбиотичната връзка между мама и бебе.
 • Препоръчителни методи за контрацепция по време на кърмене.

2. Практически раздел

Класовете за подготовка за раждане са много полезни.

В този раздел акушерката ще ви научи на правилните техники на дишане, които да използвате през различните фази на раждането. Трябва да знаете, че дишането варира по време на контракциите и раждането. Това е или за намаляване на болката или за подпомагане на изтласкването на бебето.

Също така, инструкторът ще ви научи за упражненията на Кегел, серия от мускулни релаксации и контракции, които ви помагат да работите върху тазовото дъно. Това се прави, за да се предотврати или минимизира изтичането на урина след раждането.

Не на последно място, ще ви научат на упражнения и разтягане, за да движите леко тялото си и да облекчите всеки дискомфорт, който може да имате в гърба.

3. Класовете за подготовка за раждане – Интерактивен раздел

Класовете за подготовка за раждане са чудесен начин да се свържете с хора, които преминават през същото като вас. Всъщност, част от най-обогатяващото в тях е, че можете да изразите своите съмнения и притеснения и да получите съвет от опитни хора. Заключителният раздел, интерактивният раздел, е всичко това.

Заключение

Обърнете внимание, че в тази статия имаме предвид майките, но, разбира се, ролята на съпруга им е много важна. Бащите също трябва да посещават класове по подготовка за раждане, ако е възможно.

Класовете за подготовка за раждане на деца са чудесен начин за майката да се запознае по-добре със значението на раждането и майчинството. Ще бъдете по-уверени, ако знаете какво да очаквате. Инструкторите и участниците ще бъдат с вас на всяка стъпка от пътя. Не се колебайте да зададете всички въпроси, които може да имате!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.