Диабулимия: диабет и булимия

Диабулимия е сравнително нов термин за означаване на съвместната форма на диабет и булимия, съчетаваща рисковите фактори на това основно ендокринно заболяване и хранителното разстройство.
Диабулимия: диабет и булимия
Iván Losada

Написано и проверено от хиропрактик Iván Losada.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Какво става, когато съчетаете хранително разстройство с недостиг на хормони? Последиците са повече от стряскащи. Това се отнася и за заболяването, на което ще се спрем днес – диабулимия.

Първо нека да разберем какво е това диабулимия?

Става въпрос за сравнително ново заболяване, комбинация от две болести: инсулинозависим диабет и булимия. За съжаление и двете за доста опасни.

Каква е ролята на диабета при диабулимия?

В този случай става въпрос за диабет тип 1, при който се инжектира инсулин, тъй като панкреасът на болния не синтезира достатъчно количество от него.

Липсата на инсулин е важен фактор за загубата на тегло при тези пациенти. Причината за това е, че инсулинът е необходим за преноса на молекули глюкоза до клетките за правилното им функциониране. Когато няма инсулин, захарта остава в кръвта докато не бъде изхвърлена от организма. Обикновено това става чрез бъбреците и често е свързано с драстично отслабване.

Обикновено младите пациенти с диабет тип 1 започват да възстановяват теглото си. Това става след поставяне на диагнозата и назначаване на лечение с инсулин, съпроводено със стриктен хранителен режим. Но болните от диабулимия се възползват от действието на инсулина в метаболизма им за поддържане на изключително ниско тегло вместо за възстановяване на здравето и оптималното им тегло.

булимия и диабет

Какви пациенти засяга

Диабулимията може да засегне хора и от двата пола. Но повечето пациенти са жени. Болните обикновено са със следните характеристики:

 • Млади жени диагностицирани с диабет тип 1 още в ранна възраст.
 • Интелигентни млади хора с добри академични познания и мания за съвършенство и перфекционизъм.
 • Често болните са с ниско самочувствие.
 • Обикновено живеят в сложна семейна среда с липса на помощ във вземането на решения, с високи изисквания и дефицит на емоционалното общуване.
 • Затова появата на симптоми на депресия е често срещано. Освен това често не е ясно и кое се е появило първо: депресията или диабулимията.

И така болният от булимия, който е и с диабет тип 1, започва да замества тъпкането с храна последвано от повръщане и физическо натоварване, с използването на инсулин за отслабване. Болните от диабулимия си инжектират недостатъчни дози инсулин и понякога това води до хипергликемична кома. Това са тежки състояния, които могат да изложат живота им на опасност. Но желанието да бъдат слаби, болезнено слаби, е по-силно. Това перверзно използване на инсулина започва под формата на игра, в която те постепенно са въвлечени и от която не могат да излязат, тъй като симптомите им прогресират.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да контролираме диабета с канела?

Усложнения

При пациентите с диабулимия, симптомите на инсулинозависимия диабет се увеличават и засилват.

Както можете да си представите, тази опасна болест има редица усложнения. Ето една малка част от тях:

 • Диабулимията повишава риска от увреждане на бъбреците и може да доведе до необходимостта от диализа.
 • Засяга ретината и може да причини ослепяване.
 • Влияе върху периферното кръвоснабдяване и може да причини появата на диабетно стъпало, което в по-тежките случаи може да завърши с ампутиране.
 • Болката при диабетното стъпало може да се увеличи.
 • Може да се наблюдава закъснение в месечния цикъл или липсата на такъв.
 • Забавено развитие
 • Косопад и кожни проблеми.
 • Кетоацидоза поради хипергликемия на кръвта, която може да причини необратимо клетъчно увреждане и последваща кома.
 • Зачестяване на появата на невропатии поради метаболитна ацидоза на нервите.
 • Средната продължителност на живота на хората с диабулимия е 45 години.

Както виждате, прогнозата за болните никак не е добра

Фактори, показващи развитието на диабулимия

Много автори съветват близките и лекарите на пациентите с диабет тип 1 да следят за наличието на определени фактори, особено за такива, свързани с евентуално хранително разстройство. Например:

Диабет и драстично отслабване
 • Периоди на липса на контрол над диабета.
 • Драстично отслабване
 • Болничен престой поради хипо или хипергликемия.
 • Хранителни разстройства и дефицити на хранителни вещества, които пациентът представя по различен начин и прикрива лабораторните резултати.

Диабулимията е заболяване, което трудно се диагностицира и често остава непознато за тези медицински специалисти, които не са специализирани в тази област. Прогнозата е много сериозна, затова диагнозата трябва да бъде поставено възможно най-рано, за да бъде назначено навременно лечение.

Лечение

Лечението на това ендокринно заболяване, съчетано с емоционални и психически разстройства, е сложно. Затова изисква помощта и усилията на екип от специалисти:

 • Общопрактикуващия лекар
 • Психиатър
 • Диетолог
 • Ендокринолог

Всички тези специалисти трябва да комуникират постоянно помежду си. По този начин ще могат да адаптират назначеното медикаментозно и психологично лечения. Не трябва да забравяме и комуникацията със семейството, за да се реши кое е най-доброто за болния.

И накрая – диабулимията е много повече от хранително разстройство и много повече от инсулинозависим диабет. Ако имате съмнения, че вие или ваш близък можете да страдате от тази болест, потърсете веднага медицинска помощ.

Може да ви заинтересува ...
Опасните диети и последствията от тях
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Опасните диети и последствията от тях

Знаете ли какви са последствията от опасните диети? Знаете ли как да се предпазите? Вижте и разберете от нашата статия кои са последиците за здраве... • Torjesen I. Diabulimia: the world’s most dangerous eating disorder. BMJ. 2019 Mar 1;364:l982. doi: 10.1136/bmj.l982. PMID: 30824423.
 • Morejón CS., Coma hiperosmolar. Rev Cubana Med, 1999. 38 (3): 183-7.
 • Coleman SE, Caswell N. Diabetes and eating disorders: an exploration of ‘Diabulimia’. BMC Psychol. 2020 Sep 23;8(1):101. doi: 10.1186/s40359-020-00468-4. PMID: 32967730; PMCID: PMC7513317.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.