Какво оначава "Синдром на нощно хранене"?

Хората с синдром на нощно хранене трудно могат да се хранят сутрин и често имат силно желание да се хранят между вечерята и съня. Те също могат да страдат от безсъние.
Какво оначава "Синдром на нощно хранене"?
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Някога хапвали ли сте прекалено късно вечерта преди лягане? Ако е така, може да имате известен опит със синдрома на нощно хранене.

Хората с този синдром стават посред нощ, за да ядат. Те често се хранят по това време, защото се събуждат с неконтролируемо желание за храна.

Това обаче може да се случи само през нощта. През деня може да им липсва апетит или просто да не се хранят, защото са под по-строга диета.

Тези нощни хранения обаче не са полезни. Нощното хранене всъщност е доста често срещано. Около 1 на 100 души имат синдром на нощно хранене.

Какво е нощно хранене?

Яденето и похапването посред нощ е много сериозен проблем и можете да го идентифицирате с две основни характеристики:

  • Лицето ще изяде голямо количество храна, много по-голямо от това, което някой би изял при подобни обстоятелства.
  • Има усещане за липса на контрол. Лицето не може да спре да яде и му липсва контрол над нещата и хапането им.

Характеристики на синдрома на нощно хранене

Храненето - кое е вредно и кое полезно?

Кой не е чувал за хранителни разстройства като анорексия и булимия?

Въпреки това, вярвате или не, нощното хранене е много по-често.

Хората с този вид синдром често имат проблеми с контрола на емоциите си и често изпитват панически атаки под формата на:

Според някои психолози хората, които имат синдром на нощно хранене, обикновено имат проблеми с теглото. Това е най-вероятно, защото те ядат по-голямата част от храната си късно, когато вместо това трябва да спят.

Освен това 20% от затлъстелите признават, че се чувстват много по-добре и удовлетворени, когато се хранят през нощта. По подобен начин над 75% от тях се поддават на това желание.

Въпреки че, такова състояние е много по-често срещано при хора със затлъстяване и наднормено тегло, то може да засегне всеки.

Симптомите на синдрома на нощното хранене

Симптомите и моделите на това състояние са ясни и често се повтарят сред тези с хранително разстройство. Както споменахме по-горе, хората със синдром на нощно хранене почти не се хранят през целия ден или изобщо не ядат нищо. Изглежда им липсва апетит през деня.

Освен това тези хора обикновено са по-енергични сутрин, въпреки че енергията им избледнява през целия ден. Също така много често тези хора изпитват и нарушения на съня.

Най-консумираните храни, които ядат, обикновено са с високо съдържание на въглехидрати като сладкиши, сладкиши, хляб, ориз и макаронени изделия.

Хората със синдром на нощно хранене обикновено са наясно, че имат проблем. Затова те често се чувстват депресирани и се срамуват от себе си. За съжаление състоянието им се влошава, когато са подложени на стрес.

Съвети за предотвратяване и лечение на синдрома на нощно хранене

Как да се справите със синдрома на нощно хранене?

Точните причини за този синдром все още се изследват и затова няма точно лечение. Това, което знаем е, че не е добра идея да се решава проблема с темата за излишното тегло. Това е чувствителна тема и гладните и похапващи си през нощта знаят това и се чувстват виновни.

Освен това, за разлика от други хранителни разстройства, това не е задължително да бъде свързано с теглото или как изглежда човек. Тоест, тези хора не са непременно недоволни от телата си (поне това не е тяхната основна грижа).

Поради тази причина приоритет е да се разбере откъде идват чувството им на безпокойство и защо се опитват да се успокоят с храна. Затова решението обикновено изисква мултидисциплинарна намеса от професионалисти в областта на психологията, психиатрията и храненето.

Поради тази причина следващия съвет разглежда няколко гледни точки.

Хранителна перспектива

  • Хората със синдром на нощно хранене трябва да спазват правилна диета и да я адаптират към своето състояние.
  • Те трябва да спортуват поне 30 минути на ден.
  • Почивката е от съществено значение за здравето, както количеството, така и качеството. Те трябва да усвоят техники, които да им помогнат да получат достатъчно почивка.
  • Те трябва да намалят стреса си, като отделят време за нещата, които ги радват. Социалният живот и споделените дейности са от съществено значение за доброто здраве.

Психологическа перспектива

Когнитивно-поведенческата терапия може да помогне на човек, страдащ от синдром на нощно хранене, да разбере и постепенно да промени поведението си. Това може да му помогне да организира мислите си и да контролира стреса и безпокойството, свързани със състоянието му.

Заключение

Синдромът на нощното хранене е много по-често срещан от по-добре познатите анорексия и булимия.

Затова е важно да се установи мултидисциплинарен подход за решаването му, като вниманието първо се съсредоточи върху лечението на тревожността, която задейства нощното хранене.

Не се колебайте да потърсите професионална помощ, ако смятате, че се храните или ако нивата ви на тревожност са високи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breafkast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.
  • Hannou SA., Haslam DE., McKeown N., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest, 2018. 128 (2): 545-555.
  • Lao XQ., Liu X., Deng HB., Chan TC., et al., Sleep quality, sleep duration, and the risk of coronary heart disease: a prospective cohort study with 60,586 adutls. J Clin Sleep Med, 2018. 14 (1): 109-117.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.