8 храни за набавяне на колаген чрез диетата - кои са те?

Храни като желатин и риба могат да ви осигурят малко количество колаген. Освен това към вашата диета могат да се добавят други съставки, за да се насърчи производството на тези протеини.
8 храни за набавяне на колаген чрез диетата - кои са те?

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Редовната консумация на определени храни за набавяне на колаген е много важна както за здравето, така и за красотата. Въпреки че хората често свързват този компонент с козметичните продукти, има начини да увеличите производството му чрез храна.

Правилното усвояване на тези протеини може да повлияе на състоянието на кожата, мускулите и ставите. Всъщност, заедно с еластина, той представлява част от най-важните структури на тялото. Поради тази причина е важно да се спомогне образуването му, особено когато започне да намалява поради напредването на възрастта.

Как можете да си го набавите чрез вашата диета? Някои видове храни съдържат това вещество, а други благоприятстват производството му. По-долу бихме искали да споделим най-добрите опции, за да можете да ги включите в ежедневните си ястия.

Какво е колаген?

Колаген на прах.

Колагенът е най-разпространеният протеинов елемент в човешкото тяло. Той играе много важна роля, тъй като действа като “лепило” между клетките на хрущялните тъкани, като тези, които образуват мускули, стави, кожа, сухожилия и кости.

Той е свързан с органичното стареене, тъй като е подмладяващ агент на клетките. Освен това осигурява здравина, устойчивост и защита на тъканите, като избягва преждевременното им влошаване. Защо е важно да си го набавяме чрез храната?

Въпреки че тялото го произвежда при нормални условия, количеството му намалява, а качеството му се влошава. Ако не си го набавяте чрез диета и добавки, тогава по кожата се появяват бръчки и това може да причини слабост на костите, възпалителни проблеми, наред с други неща.

Какви са ползите от колагена?

Как да си набавим колаген.

Поради бума, който имаше в козметичната индустрия, повечето хора свързват колагена с подмладяването на кожата. Въпреки това, освен тази полза, тези протеини участват в други важни функции, като:

  • Влияят положително на производството на енергия
  • Активиране на мускулната система и подобряване на производителността
  • Служат като мускулен релаксант и насърчават почивката и намаляването на крампите и контрактурите
  • Стабилизиране на нивата на кръвната глюкоза и телесната температура
  • Влияят върху състоянието на сърдечно-съдовото здраве и стабилизират кръвното налягане и холестерола
  • Забавяне на стареенето на мускулите, костите и ставите
  • Помагат за фиксирането на калция в костите
  • Подобряване на процеса на заздравяване на кожата
  • Предотвратяване на преждевременно влошаване на хрущялите и връзките

Най-добрите храни за набавяне на колаген

Списъкът с храни за набавяне на колаген се характеризира с високата си хранителна стойност. Докато някои съдържат добро количество от тези протеини, други осигуряват хранителни вещества като витамин С и магнезий, които са от ключово значение за тяхното производство в тялото.

1. Месо

Месо за набавяне на колаген

Месото съдържа колаген и други видове протеини. Въпреки това, трябва да ограничите консумацията му, тъй като съдържа холестерол и наситени мазнини. За здравословна диета би било добре да се предпочитат постните меса като пилешко, пуешко, свинско и т.н.

2. Риба за набавяне на колаген

Малко риба и салата.

Въпреки че процентът на колаген в рибата е по-нисък, отколкото в месото, експертите са склонни да я препоръчват повече. Това се дължи главно на съдържанието на омега 3, здравословна мастна киселина, която намалява възпалението, според това проучване, проведено от Университета в Чили.

3. Желатин

Желатин за набавяне на колаген

Това е една от най-полезните храни, от които можете да си набавите колаген, тъй като се състои предимно от този протеин. В допълнение, той е с много ниско съдържание на калории и съдържа антиоксидантни съединения, които помагат за защита на клетките и тъканите с напредването на възрастта.

4. Цитрусови плодове за набавяне на колаген

Портокали

Цитрусовите плодове са основен източник на витамин С, който според това проучване, проведено от Центъра за изследване на храненето и здравето, е ключов хранителен елемент в химическия процес, който помага за производството на колаген в тялото. Следователно, яденето на портокали, киви, лимони или други видове плодове може да подобри образуването на тези протеини.

5. Ананас

Ананас за комбиниране със салата

Това е силно препоръчителен плод, както се посочва в това проучване, проведено от университета в Крагуевац (Сърбия).

6. Соя и производни за набавяне на колаген

Соево мляко.

Соята и нейните производни (тофу, соево кисело мляко, супи и др.) съдържат химическо вещество, известно като генистеин. Този елемент благоприятства производството на колаген и помага за поддържане на тъканите в добро състояние.

7. Ядки

Сушени плодове и ядки.
Сушените плодове и ядките съдържат сулфити, които могат да помогнат за образуването на колаген.

Поради съдържанието на магнезий и омега-3 мастни киселини, ядките са храна, която не бива да липсва във вашата диета. Благодарение на своите свойства, те подпомагат образуването на тези протеини и предотвратяват разрушаването им в тъканите.

8. Зеленолистни зеленчуци за набавяне на колаген

Купа спанак.

Спанак, манголд, зеле и всякакви зелени зеленчуци могат да подобрят производството и запазването на колаген. Те се открояват със значителния си принос на лутеин и магнезий, два основни елемента за здравето на кожата, костите и ставите. Така показва това проучване, проведено от OmniActive Health Technologies Inc, което се фокусира върху ползите от първия и неговия антиоксидантен капацитет.

И така, консумирате ли храни, от които можете да си набавите колаген? Не забравяйте да ги включвате в диетата си редовно. Освен това трябва да избягвате вредните навици като консумацията на захар и тютюн, които могат да елиминират колагена от тялото ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.