Колко години от живота ви краде тютюнопушението?

Спирането на тютюнопушенето е възможно, макар и понякога да са необходими поне няколко опита.
Колко години от живота ви краде тютюнопушението?

Последна актуализация: 30 януари, 2019

 

Цигарите съдържат много токсични субстанции, които се отразяват негативно върху много от органите в човешкото тяло и могат да провокират застрашаващи живота ви сериозни заболявания.
Тютюнопушенето намалява продължителността на живота. Всъщност този навик е отговорен за много смъртни случаи в цял свят. В допълнение към съкращаването на годините, навикът да се пуши може да разруши младостта.

Много хора още са на мнението, че тютюнопушенето е безопасно, докато не започнат да страдат от сериозните последици, които то провокира. Те сякаш не искат да признаят колко вреден навик може да бъде за здравето им.

В скорошно изследване е установено, че тютюнопушенето краде до 10 години от живота на човека. То се отразява върху състоянието на органите и ускорява процеса на стареене.

Според данните, които Световната здравна организация оповестява, всяка година над 6 милиона души умират в резултат на употребата на  цигари , като 1 милион души от тях са пасивни пушачи.

Навикът да се пуши разрушава здравето по принцип. Според посочените цифри той е виновен за повече смъртни случаи, отколкото СПИН-ът, употребата на алкохол и нелегални наркотици, взети заедно.

Какво се случва, когато пушите?

Тютюнопушенето повишава риска от развитието на много заболявания:

  • сърдечни заболявания, удар
  •  емфизема или Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ
  •  бронхит, рак на белите дробове, хранопровода, панкреаса, кожата и много други.

Колко години от живота ви краде този вреден навик?

Проучване, направено съвместно от учени от САЩ, Канада и Англия, сочи, че пушенето съкращава с до 10 години продължителността на живота. Това изследване е проведено, за да бъдат определени рисковете от употребата на тютюневи изделия и ползите от спирането на вредния навик. Публикувано е в England Journal of Medicine.

За да бъде осъществено това проучване, учените събират данни от близо 217 000 жители на САЩ в периода 1997-2000 г. Информацията показва, че един пушач е изложен 3 пъти по-голям риск да умре, отколкото непушачът. Много от тези фатални случаи са свързани с прекия резултат от заболявания, провокирани от тютюнопушенето.

Проучването открива също така, че непушачите са предразположени  2 пъти повече към достигането на 80-годишна възраст в сравнение с тези, които пушат цигари. Това означава, че тютюнопушенето не само се отразява върху възрастните хора, но и върху тези на средна възраст.

Добрата новина е, че в изследването се заключва, че хората, които откажат цигарите, могат да си върнат около 10 години от живота. Тези, които спират вредния навик на възраст 25-34 години, 35-44 години и 45-55 години, могат да удължат живота си съответно с около 10, 9 и 6 години.

Възможно ли е да спрете тютюнопушенето?

Пушенето краде до 10 години от живота

Употребата на цигари е труден за отказване навик, но не е и невъзможно. Когато се опитват да спрат да пушат, много хора усещат засилване на апетита и други странични симптоми, които ги карат да вярват, че е немислимо да се откажат от вредния навик.

Можете със силата на волята и позитивната настройка да се справите. Спирането на тютюнопушенето е възможно, макар и понякога да са необходими поне няколко опита. Ако искате да се отървете от цигарите, обмислете дали някой от следните методи няма да е от полза:

  • Внезапно и пълно спиране

Възможно е това да е най-трудният метод, който стои пред вас, като избор. Доказано е обаче, че той се характеризира с висок процент на успех. Внезапното и пълно спиране на употребата на цигари дава най-голямо предимство в опита да се отървете от вредния навик и освен това понижава негативните ефекти от тютюнопушенето.

  • Постепенно спиране

 Ако усещате, че не сте способни да спрете изведнъж, опитайте чрез постепенно намалявате броя на цигарите, които изпушвате всеки ден. Трябва да стигнете до нула. Стартирайте, като започнете да пушите половината от цигарите, които обикновено употребявате. След това постепенно намалявайте броя им с всеки изминал ден.

  • Никотинови алтернативи

 Те представляват метод, който изисква да използвате серия от продукти, които заменят високото количество никотин в цигарите с по-малки дози. Възможностите са няколко: пластири, дъвки, таблетки за смучене, спрейове за нос и т.н. Този метод е добър и намалява апетита, от който се оплакват хората, опитващи се да спрат тютюнопушенето.

  • Акупунктура

Тази техника идва от традиционната китайска медицина и помага за контролиране на засиления апетит. Действа отпускащо и може да бъде от помощ, когато се нуждаете от мотивация да останете позитивни по време на процеса на отказване от цигарите.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.