Хранене за ставите: най-добрите и най-лошите храни

Ставите са подложени на ежедневно физическо натоварване. Освен това, ако не се грижите подобаващо за тях, те могат да се увредят лошо.
Хранене за ставите: най-добрите и най-лошите храни
Sergio Alonso Castrillejo

Прегледано и одобрено от фармацевт Sergio Alonso Castrillejo.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Следването на здравословно хранене за ставите е важно за да се осигури добро физическо здраве. Ставите са подложени на ежедневно физическо натоварване. Освен това, ако не се грижите подобаващо за тях, те могат да се увредят лошо.

Ставите са местата в тялото, където костите се срещат, като по този начин спомогват за движението. Следователно, те се състоят от кости и хрущял. Тези структури лесно могат да се увредят.

Стареенето и физическото натоварване значително увеличават риска от тези наранявания. Обаче, ако ядете правилните храни, можете да помогнете защитата и грижата за тях.

Много често срещана болест на ставите е ревматоидния артрит. Това заболяване е причинено от износване на хиалиновия хрущял. Това е високо специализирана структура, която покрива костната структура на ставите. Само частични лечения съществуват за тях в днешно време.

Хранене за ставите: препоръки

Според научната литература, това са някои от най-добрите храни, които да включите във вашата диета:

Хранене за ставите: куркума

Хранене за ставите: куркума в купа

Куркуминът, който това растение съдържа, е бил изследван при различни видове болка благодарение на своите антивъзпалителни и аналгетични ефекти.

Куркумата е добър съюзник в случаи на артрит и остеоартрит. Хубавото нещо за него, за разлика от другите противовъзпалителни средства, е това, че не поврежда стомашната лигавица.

Освен е това, е способна да намалява хистамина при възпалителните процеси, както и да стимулира дейността на два ензима: глутатион S-трансфераза и глутатион пероксидаза. Тези ензими отговарят за регулирането на телесната реакция към възпалителните процеси, улеснявайки премахването на отпадъците.

Хранене за ставите: зехтин

Зехтинът и другите храни богати на омега-3 мастни киселини могат да намалят хроничното възпаление, свързано с различните видове болести и ставни заболявания. Следователно, е важно да го включите във вашата диета.

Джинджифил

Корени от джинджифил и прах от джинджифил

Джинджифилът е друго традиционно лечебно средство, тъй като то е доста сходно с куркумата.

Това природно средство е използвано от много години за лекуването на гадене, мигрени и дори високо кръвно налягане. Обаче, през последните години, някои журнали са дали различни резултати относно неговите предимства за остеоартрита.

Обаче, проучване, публикувано в the Journal of Medicine Food подкрепя ползотворната роля на джинджифила за ставите.

Витамин D

Въпреки че няма лек за ревматоиден артрит, науката напредва всеки ден. Напоследък, има сравнително и на случаен принцип клинично проучване върху ефекта от витамин D върху различни параметри при остеоартрит на коляното и дали е проведен остеоартрита на коляното.

Авторите проучили дали даването на този витамин може да облекчи болката, да подобри ставната функция и да промени някои биохимични маркери при 107 пациенти с остеоартрит на коляното и хиповитаминоза D.

След година последващи действия, авторите стигнали до извода, че хората, които са консумирали витамин D, показали подобрение в тяхната болка и функция, както и нормални нива на витамин D в кръвта. Следователно, витамин D е чудесен за вашите стави.

Други храни за ставите

Освен храните, които споменахме по-горе, има много други храни, които да укрепят тези структури. Ето някои от тях:

  • Малини и къпини
  • Магнезиеви добавки
  • Броколи, карфиол и други зеленчуци
  • Портокали

Забранени храни за ставите

Жена слага захар в чай

Консумацията на твърде много захар и обработени храни може да влоши процеса на възпаление, ето защо е важно да водите здравословен начин на живот.

Точно както някои хранителни вещества могат да подобрят състоянието на ставите, някои могат да го засегнат негативно. Сред тези храни са морските дарове и червеното месо. И двете хранителни групи могат да подпомогнат развитието на подагра.

Подаграта е болест, която се развива поради натрупването на пикочна киселина в кръвта. Образува кристали, които се натрупват болезнено в ставите. Следователно, не е препоръчително да консумирате повече от 17 грама чисто место, пиле или риба на ден. Трябва да консумирате оставащите протеини в бобовите растения.

Друга храна, която трябва да избягвате, е слънчогледовото масло и соевото масло. Тези масла са богати на омега-6 мастни киселини, които могат да влошат възпалението. Също така, бъдете внимателни с промишлените храни.

Накрая, някои проучвания твърдят, че захарта може да увеличи възпалението. Освен че предлагат бързо повишаване на енергията, не продължава дълго и може да е товар за страдащите от артрит.

Заключение

Ако искате да защитите здравето на вашите стави, е важно да водите здравословен начин на живот, да не се претоварвате и да спазвате диета, богата на зеленчуци, омега-3 мастни киселини, сред другите хранителни вещества.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Daily JW., Yang M., Park S., Efficacy of turmenic extracts and curcumin for alleviating the symptoms of joint arthritis: a systematic review and meta analysis of randomized clinical trials. J Med Food, 2016. 19 (8): 717-29.
  • Castellanos T, L., & Rodriguez D, M. (2015). El efecto de omega 3 en la salud humana y consideraciones en la ingesta. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/s0717-75182015000100012
  • Grzanna R., Lindmark L., Frondoza CG., Ginger an herbal medicinal product with broad anti inflammatory actions. J Med Food, 2005.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.