10 храни, за да изглеждате по-млади и по-здрави

Искате ли да изглеждате много по-млади и здрави? Тогава вероятно трябва да направите някои промени в диетата си!
10 храни, за да изглеждате по-млади и по-здрави

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ако искате да изглеждате по-млади и по-здрави, това не изисква само външни грижи и терапевтични средства, за да поддържате кожата си здрава; храненето често играе още по-важна роля.

Ако не я овлажняваме правилно, например, колкото и крем да нанасяме, кожата ни няма да има необходимата хидратация. Поради това ще ни бъде трудно да поддържаме кожата си гладка и млада.

Живеем във времена, в които има повече фактори, които могат да причинят преждевременно стареене на кожата: лоша диета, замърсяване, излагане на слънце, лоши навици или заседнал начин на живот.

Поради тази причина днес ще видим как всички можем да изглеждаме по-млади и по-здрави. Като се фокусираме върху грижата и подобряването на нашата диета. Нека обаче не забравяме за упражненията; според СЗО, ходенето само по 30 минути на ден значително ще подобри здравето ни.

Храни, за да изглеждате по-млади и по-здрави

Не забравяйте, че никога не трябва да правите драстични промени в диетата си. Без преди това да се консултирате с диетолог. Освен това, ако страдате от кожно заболяване или друг здравословен проблем, винаги се консултирайте с вашия лекар и не заменяйте лечението му с естествени средства.

Пълнозърнести храни

Всяка добра диета трябва да включва няколко порции пълнозърнести храни на ден. Според проучванията тази храна е богата на витамини и фибри, които са основни вещества за предотвратяване на сърдечно-съдови проблеми и рак, както и за подобряване на храносмилането.

Освен това тези храни са богати на антиоксиданти, тъй като допринасят за регенерацията на клетките и здравето на кожата.

Зехтин, за да бъдете по-млади и по-здрави

Зехтин.

Продукт, широко използван като зехтина, също може да ви помогне да подмладите кожата си, като същевременно ви поддържа здрави.

Тази полза се дължи на високото съдържание на полифеноли, които са антиоксиданти и намаляват сърдечно-съдовите рискове. Също така съдържа витамини А и Е, които помагат за поддържане на кожата гладка и млада.

Боровинки

Боровинките са известни с множеството си антиоксидантни свойства, които помагат за подобряване на здравето на кожата и тялото.

Тази храна съдържа значителни количества витамини С и Е, желязо и магнезий, както и полифеноли и антиоксиданти за предотвратяване на заболявания и поддържане на здравето на кожата.

Черен шоколад, за да бъдете по-млади и по-здрави

Вкусна храна като черния шоколад също може да се превърне във вашата тайна за запазване на младостта. Тази храна съдържа голямо количество антиоксиданти като катехини, епикатехини и процианидини.

Умерената консумация на черен шоколад може да помогне за подобряване на кръвообращението, за защита на нервите, за подобряване на здравето на сърдечно-съдовата система и за поддържане на сияйната кожа.

Броколи

Броколи, за да бъдете по-млади и по-здрави.

Броколите са зеленчук, който трябва да включваме по-често в диетата си, като имаме предвид многобройните му свойства за здравето и красотата.

Тази мощна храна е богата на витамини и минерали. Способни да се борят със свободните радикали и да предотвратяват увреждането на тялото и кожата.

Червено вино, за да бъдете по-млади и по-здрави

Червеното вино се превърна в предполагаема тайна на здравето и младостта за много хора по света. Популярно мнение е, че чаша вино на ден осигурява множество ползи за здравето, като например защита на сърцето, намаляване на кръвното налягане и превенция срещу диабета.

Трябва обаче да имаме предвид, че вредата, която консумацията на алкохол може да причини, често далеч надвишава ползите от нея. Затова в действителност е най-добре изобщо да не консумирате алкохол или да го правите в минимални количества.

Домати

Една от най-добрите антиоксидантни храни, които можем да открием, за да изглеждаме по-млади и по-здрави, са доматите.

Този зеленчук съдържа ликопен, което е веществото, което му придава характерния червен цвят и му придава свойства за предотвратяване на сърдечни заболявания, рак и висок холестерол.

Според споменатото по-горе проучване, този зеленчук, който използваме толкова много всеки ден в нашите кухни, служи и като слънцезащитен крем и стимулира регенерацията на клетките на кожата.

Зелен чай

Зелен чай.

Зеленият чай е много популярна храна, която се е разпространила по целия свят поради множеството си лечебни свойства. Активната му съставка е EGCG (епигалокатехин галат), който подобрява здравето и предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи.

Авокадо

Една порция храна, толкова вкусна и питателна като авокадото, има свойства, които ни помагат да се грижим за кожата и тялото си, за да изглеждаме по-млади и здрави.

Тази храна е богата на етерични масла, които овлажняват кожата и стимулират образуването на колаген, както се потвърждава от изследвания върху животни. Освен това, благодарение на съдържанието на витамин Е, забавя преждевременното стареене.

Сьомга

Сьомгата е един от естествените източници на омега 3, която е есенциална мастна киселина, която помага за поддържане на кожата млада, защитена и хидратирана. Тази есенциална мастна киселина, която също може да бъде получена от растителни източници, има антиоксидантно действие. Което подобрява здравето на тялото и поддържа кожата млада.

Въвеждането на тези храни, които могат да ни помогнат да изглеждаме по-млади и по-здрави, ще ни помогне да подобрим начина, по който се храним, тъй като са много питателни и богати на полезни вещества. Присъстват ли тези храни често в менюто ви?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.