7 съвета с грижа против стареенето на кожата на ръцете

Нанасянето на кремове чрез масажиране на кожата, както и на слънцезащитни продукти, е основна стъпка в грижата за кожата на ръцете, предпазвайки я от първите признаци на преждевременно стареене.
7 съвета с грижа против стареенето на кожата на ръцете
Abel Verdejo

Прегледано и одобрено от физиотерапевт Abel Verdejo.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Ръцете ви са една от най-важните части от тялото, нуждаещи се от ежедневните ви грижи. Важно е редовно да полагате грижи против стареенето на кожата на ръцете. Тъй като ставите и кожата на ръцете ви са подложени на действието на стареенето и натоварването от ежедневните дейности.

Има редица начини за поддържане здравето на ръцете. Козметичните процедури са много ефикасни, а цената им варира, както и избора на използваната техника.

Днес искаме да ви разкажем за няколко невероятни терапии предлагани от козметичната индустрия. Ще ви покажем няколко трика или навика, които можете да включите в ежедневния си режим. Така ще можете да забавите стареенето на кожата на ръцете си поне малко.

Козметични процедури против стареенето на кожата на ръцете

Добре е винаги да се консултирате с дерматолог или специалист какви грижи трябва да полагате за кожата на ръцете си. Чрез серия от медицински изследвания и тестове може да бъде определено коя терапия е най- подходяща за вас в зависимост от типа на кожата ви и здравословното ви състояние.

използвайте натурални средства в грижата за кожата на ръцете

Мезотерапия

Тази терапия обикновено е подходяща при ръце, чиято кожа е суха, с дълбоки бръчки и изисква интензивна хидратация. Често хората страдащи от артроза са тези имащи нужда от този тип процедури.

  • Те се състоят в използването на хомеопатични лекарства в комбинация с химични съставки и комплекси витамини, съживяващи тъканите на кожата и хидратиращи я в дълбочина.
  • По този начин  се стимулира образуването на колаген за възстановяване на еластичността и жизнеността на кожата.

Химичен пилинг
химичният пилинг е процедура, която ще ви помогне да се погрижите за кожата на ръцете си

При този процес кожата на ръцете се ексфолира дълбоко чрез използването на медицинска терапия със специални химически съставки.

Пилингът е идеален за ръцете, чиято кажа е с петна и бръчкиС течение на времето кожата ще възстанови гладкостта си и ще се подмлади.

Дермални филъри

Този вид терапия е специално предназначена за ръце, чиято кожа значително е загубила плътността си. Кожата изглежда почти прозрачна, а вените  – по-плътни.

  • Изпълнява се под местна упойка. Представлява инжектиране на полимлечна или хиалуронова киселина
  • Резултатите, които можете да получите са невероятни, тъй като кожата възстановява значително плътността си.

Други съвети за подмладяване кожата на ръцете

Следните съвети са изключително полезни навици, които е добре да включите в ежедневния си режим, ако искате да се грижите добре за здравето на кожата на ръцете си. Те са много лесни и изискват малко време и търпение от ваша страна.

Масаж преди лягане

Докато спите организмът ви е в състояние на покой, в което клетките се възстановяват и усвояват необходимите им хранителни вещества. Затова ви съветваме да масажирате ръцете си с кремове съдържащи натурални масла или с чай, за да може кожата ви да ги поеме добре.

  • Масажирайте кожата на ръцете си с нежни кръгообразни движения.

Защитавайте кожата на ръцете си
редовното използване на слънцезащита е основна стъпка в грижата за кожата на ръцете

Температурата на околната среда е един от факторите, оказващ най-голямо влияние върху кожата на ръцете. Научете се да защитавате кожата на ръцете си при топло време с помощта на овлажняващи продукти, както се грижите за нея през студените месеци. Нанасянето на слънцезащитни продукти преди да излезете или да се изложите под действието на слънчевите лъчи е много важно.

Използвайте подходящ сапун и не мийте ръцете си твърде често

Миенето е нещо, което правите всеки ден. Използването на подходящия за кожата ви сапун е от изключително значение.

Важно е да използвате продукти с натурални съставки като етерични масла, алое вера, мед, масло от ший или овесени ядки.

Въпреки че поддържането на хигиената е жизненоважно, избягвайте да миете ръцете си често. Също като промяната във времето, твърде честото миене може да изтощи кожата на ръцете ви и да отнеме еластичността и гладкостта й.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Organizacion Mundial de la Salud. Higiene de las manos: ¿por qué, cómo, cuándo? OMS. 2012.
  • World Health Organization. Guía de la OMS sobre Higiene de Manos en la Atención de la Salud. World Heal Organ. 2009.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.