8 причини да ядете тиквените семки

Тиквените семки са богати на омега-3 мастни киселини, които укрепват имунната система, освен това се борят с артрита и възпаленията. Не изхвърляйте тези вкусни и хранителни семки!
8 причини да ядете тиквените семки

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

И вие ли сте от хората, изхвърлящи тиквените семки, когато приготвят рецепта с този зеленчук? Замислете се следващия път.

Тези вкусни семки съдържат много хранителни вещества, които са изключително полезни за организма ви.

Нека да разгледаме основните причини за консумацията на тиквените семки:

1. Лекуват артрита

Тези страхотни семки намаляват възпалението причинено от артрита и защитават коститеИ за разлика от лекарствата тиквените семки нямат странични ефекти.

Колкото по-зрели са семките, толкова по-полезни за здравето ви са те.

2. Грижат се за простатата

Тиквените семки се грижат за простатата.
Тиквените семки се грижат за здравето на този жизненоважен орган.

Благодарение на маслата, които съдържат те играят важна роля за контролиране на възпалението на простатата (доброкачествена простатна хиперплазия).

Маслото от тиквените семки притежава „чудодейно“ действие. Високото съдържание на цинк в семките е виновно за тези забележителни резултати.

3. Помагат ви да спите по-добре

Тиквените семки са богати на триптофан, който по-късно се превръща в мелатонин, известния хормон на съня.

Ако хапнете малко от тези семки, преди да си легнете, заедно с лека въглехидратна храна като плодовете, ще спите по-добре.

4. Те са чудесен източник на омега-3 мастни киселини

Тиквените семки са източник на омега-3 мастни киселини.
Тези семки са един от най-добрите растителни източници на омега-3, които са важни за здравето ви.

Но дори и да се опитвате да повишите приема си на омега-3 мастни киселини, внимавайте какво количество тиквени семки изяждате. Не трябва да е повече от 20 грама дневно.

5. Подобряват имунната система

Благодарение на високото си съдържание на цинк, тиквените семки са едни от най-полезните за организма ви.

Голяма част от населението в света страда от недостиг на цинк, защото минералът изчезва в продуктите, отглеждани на силно обработвани земеделски земи.

Този дефицит е пагубен за имунната ви система, защото води до забавяне на растежа и косопад. Затова е добре да си хапвате тиквени семки.

6. Тиквените семки са изключително полезни за жените в периода след менопаузата

Масло от тиквените семки помага на жените при менопауза.
Маслото на тези семки е натурален фитоестроген, който помага овладяването на симптомите в периода след менопаузата като:

Затова те често са препоръчвани при по-възрастните жени.

7. Помагат контролирането на диабета

Също като орехите и другите подобни ядки и семена, въглехидратите в тиквените семки са сложни. Това означава, че запазват стабилни нивата на кръвната ви захар, докато ви карат да се чувствате заситени.

Тиквените семки ви помагат да се справите със стреса, който е вреден и често срещан в съвременния, забързан начин на живот.

Преди да си легнете ви съветваме да седнете и да си починете, да си приготвите порция тиквени семки с малко бадеми и да им се насладите.

8. Стимулират дейността на сърцето

Тиквените семки стимулират сърцето.
Една от уникалните съставки в тиквените семки са фитостеролите. Те предпазват от появата на съсиреци, намаляват риска от сърдечен удар иинфаркт.

Освен това високото количество мед в тези семки повишава броя на червените кръвни телца в кръвта и подобрява преноса на кислород в кръвоносните съдове.

Как да консумирате тиквените семки

Най-добре е да консумирате тиквените семки сурови, защото губят част от хранителни си вещества при топлинна обработка.

Някои ги харесват хрупкави и прясно опечени, а други ги предпочитат със сосове.

Ако търсите уникална, вкусна рецепта, опитайте тази:

  • Набавете си достатъчно количество тиквени семки, за предпочитане бели и добре ги почистете от остатъците от тиква.
  • Варете ги в продължение на 2 минути на силен огън.
  • След това ги сложете във фурната с много сладко-горчив или терияки сос.

В тази рецепта семките ще поемат соса и ще се овкусят по невероятен начин. Накрая ще са червени или черни и ще можете да ги сервирате заедно с малко шунка, пъпеш и маслини например.

Те са лесна за усвояване храна, която спомага храносмилането и бързо се приготвя.

Тиквените семки нямат много отрицателни страни. Една от тях е високото им съдържание на мазнини. Ако не внимавате какво количество изяждате, могат да нарушат диетата ви.

Просто внимавайте колко тиквени семки изяждате, защото са толкова вкусни, че можете да се пристрастите!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.