Четири признака, че имате недостиг на витамин К

Витамин К играе важна роля при синтезирането на протеини, свързани със съсирването на кръвта, поради което дефицитът му може да доведе до инсулт и други здравословни проблеми.
Четири признака, че имате недостиг на витамин К

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли кои са признаците за недостиг на витамин К?

Това звучи ли ви познато?

Както си работите, изведнъж започва да ви тече кръв от носа. В друг ден, обувате нови обувки и започвате да кървите по необичаен начин. Не знаете какво става, но напоследък забелязвате странно кървене.

Тогава, може би имате недостиг на витамин К.

Чували ли сте някога за него? Не?

Е, не сте само вие.

Има и други, по-популярни витамини от витамин К, но и той е толкова необходим, колкото и останалите. Ето защо, бихме искали да ви информираме за това и да ви помогнем да научите за симптомите при недостиг на витамин К.

Какво е действието на витамин К?

Витамин К: картинка на молекулата

Тези, които приемат аценокумарол (Sintrom), са много добре запознати с витамин К. Това е лекарство, което е отговорно за правилното кръвосъсирване. Хората, които използват аценокумарол, имат недостиг на витамин К и медикаментът има за цел да предпази кръвта от прекалено сгъстяване.

Когато кръвта ви не се съсирва добре, има опасност от неконтролируеми кръвоизливи в неочаквани моменти, като например при зъболекаря, при ортопеда или на други места. В най-лошия случай, може дори да получите инсулт.

За да предотвратите това, трябва да получавате достатъчно витамин К с храната. Добрата новина е, че има много храни, които съдържат витамин К. Можете да ги различите, като търсите зелените листни зеленчуци. Добавете ги към вашите ястия.

Кои са симптомите, свързани с недостиг на витамин К?

Когато имате недостиг на витамин К, може да имате следните симптоми:

1. Недостигът на витамин К води до кръвоизливи

Витамин К: кръвотечение от носа

Както вече споменахме, ако кръвта ви не се съсирва добре и е с по-течна консистенция, по-вероятно е да страдате от кръвоизливи. Например, едно порязване, докато готвите, може да се превърне в сериозен проблем, защото спирането на кървенето може да бъде сложно изпитание.

Поради тази причина е важно да проверите нивата на този витамин. Не забравяйте, че ако отидете на зъболекар или ако се подложите на каквато и да е интервенция или малка операция, наистина може да имате сериозни проблеми. Също така съществува възможността за вътрешни кръвоизливи, независимо дали те са леки или тежки.

Независимо от това колко сериозен е вашият случай, тези симптоми могат да се превърнат в сериозен проблем за здравето и живота в дългосрочен план.

2. Кръвонасядания или синини

Кръвонасяданията или синините са признак за кръвоизлив.

Кръвонасяданията или синините са натрупвания на кръв, в резултат на кървене. Обаче, честите кръвонасядания може да са предупреждение за недостиг на витамин К.

Има хора, които се оплакват, че получават синини дори и при най-малкия удар. От друга страна, други хора може да получат синини, без дори да си спомнят, какво би могло да ги е причинило. Въпреки липсата на някакъв удар, те получават синини.

Ако имате този симптом, трябва да си направите кръвен тест, за да се проверят нивата на този витамин в организма. Своевременното лечение може да доведе до по-ефективно подобряване на здравословното състояние и в резултат на това, отшумяване на съответните симптоми.

3. Червени петна (Пурпура)

Недостиг на витамин К: червени петна

Пурпурата е образуването на пурпурни или червени петна в определени области на тялото поради натрупване на кръв. За разлика от синините, тези петна не изчезват. Най-често се образуват около глезена, защото това е ключово място по отношение на кръвообращението.

Ако страдате от това състояние и макар да е невъзможно да се отървете от вече образуваните петна, можете да спрете образуването на тези червени петна, като приемате повече от този витамин. Въпреки това, трябва да сте наясно, че симптомите могат да се влошат или да отшумят.

4. Прекалено калциране в ставите

Витамин К действа като „пътеводител“ за витамин D към правилните места. В следствие на това, когато нивата на витамин К са ниски, витамин D се натрупва в неправилните зони на тялото, като например в ставите и хрущялите.

Какво означава това?

Твърде много калций в тези области може да затрудни движението. В същото време, други части в организма отслабват поради липсата на необходимия калций. Ако дефицитът на витамин К е тежък, може да изпитате остра болка при движение и цялостна слаба скелетна система.

Заключение

Бъдете нащрек и внимавайте за някои от тези симптоми. Въпреки, че повечето от тях не са сериозни, те служат като предупреждение, сигнал, че здравето ви може да бъде изложено на риск.

И така, веднага щом забележите някакъв симптом, трябва да отидете на преглед при Вашия лекар и да поискате да ви се направи кръвен тест за проверка на нивата на витамин К.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Dorês, C, M, S. (2010). Vitamina K. Nutri-Facts.Org.
  • Fuster, G., & Lima, R. (2012). Recomendaciones nutricionales para pacientes con anticoagulantes orales (sintrom, aldocumar). Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición.
  • Anguita Sánchez, M., Bertomeu Martínez, V., & Cequier Fillat, Á. (2015). Calidad de la anticoagulación con antagonistas de la vitamina K en España: prevalencia de mal control y factores asociados. Revista Española de Cardiología. https://doi.org/10.1016/j.recesp.2014.11.022

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.