Странните симптоми на недостига на витамини

17 Декември, 2018
Дефицитът на цинк и B7 провокира забавено зарастване на рани, постоянно суха кожа, чести сърбежи, червени петна и тежки посинявания при удар
 

Човешкото тяло постоянно дава сигнали за това, което се случва в него. Желателно е да се вслушвате в езика на тялото си, за да можете да се грижите за него адекватно и навременно. В настоящата статия ще ви разкажем за необичайните и странни сигнали, които индикират недостига на витамини, както и характерните белези за това, че определен витамин ви липсва.

В наши дни в обичайното ви хранително меню вероятно не присъстват редовно всички жизненоважни хранителни вещества, от които организмът ви се нуждае. Спазването на диета, например, при която рязко намалявате приема на храна, е начин да влошите нивата на количеството витамини в тялото си.

Какво се случва, когато организмът ви не получава достатъчно витамини?

Според лекари липсата на важни витамини в дневното меню не провокира заболяване само по себе си, но е предпоставка за развитието на такова. С това искаме да кажем, че дефицитът на витамини кара тялото да се бори, за да функционира нормално. Витамините действат като катализатори за всички реакции, които се осъществяват в тялото. Когато депата им са изчерпани, то започва да ви подсказва това по странни начини. Важно е да ги забележите.

5 от най-необичайните сигнали за недостиг на витамини:

Цепнатини в краищата на устата

Ако забелязвате цепнатинки около краищата на устната си, това не е заради преждевременно остаряване. По-скоро става дума за дефицит на витамини от групата В, особено рибофлавин (В2), ниацин (В3) и В12. Тук можем да предположим, че приемате и по-малко от препоръчителното желязо и цинк. Този симптом е характерен за вегетарианците, които не спазват балансирана диета.

 

Решението е в консумацията на повече сьомга, яйца, риба тон, миди и морска храна като цяло. За стриктните вегетарианци, които не ядат риба, е препоръчително да включат в менюто си леща, фъстъци, сушени домати, сусамови семена и спанак. Добра идея е да приемате редовно витамин С, за да стимулирате усвояването на желязо. Съчетавайте посочените храни с броколи, зеле, карфиол и червени чушки.

Червени петна по кожата и интензивно падане на косата

Причина за петната и падането на косата може да бъде дефицитът на цинк. Проблемът с косата е ясен знак, че този елемент не ви достига. Той обаче може да провокира и други здравословни неразположения – забавено зарастване на рани, постоянно суха кожа, чести сърбежи, червени петна и тежки посинявания при удар. Тези симптоми се проявяват и при дефицит на витамин В7 – биотин, както и на мастноразтворими витамини, например А, D, Е и К.

Ако ядете сурови яйца, напълно възможно е да имате проблеми с нивото на биотина, тъй като потиска протеина. Решението се крие в консумацията на бирена мая, ядки, тиквени семки, пълнозърнести брашна, непастьоризирано мляко, сьомга, авокадо, карфиол, гъби, малини и банани.

Препоръчваме: 10 причини да ядете карфиол

авокадото компенсира липсата на витамини от групата B
 

Червени и бели, подобни на акне пъпчици по бузите, раменете и бедрата

Тези симптоми се проявяват, когато организмът страда от недостиг на жизненоважни мастни киселини и витамини А и D. За разлика от акнето, тези пъпки са по-трудни за овладяване. Освен това са по-болезнени, когато искате да се отървете от тях.

Решението е в преустановяването на консумацията на наситени и трансмазнини и в повишаването на приема на полезни мазнини. Добавете в менюто си повече сьомга, ленено семе, чиа и ядки, например бадеми и лешници. Ако искате да повишите приема на витамин А, опитайте се да ядете по-често моркови, сладки картофи и червени чушки – те ще ви снабдят с бета-каротен.

Изтръпване и мравучкане по ръцете и стъпалата

В този случай тялото ви изпитва дефицит на витамин В, и по-точно витамини В6, В9 и В12. Тези витамини директно повлияват върху периферните нерви и кожните нервни клетки. Вашите симптоми могат да бъдат съпроводени с депресия, раздразнителност, умора, анемия и хормонален дисбаланс. Препоръчваме ви да консумирате аспарагус, спанак, бобови храни, яйца, стриди, миди, октопод и други морски дарове.

Спазми и бодежи в стъпалата, прасците и задната част на краката

Този проблем се дължи на недостига на калий, калций и магнезий, или пък конкретно на един от тях. Ако напоследък следвате интензивен спортен режим, възможно е да изпитвате дефицит на тези и други минерали, както и разтворими витамини като тези от групата В. Защо? Заради интензивното потене. Не ви съветваме да спирате физическите упражнения.

 

Напротив, продължете, но се погрижете организмът ви да получава повече ценни вещества – и то ежедневно. Яжте банани, лешници, бадеми, тиква, череши, ябълки, броколи, грейпфрут, зеле, глухарче и спанак.

дефицитът на витамини предизвиква крампи в краката

Последствията от дефицита на всеки витамин

В допълнение към петте симптома на дефицит на витамини, които изброихме по-горе, съществуват много здравословни проблеми, които могат да бъдат провокирани от недостига на витамини в хранителното ни меню.

Витамин А

Дефицитът на витамин А предизвиква умора, слабо зрение вечер, лошо състояние на кожата и зъбите, кървящи венци и предразположеност към лесно разболяване.

Витамин В

  • Ако не ви достига витамин В1, симптомите за това са безсъние, умора, слабост, физическо безсилие, депресия, раздразнителност, загуба на килограми, проблеми със сърдечно-съдовата система и стомаха.
  • Ако нивата на витамин В2 са ниски, очите ви ще бъдат зачервени, а устата – суха, както и езикът. Освен това косата ви ще бъде мазна и ще страдате от дерматит и умора.
 
  • Дефицитът на витамин В3 предизвиква главоболие, липса на енергия, лош дъх, нервност, афти, липса на апетит и проблеми със стомаха.
  • Когато ви недостига витамин В5, възможно е да наблюдавате крампи, умора, парене в краката, сърцебиене, проблеми със съня и усещане, сякаш сте болни.
недостигът на витамини води до умора и липса на енергия

  • Недостигът на витамин В6 предизвиква безсъние, анемия, кожни нарушения, падане на косата, спазми и задържане на течности.
  • Дефицитът на витамин В12 предизвиква умора, диария, проблеми с равновесието, депресия, загуба на апетит, възпаление на нервите и сухи уста и език.

Витамин С

Когато тялото ви не получава оптимална доза витамин С ежедневно, то по-бавно се справя със зарастването на рани и счупвания. Наблюдават се кървене от венците, болка и подуване на ставите, проблеми с храносмилането, анемия и синини.

Витамин D

Недостигът на този витамин води до чупливи кости и проблеми с възстановяването след фрактури. Възможни са да възникнат рахит, падане на зъбите, камъни в бъбреците, мускулна слабост и недобро усвояване на калций.

Вижте и: 12 симптома на недостиг на витамин D

Витамин Е

дефицитът на витамини води до редица болести
 

Дефицитът на този витамин води до анемия, сърдечна дегенерация, проблеми с фертилността, нервност, забавени рефлекси и проблеми с ходенето и поддържането на равновесие.

  • Machlin, L. J. (1991). Handbook of vitamins. Free Radical Biology and Medicine. https://doi.org/10.1016/0891-5849(91)90176-4
  • Chawla, J., & Kvarnberg, D. (2014). Hydrosoluble vitamins. Handbook of Clinical Neurology. https://doi.org/10.1016/B978-0-7020-4087-0.00059-0
  • Traber, M. G., & Stevens, J. F. (2011). Vitamins C and E: Beneficial effects from a mechanistic perspective. Free Radical Biology and Medicine. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2011.05.017
  • Wintergerst, E. S., Maggini, S., & Hornig, D. H. (2007). Contribution of selected vitamins and trace elements to immune function. Annals of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1159/000107673