Как да оцелеем при сърдечен удар, ако сме сами

Най-разпространените симптоми, които могат да послужат като ранен предупредителен знак, включват болка в гърдите, задух, сърцебиене, прекомерно изпотяване, гадене, умора и виене на свят
Как да оцелеем при сърдечен удар, ако сме сами

Последна актуализация: 18 януари, 2019

Самата мисъл да получите сърдечен удар е ужасяваща, защото, както знаете, последиците често може да бъдат фатални. Но това, което е най-страшно, е да не сте подготвени за нещо подобно, особено ако се случи, докато сте сами.

Да знаете как да отговорите на симптомите на сърдечен удар може да бъде от решаващо значение, за да спасите живота си. В много случаи е трудно да се действа, ако сте сами, но следвате ли долните препоръки, е по-вероятно да оцелеете и да успеете да потърсите медицинска помощ навреме.

Едно и също ли са сърдечен удар и спиране на сърдечната дейност?

Категорично не! Преди да дадем нашите препоръки за оцеляване при сърдечен удар, ако сте сами, важно е да изясним разликата между спиране на сърдечната дейност и сърдечен удар. Хората често правят грешка, смятайки, че това са едни и същи състояния, а в действителност не са.

Въпреки че както и спирането на сърдечната дейност, така и инфаркт на миокарда (медицински термин за сърдечен удар) са причинени от лошо кръвообращение и недостатъчно кръвоснабдяване на сърцето, те се различават по своите симптоми.

има разлика между спирането на сърдечната дейност и самия сърдечен удар

Спирането на сърдечната дейност се появява, когато кръвообращението в организма се забави. Това кара контракциите на сърцето да станат нередовни или да отслабнат. В резултат на това тялото не получава достатъчни запаси от кислород, където е необходим. Човек губи съзнание, когато бъде засегнат мозъкът.

От друга страна, сърдечен удар или инфаркт на миокарда се появява, когато кръвният поток се намали до определена област на сърцето. Обикновено това се случва поради запушена артерия. В резултат тъканта в тази част на сърцето започва да умира, а ако остане нелекувана, тази промяна на доставката на кръв и кислород може да доведе до сериозно увреждане на сърдечния мускул.

Чести симптоми, свързани със сърдечен удар, които могат да послужат като ранен предупредителен знак, включват болка в гърдите, задух, сърцебиене, прекомерно изпотяване, гадене, умора, виене на свят.

След като изяснихме разликите между спирането на сърдечната дейност и сърдечен удар, нека ви кажем как трябва да действате, за да увеличите шансовете си за оцеляване, ако получите сърдечен удар, докато сте сами.

Това е важно: докато не съществува метод-доказателство за оцеляване след сърдечен удар, това, което ние ще споделим с вас, все още може да спаси живота ви.

Какво да направите, ако получите сърдечен удар?

важно е да знаете какво да направите, ако получите сърдечен удар

Най-напред и преди всичко, обадете се на 112

Направете го, ако чувствате болка и дискомфорт в областта на сърцето. Ако вече сте диагностицирани с някакъв вид болест на сърцето, свържете се с кабинета на личния си лекар веднага. Ако това се случи, докато карате кола и започнете да изпитвате някой от симптомите, отбийте и се обадете на 112 възможно най-скоро.

Без значение колко сте близо до спешното отделение или клиника, при никакви обстоятелства не трябва да се опитватe да шофирате дотам сами. Има опасност да загубите съзнание, докато шофирате, и да предизвикате инцидент, който може да навреди на вас и другите.

Проверете с какви лекарства разполагате

Ако вече взимате някакви лекарства, които контролират сърдечното ви заболяване, най-вероятно имате бета-блокер под ръка. Вземете един, докато чакате да пристигне помощ. Ако имате сърдечен удар за първи път, трябва да се сдъвчете и погълнете един аспирин възможно най-бързо.

Аспиринът помага за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци и подобрява притока на кръв чрез отпускане стените на артериите. Това може да предотврати влошаване на проблема, докато чакате.

Какво друго да направите

Доколкото изобщо е възможно, останете неподвижни, за да се избегне натиск върху сърдечния мускул.

Ако можете, ударете се в гърдите над сърцето, за да го предпазите от изразходване на усилията да помпа само. Това по принцип е много трудно, ако го прилагате сами върху себе си. По-ефективно е, ако някой друг го направи за вас.

След като знаете какви стъпки трябва да предприемете, за да реагирате на сърдечен удар, когато сте сами, може би се чудите още нещо. Защо отделяме толкова време, за да обясним разликата между спиране на сърдечната дейност и сърдечен удар?

Най-вероятно повечето от вас са се натъквали на някаква информация за КПР (кардиопулмонална реанимация) . Това е метод, който трябва да се прилага само по време на сърдечен удар.

Този метод е спасил живота на много хора. Въпреки това е важно е да се знае, че не е подходящо да се използва, ако има спиране на сърдечната дейност.

Често статиите по темата не поясняват разликата между двете състояния. Много хора остават несигурни какво трябва да направят, за да реагират адекватно. Препоръчваме ви да не използвате метода, ако не сте сигурни в него.

Надяваме се тази информация да хвърли повече светлина по този въпрос!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.