8 интересни приложения на Кока-колата в домакинството

Знаете ли, че Кока-колата е едно от най-ефикасните средства за премахване на упоритите петна? Тя не просто отстранява петната, но и е по-щадяща тъканите спрямо другите химически препарати.
8 интересни приложения на Кока-колата в домакинството

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Кока-колата е една от най-популярните безалкохолни напитки в света и независимо от честите предупреждения за вредните й за здравето ефекти, тя продължава да е любима на милиони хора. Вероятно многобройните приложения на Кока-колата в домакинството също допринасят за известността й.

Проблемът е, че прекомерната консумация може да доведе до сериозни здравословни проблеми, тъй като колата съдържа много захар, както и други добавки, които вредят на метаболизма.

В резултат от това при страстните почитатели на тази газирана напитка се наблюдава по-голям риск от затлъстяване, диабет и други опасни състояния, които влияят на качеството на живот.

Но като оставим настрана отрицателното й въздействие върху организма, Кока-колата притежава някои полезни и не толкова познати свойства – ако сте решили да не пиете от нея, все пак е добре да знаете, че въпреки това тя може да бъде от голяма полза що се отнася до домакинската работа.

Така че, макар и да не препоръчваме да пиете Кока-кола, много от съставките й могат да ви помогнат в изпълнението на различни домакински задължения.

Искате ли да разберете кои са те?

1. Премахва ръждата

Фосфорната киселина в състава на Кока-колата я превръща в идеално средство за премахване на ръждата, образуваща се по гайките, болтовете и кранчетата.

В действителност фосфорната киселина е вещество, което може да откриете на етикетите на много от търговските препарати за премахване на ръжда.

Имайте предвид обаче, че тъй като тази напитка съдържа много захар, тя може да остави лепкави петна след почистването.

Как да я използвате

 • Сложете ръждясалите предмети в съд, пълен с Кока-кола, и ги оставете да престоят една нощ.
 • На следващата сутрин извадете предметите от съда и избършете остатъците по тях с влажна кърпа.

2. Отстранява петната

Очевидно е, че този богат на добавени вещества продукт не е 100% екологичен, но все пак е по-щадящ от другите препарати за премахване на петна, които се предлагат в магазините.

Съчетаването на Кока-кола с перилния препарат, който използвате по принцип, ще ви помогне да отстраните петната, дори и да са дълбоко пропити в тъканите.

Как да я използвате

 • Налейте малко кола в едно от отделенията на пералнята и пуснете на нормален перилен цикъл.
 • Въглеродната киселина и фосфорната киселина в тази напитка ще подействат директно върху петната, като същевременно ще направят тъканите по-меки.

3. Почиства стъклата

Кока-колата за почистване на стъкла

Кока-колата съдържа малко количество лимонена киселина, което я превръща в чудесно средство за почистване на стъклени повърхности и огледала.

Как да я използвате

 • Навлажнете чиста кърпа с малко кола и разтъркайте с нея стъклената повърхност, която желаете да почистите.

4. Отстранява мазнините

Остатъците от мазнини, които се натрупват върху кухненските повърхности, често могат да са трудни за отстраняване, дори и след употреба на търговски препарати за почистване.

Ако обаче комбинирате препарата с малко кола, ще получите мултифункционален продукт, който значително ще улесни задачата ви.

Как да го използвате

 • Смесете малко кола с препарат или течен сапун и разтъркайте зоните, които искате да почистите.
 • Оставете да подейства за 5 минути, след което избършете с влажна гъба.

5. Отстранява залепналата за косата дъвка

Кока-колата отстранява залепналата за косата дъвка

Да ви залепне дъвка за косата е вероятно един от най-лошите кошмари, който може да ви се случи. Ако сте се отчаяли, не бързайте да прибягвате до ножиците! Преди да предприемете такава драстична мярка, по-добре изпробвайте този любопитен трик с Кока-кола.

Как да я използвате

 • Нанесете колата върху засегнатия участък от косата. Оставете да подейства за няколко минути.
 • След това просто издърпайте дъвката от косата.

6. Почиства мазнините от съдовете

Остатъците от храна и мазнини по повърхността на тиганите и тенджерите често им придават изхабен и мръсен вид.

За да възвърнете първоначалния блясък на тиганите и да отстраните натрупаните лепкави петна, използвайте малко от тази напитка за почистването им.

Как да я използвате

 • Преди да измиете въпросните съдове, налейте малко Кока-кола на дъното им и ги сложете на котлона да загреят.
 • След това изплакнете с обичайния си препарат за съдове и разтъркайте с гъба до премахване на мръсотията.

7. Кока-колата като пестицид за градината ви

Кока-колата като пестицид в градината

В много части на света тази напитка се използва като алтернатива на агресивните пестициди, които много от производителите използват, за да предпазят реколтата си от насекоми и вредители.

Макар че не е 100% натурална, тя все пак е по-безвредна от другите химикали, а освен това е и много по-евтина.

Как да я използвате

 • Напръскайте с малко кола зоните, в които има голям брой насекоми.
 • Можете също така да налеете напитката в няколко малки купи или чинии и да ги поставите на определени места в градината си.

8. Почиства тоалетната

Петната от варовик, които неизбежно се натрупват върху тоалетната чиния, могат да бъдат отстранени с помощта на малко количество от тази популярна напитка.

Киселините в съдържанието й спомагат за ефикасното премахване на веществата, причиняващи петна, като същевременно придават на тоалетната ви по-бял и хигиеничен вид.

Как да я използвате

 • Изсипете течността върху петната от варовик и оставете да подейства поне един час.
 • След това измийте зоните с четка за тоалетна и изплакнете.

Вече готови ли сте да изпробвате тези трикове с Кока-кола? Въпреки че консумирането на тази напитка може да навреди на здравето ви, бутилка с тази течност ще ви помогне с извършването на всякакви домакински задачи.

Така че може да я изпробвате винаги, когато се натъкнете на някой от посочените проблеми и ще видите сами изненадващите ефекти от нея!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.