Защо остеоартритът води до болка в колянните стави

Остеоартритът предизвиква началото на възпалителен процес, който засяга подвижността на колянните стави и води до появата на болка. Прочетете следващите редове, за да разберете защо остеоартритът причинява болка в колянните стави.
Защо остеоартритът води до болка в колянните стави

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Остеоартритът или артрозата “от износване” е системно, дегенеративно заболяване, което може да засегне всяка една става. Често се проявява поради износването на защитния хрущял обвиващ костите. Когато остеоартритът обхване колянните стави, води до появата на болка в тази област.

Различни заболявания и травми могат да засегнат колянните стави. Но най-често именно остеоартритът като хронично заболяване, се отразява на подвижността им. Една от най-честите форми на заболяването е остеоартритът на коляното.

Среща се най-често при хората на средна и зряла възраст. Освен това е една от основните причини за обездвижването.

Има редица лекарства и терапии за справяне с болката. Въпреки това няма ясно определено лечение за причината водеща до прогресирането на заболяването.

Защо остеоартритът води до болка в колянните стави?

Причини да болка в колянните стави
За да разберете защо остеоартритът води до болка в колянните стави е важно да знаете какво правят ставите.

В повечето случаи остеоартритът се появява в резултат на увреждането на хрущяла свързващ костите на коляното. Артикуларният хрущял е мек и деликатен. Задачата му е да предпазва и обвива краищата на костите на коляното. Когато се износят или увредят, ставите изгубват способността си да бъдат гъвкави и да се движат нормално.

Тъй като това предизвиква началото на възпалителен процес, то е съпроводено с епизоди на хронична болка, влошаваща се с времето. Затова, ако човек не спазва назначеното му лечение за забавяне на процеса, с времето няма да може да се движи нормално и ще се оплаква от още по-неприятни и сериозни симптоми.

Видове остеоартрит на коляното

Остеоартритът води до болка в колянните стави в зависимост от етапа на развитието си. Затова при поставянето на диагнозата лекарите се ръководят от трите типа на заболяването.

Различаваме следните видове остеоартрит на коляното:

Лека форма на остеоартрит на коляното

Болните от този тип усещат дискомфорт единствено след като са се натоварили физически. Рентгеновите изследвания на тези пациенти не показват видими извинения.

Умерена форма на остеоартрит на коляното

В този случай рентгеновите изследвания могат да покажат някои забележими промени. Периодите на болка се проявяват след дълго стоене прави или умерено натоварване. Освен това симптомите се появяват и изчезват по няколко пъти годишно.

Остра форма на остеоартрит на коляното

Когато премине в остра форма, остеоартритът на коляното причинява продължителна болка в колянните стави дори след малко натоварване. Обикновено болните се оплакват от скованост и болка в първите 20 минути на деня, а симптомите намаляват с напредването на времето.

При тази форма се проявяват поредица от епизоди на възпаление на колянните стави. Болката е по-честа и може да се отрази на способността да се движите. При рентгеновите изследвания се наблюдават увреждания на хрущялите.

Симптоми на остеоартрита на коляното

Симптомите на остеоартрита на колянните стави могат да варират в зависимост от това колко е увреден хрущяла. Най-често клиничните прояви се свеждат до болка, оттоци и загуба на подвижността. Последното е свързано с невъзможността да си движите коляното.

Оттоците, които са и причината за болката в колянните стави при остеоартрита, се получават, когато в ставата има излишна синовиална течност. Тъй като ставата не поддържа засегнатия крайник както би трябвало, заболяването ограничава движенията и се отразява върху качеството на живот на болния.

Накратко симптомите могат да включват:

 • Болка, която се влошава сутрин и намалява при раздвижване на коляното.
 • Усещане за скованост след периоди на покой.
 • Продължителна болка след сгъване на коленете (например след дълго седене).
 • Силна болка, която се засилва при движение.

Препоръчваме ви да прочетете и: Препоръки за лечение на артрит

Защо поставянето на ранна диагноза е важно?

Важно е да знаете, че всички видове остеоартрит се влошават с времето. Затова колкото по-бързо бъде поставена диагнозата, толкова по-добра е прогнозата и последващото лечение. Лекарите могат да назначат извършването на серия от рентгенови изследвания за потвърждаване на заболяването.

Тези изследвания ще покажат степента на увреждане на хрущяла  и дали пространството на ставите, разделящи костите на коляното, се е смалило.

След като професионалистите определят степента на остеоартрита те могат да препоръчат:

 • Промени в начина на живот (здравословен режим на хранене и ненатоварваща физическа активност)
 • Физиотерапия
 • Отслабване (ако болният е с наднормено тегло)
 • Болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства
 • Операция (артроскопия или смяна на ставата; само в по-тежките случаи)

Накрая – причината, поради която остеоартритът причинява болка в колянните стави е възпалителният процес от износването на артикуларния хрущял. Тъй като заболяването е прогресивно е важно да бъдете диагностицирани и лекувани възможно най-скоро.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Escarpanter Buliés, J. C., Valdés Díaz, O., Sánchez Rauder, R., López Valdés, Y., & López García, C. (1997). Resultados terapéuticos en la osteoartritis de la rodilla con infiltraciones de ozono. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 16(2), 124-132.
 • López, A. A., Morote, C. C., & Lorenzo, Y. G. (2004). Tratamiento quirúrgico de la osteoartritis de rodilla. Rev Cubana Ortop Traumatol, 18(1), 53-9.
 • Solis Cartas, U., de Armas Hernandez, A., & Armando, B. C. (2014). Osteoartritis. Características sociodemográficas. Revista Cubana de Reumatología, 16(2), 97-103.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.