Грозде Гренаш: Характеристики и свойства

Гроздето Гренаш е продукт с много приложения. Научете повече са качествата му днес!
Грозде Гренаш: Характеристики и свойства

Последна актуализация: 01 юни, 2023

Гроздето Гренаш е плод, свързан с производството на среднокачествени вина, чиято слава нарасна през последните години. Има арагонски произход и бързо се е разпространил в цяла Испания.

Това е плод, който издържа на екстремни температури и се адаптира към бедни почви, което улеснява отглеждането му. Издържа на топлина и може да се засажда на голяма надморска височина.

Преди да започнем, трябва да отбележим, че гроздето е продукт с висока концентрация на антиоксиданти. Винаги е по-добре да го консумирате сурово, а не под формата на вино. Част от полифенолите се окисляват в процеса на получаване на алкохолната напитка, което намалява нейния антиоксидантен ефект.

Характеристики на гроздето Гренаш

Гроздето Гренаш се характеризира с това, че е изключително универсален продукт. Може да се консумира прясно или да се използва за направата на различни вина, някои от които са високо ценени.

Има добра устойчивост на окисление и може да се произвежда в големи количества. Всъщност присъства във всички региони на Испания, с изключение на Галисия, Астурия и Канарските острови.

От него се правят млади вина с аромат на прясно смлян пипер. Отлежаването на тези вина е кратко, но успяват да запазят своя атрактивен цвят и аромат на зрели плодове.

Най-общо казано, това са приятни вина с висок ароматен интензитет. Имат добър капацитет за стареене. Има дори световен конкурс за вина, произведени от това грозде.

Грозде и вино.
Често гроздето Гренаш се използва за производството на вина.

Разновидности

Има 3 основни разновидности на гроздето Гренаш:

  1. Първият от тях е характерен за Арагон. Това е червен сорт, смятан за един от най-разпространените в Испания. Използва се за производство на червени вина, розе или сладки вина. Има дори възможност за производство на някои ароматни вина с нисък интензитет на цвета и високо алкохолно съдържание.
  2. Garnacha Blanca е мутация, която се адаптира добре към горещ и сух климат. От него се получават ароматни и плодови бели вина. Алкохолното им съдържание също е високо. По същия начин цветът, получен в края, наподобява златисто жълто.
  3. И накрая, имаме ярко лилавото Garnacha Tintorera. Вината, получени от него, са с много цвят и сух екстракт. Обикновено се използва за смесване. Крайният резултат е с висока киселинност, но с умерено алкохолно съдържание.

Ползи от гроздето Гренаш

Консумацията на сурово грозде Гренаш има редица полезни ефекти върху здравето. Особено внимание заслужава концентрацията му на фитохимикали с антиоксидантен капацитет.

Те могат да предизвикат синтеза на азотен оксид в тялото, което подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система. Това се доказва от изследване, публикувано в списание Vascular Pharmacology.

Тези съединения могат също да неутрализират образуването на свободни радикали, предотвратявайки натрупването им в тъканите. Доказано е, че този механизъм намалява случаите на хронични и сложни патологии, което има много положителен дългосрочен ефект. Поддържането на окислението и възпалението под контрол е от ключово значение за забавяне на процесите на стареене.

Грижа

Трябва също да се отбележи, че гроздето осигурява голямо количество прости захари. Тези съединения могат да променят нивата на кръвната захар. Тяхната продължителна консумация в заседнал контекст може да бъде свързана с по-висока честота на метаболитни патологии, като диабет.

Грозде Гренаш
Консумацията на грозде е препоръчителна, стига да е балансирана, и не създава проблеми.

Гроздето Гренаш е широко разпространен и ценен сорт

Гроздето Гренаш прогресивно се е разпространило в цяла Испания, давайки началото на висококачествени вина с много характерни нотки. Алкохолното му съдържание е високо, но това не означава, че органолептичните му качества не са добри.

От гроздето можете да получите бели вина, както и червени вина. Има 3 различни сорта грозде, за които си струва да знаете.

Трябва да се има предвид, че най-добрият начин да се възползвате от предимствата на този плод е да го консумирате суров. Когато говорим за вино, имаме предвид напитка, която има токсично съдържание, което може да повлияе на вътрешната хомеостаза.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Siti HN, Kamisah Y, Kamsiah J. The role of oxidative stress, antioxidants and vascular inflammation in cardiovascular disease (a review). Vascul Pharmacol. 2015;71:40-56. doi:10.1016/j.vph.2015.03.005
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Yoshida Y, Simoes EJ. Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Curr Diab Rep. 2018;18(6):31. Published 2018 Apr 18. doi:10.1007/s11892-018-1004-6

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.