6 грешки, които трябва да избягвате, когато използвате енергийни регулатори

Аксесоарите, които увеличават броя на контактите, са много полезни за дома. Въпреки това, като всяко използване на електрическата енергия, те трябва да се прилагат отговорно и да се избягват редица грешки.
6 грешки, които трябва да избягвате, когато използвате енергийни регулатори
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 15 април, 2024

Повечето домакинства използват голям брой електрически контакти. Има все повече домакински уреди и устройства за работа или забавление, които улесняват множество ежедневни задачи. Поради тази причина тези регулатори на мощността са функционални за преобразуване на един контакт в 5 или 6 или дори повече.

Има обаче редица често срещани грешки при използването им, които е добре да знаете, за да избегнете инциденти. От друга страна, има регулатори на мощността, които освен че увеличават броя на гнездата, работят и за намаляване или увеличаване на напрежението и го настройват към всеки обект.

Това е инструмент, който трябва да се използва с повишено внимание. Претоварването на тези елементи, свързването им един върху друг или прилагането им към уреди с висока консумация на енергия са някои от грешките, които могат да причинят повреди.

Какво представляват тези удължители и регулатори на мощността?

Регулаторите на мощност са инструменти, които се свързват за разширяване на броя на изходите на входа. По този начин е възможно да се трансформира един контакт в 6 или повече. Функция, която е много полезна в домове, все по-натоварени с електрически уреди.

Търсенето на енергия нараства и е обичайно да се правят рисковани грешки чрез претоварване на устройства.

На някои места те са известни като удължители, на други като удължители или регулатори, а също и като чехли или енергийни блокчета. Въпреки това, с всички тях трябва да се внимава при използването им, тъй като електрическата енергия може да бъде опасна, ако се използва безотговорно.

От друга страна, някои удължители имат регулатори на напрежението, които служат за адаптиране на устройствата към диапазона, от който се нуждаят за работа. Повечето електрически елементи обаче вече са подготвени за регионални нива на напрежение, така че са необходими само в определени случаи.

Често срещани грешки при използване на регулатори на мощността

С намерението да се увеличи броят на контактите в дома, често се свързват регулатори на мощността, понякога безотговорно. Поддържането на постоянно включени уреди, както и наличието на свободни места за зареждане на устройства, води до определени грешки при използването им.

1. Претоварването им

Може би най-често срещаната грешка при използването на тези устройства е претоварването им. Удължителите имат вътрешни вериги, които поддържат определено количество енергия.

Ако това бъде превишено, съществува риск от пожар, повреда на устройствата или дори разтопяване на пластмасата. Препоръчително е винаги да оставяте 1 или 2 свободни места.

От друга страна, някои разширители имат превключватели, които позволяват или прекъсват тока. Ако ще се използват в уреди с висока консумация на електроенергия, най-добре вземете тази разновидност.

Разклонители
Претоварването в множество контакти е често срещано явление и увеличава риска от домашни инциденти.

2. Използване на повредени удължители и ригулатори

Умножителят на изхода вероятно ще бъде частично повреден. Например, една от заготовките му е изгоряла, но има 4 или 5 други непокътнати.

В такъв случай не използвайте нито един от тях. Трябва да се изхвърли и да се вземе друг, тъй като може да има повреда на вътрешните вериги.

3. Не ги пазите от вода и влага

Ясно е, че водата и електричеството никога не трябва да са близо едно до друго. Колкото и очевидно да изглежда, много битови инциденти са резултат от този вид недоглеждане.

Множеството удължители никога не трябва да се мокрят или да са близо до вода. Също така се препоръчва те да бъдат разположени възможно най-далеч от влажни среди, като бани или мазета.

4. Свързване на един удължител върху друг

Понякога е необходимо кабелите да се удължат допълнително, за да може захранването да достигне до определени устройства. Освен това един разклонител с 3 или 4 контакта може да не е достатъчен. Много хора имат навика да включват един удължител в пространството на друг, като по този начин увеличават броя на изходите.

Тези инструменти обаче не са предназначени за такава употреба. Регулаторите за натрупване на мощност могат да причинят прекъсване на захранването и дори пожар поради електрическо претоварване, така че е възможно да се повредят свързаните устройства. Важно е винаги да избягвате това действие.

5. Поставяне в затворени помещения

Няколко удължителни кабела не трябва да се поставят в затворени пространства или под определени елементи, като например килими, поради топлината, която генерират. Също така е важно да създадете безопасна среда за тях.

По-специално, дръжте ги далеч от отпечатъци от крака, манипулации на деца или ухапвания от домашни любимци.

6. Използвате въпросинте регулатори на открито

Енергийните регулатори като цяло са предназначени за употреба на закрито. Те не могат да издържат на външни условия.

Дъжд, екстремна топлина или прекомерна влажност могат да причинят сериозни злополуки. Някои продукти включват защита за употреба на открито, но това трябва да бъде ясно посочено в ръководството на производителя.

Уреди, които никога не трябва да се свързват към енергийни регулатори

Някои големи домакински уреди изискват висока консумация на енергия. Поради това не е препоръчително да ги свързвате към удължители на мощността, тъй като те могат да претоварят инструмента:

 • Кафемашини и тостери: Въпреки че са малки уреди, те изискват висока консумация на енергия. Въпреки това, тъй като се използват от време на време, те могат да се включват и изключват веднага, но винаги към оригинален контакт.
 • Отоплители: Електрическите нагреватели имат висока консумация на енергия и трябва да бъдат изключени, когато помещението вече е топло.
 • Микровълни: Микровълновата технология изисква високи нива на енергия.
 • Картерни помпи: Тъй като сте на места близо до вода и влажност, важно е да не свързвате този обект с енергийни регулатори.
 • Аксесоари за коса: Сешоарите, машите и пресите за коса изискват висок ампераж, за да генерират топлина.
 • Фризери: Освен че консумират голям ампераж, хладилниците се включват и изключват постоянно, в зависимост от вътрешната температура. Това не се поддържа добре от разклонителите
Микровълнова у дома.
Микровълновите имат висока консумация и не е препоръчително да се свързват към разклонител.

Харесва ли ви тази статия? Може също да прочетете и: Камини с биоетанол: предимства и недостатъци

Да използвате или да не използвате регулатори на напрежението?

В допълнение към регулаторите на мощността или удължителите на гнездата има елементи, които контролират количеството напрежение, което влиза в уреда. Но тяхното използване не винаги е необходимо, тъй като голяма част от електрическите устройства са подготвени за вариации на напрежението от 15%.

Това са аспекти, които трябва да вземете предвид, ако купувате устройства, произведени в други страни, или ако свържете свои собствени в други части на света по време на пътуване. Това е така, защото всеки регион има различни нива на напрежение. Например, в Испания, наппрежението, е 220 волта, докато в Мексико е 127.

Някои хора избират да защитят своите скъпи или често използвани електрически инструменти. Те може вече да имат свои вътрешни регулатори. В някои случаи обаче са необходими регулатори на напрежението.

Бъдете отговорни

Удължителите за контакти са полезни и необходими аксесоари за дома. Човек обаче трябва да поема отговорност и да избягва описаните грешки. В противен случай са възможни сериозни инциденти, като пожари или претоварвания. Не забравяйте да използвате електричеството съвестно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Junior, Geraldo Motta Azevedo et al. “DESENVOLVIMENTO E IMPLEMENTAÇÃO DE FERRAMENTA PARA ECONOMIA DE ENERGIA ELÉTRICA: ESTUDO DE CASOS.” Projectus 4.3 (2021): 1–12. Disponible en: https://doi.org/10.15202/25254146.2019v4n3p1
 • RODAS RENDÓN, DARIO E. , GALLEGO R., RAMÓN A. , FRANCO B., JOHN FREDY ,  LOCALIZACIÓN ÓPTIMA DE REGULADORES DE TENSIÓN EN SISTEMAS DE DISTRIBUCIÓN CON UN MODELAMIENTO TRIFÁSICO. Scientia Et Technica [Internet]. 2006;XII(32):109-114. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=84911652020
 • Amaya, Andrés F., Héctor I. Gómez, and Guillermo Espinosa. “Regulador de Voltaje -LDO- Completamente Integrado de Baja Caída de Tensión, Alta Velocidad y Bajo Consumo de Área.” INGENIERÍA Y COMPETITIVIDAD 17.1 (2015): 153–160. Disponible en: https://doi.org/10.25100/iyc.v17i1.2210
 • Brown del Rivero, Alfonso,  Electricidad, características y opciones de reforma para México. Análisis Económico [Internet]. 2011;XXVI(61):153-173. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=41318401010
 • Castro, Miguel,  La seguridad eléctrica y los sistemas eléctricos. Ingeniería Energética [Internet]. 2010;XXXI(1):10-18. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=329127743002

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.