Предимствата да имате обезвлажнител у дома

Да имате обезвлажнител у дома не е лукс или въпрос на естетика. Заради функциите си, той може да ви помогне в борбата с алергиите. Кои са най-полезните предимства на тези уреди?
Предимствата да имате обезвлажнител у дома

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

В повечето домакинства, да не кажем във всички, има места предразположени към проблеми с влагата. Независимо дали поради липсата на добра вентилация, постоянен контакт с вода или материалите, които са използвани. В тези места постепенно се натрупва влага, мухъл и неприятна миризма. Знаете ли кои са предимствата на това да имате обезвлажнител у дома?

Мнозина си мислят, че обезвлажнителят е луксозно устройство, но истината е, че той крие редица предимства, освен това че предпазва от появата на петна по стените. Тъй като ще се отървете от мухъла и акарите, типични за местата с влага, притежаването на обезвлажнител у дома е полезно и за здравето ви.

Според проучване публикувано в Environmental Health Perspectives, влагата и мухълът са свързани с повишен риск от алергии и респираторни заболявания. Имайки това предвид, можем да кажем, че притежаването на обезвлажнител у дома е синоним на добро здраве. Затова решихме да споделим с вас ползите на това устройство и кои са най-добрите варианти, на които да се спрете.

Какво представлява един обезвлажнител?

Обезвлажнителят е уред, който контролира влагата, събираща се в различни места на дома, най-вече в тези с лоша вентилация. Той работи с изпарител, през който преминава пара, която води до кондензиране на влагата и събирането й в резервоара на уреда.

Когато въздухът се изсуши и охлади, той преминава през кондензатор, позволяващ температурата в стаята да се нормализира, като така понижава нивото на влагата. Както вече споменахме, всичко това е свързано със сериозни предимства. От една страна така се предпазват пространствата, мебелите и уредите от повреждане от влагата, а от друга – уредът се грижи за здравето на цялото семейство.

Ще откриете различни марки и модели обезвлажнители на пазара. Но, ако търсите качествен и полезен уред, ви препоръчваме овлажнителите на De’Longhi, които имат и сертификат за качество в борбата срещу алергиите. Този сертификат показва, че продуктът е с гарантирано качество и е полезен за хора с астма и алергии.

Ползите от притежаването на обезвлажнител у дома

Вече имате някаква представа защо обезвлажнителите за полезни. Но, за да разсеем съмненията ви, ще ви дадем още малко интересна информация по темата.

1. Подобряват качеството на въздуха

Да имате обезвлажнител у дома означава да се радвате на добро здраве. Дори да не обръщате внимание, трябва да знаете, че натрупването на прах, алергени, козина от домашни любимци и плесен е един от ключовите фактори за появата на алергии и респираторни проблеми. Според публикация на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) всичко това може да причини проблеми с  кожата и очите.

За щастие благодарение на обезвлажнителите, като моделите DEX or DDSX на De’Longhi , които са със сертификат (с изключение на модела DEX210), можете да почистите въздуха от алергени и прах и така да осигурите по-здравословна среда на семейството си. По този начин намалявате риска от появата на кожни и респираторни проблеми, а и прочиствате дома си от акари, плесен и неприятна миризма.

2. Помагат по-бързото изсъхване на дрехите

В много домове местата, където се сушат дрехите, не са добре вентилирани. По този начин се увеличава влагата и дрехите започват да миришат неприятно. Затова обезвлажнителите са полезни  и помагат изсушаването на дрехите. Моделите  DDSX на De’Longhi намаляват наполовина времето за сушене на прането.

3. Решават сериозни проблеми с влагата

Друго голямо предимство на съвременните обезвлажнители като моделите на De’Longhi е, че притежават капацитета да решават сериозни проблеми с влагата у дома, като моделите DDSX. С тяхна помощ ще избегнете неприятното въздействие на влагата върху красотата на дома ви, неприятната миризма и евентуалните здравословни проблеми, които могат да се появят.

Да имате обезвлажнител у дома е синоним на добро здраве.

4. Спомагат запазването на мебелите и уредите в дома

Когато околната среда е с висока влажност, мебелите и домакинските електроуреди се повреждат по-бързо. Влагата постепенно води до корозия на металните части и променя цвета на боите, дървесината и тъканите. Премахването на влагата с помощта на висококачествен обезвлажнител, като тези споменати в тази статия, всичко това ще остане в миналото.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да разпознаете силната влага в дома си

5. Някои обезвлажнители работят изключително тихо

Шумът на някои обезвлажнители може да е неприятен, особено ако уредът работи през нощта. Именно затова De’Longhi предлагат алтернативни варианти като модела DNS, който е изключително тих. Страхотен вариант за тези, обичащи комфорта.

Заключение

Покупката на обезвлажнител е добра инвестиция, осигуряваща ви редица важни предимства. Не става въпрос само естетика, но и за грижа за здравето на цялото семейство. Запомнете това!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Mendell MJ, Mirer AG, Cheung K, Tong M, Douwes J. Respiratory and allergic health effects of dampness, mold, and dampness-related agents: a review of the epidemiologic evidence. Environ Health Perspect. 2011;119(6):748–756. doi:10.1289/ehp.1002410
  • Milne, Richard & Hockey, Hans & Rea, Harry. (2014). Long-Term Air Humidification Therapy Is Cost-Effective for Patients with Moderate or Severe Chronic Obstructive Pulmonary Disease or Bronchiectasis. Value in Health. 17. 320–327. 10.1016/j.jval.2014.01.007.
  • Humidifiers and indoor allergies. (n.d.)
    aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/humidifiers-and-indoor-allergies
  • Noti, J. D., Blachere, F. M., McMillen, C. M., Lindsley, W. G., Kashon, M. L., Slaughter, D. R., & Beezhold, D. H. (2013). High Humidity Leads to Loss of Infectious Influenza Virus from Simulated Coughs. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0057485

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.