Камини с биоетанол: предимства и недостатъци

Камините с биоетанол привличат вниманието, тъй като подобряват естетиката у дома и осигуряват топлина в студеното време. Научете повече за предимствата и недостатъците им.
Камини с биоетанол: предимства и недостатъци

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 25 април, 2023

Има много начини да се радвате на по-топла атмосфера в дома. За месеците на интензивен студ е обичайно хората да изчистват праха от своите газови или електрически печки или класическите камини на дърва. В днешно време обаче има по-безопасни и по-екологични варианти, като например камини с биоетанол.

Тези елементи използват растително гориво, като по този начин намаляват емисиите на замърсяващи газове. Те имат и други предимства пред другите нагреватели. Например скоростта, с която загряват околната среда или малкото отпадъци, които генерират.

Използването им не е само опция за тези, които предпочитат да насърчават възобновяемите енергийни източници; те са избирани и по естетически, декоративни и функционални причини. Въпреки това, подобно на други аксесоари за дома, те имат предимства и недостатъци. Ще ги анализираме подробно по-долу.

Характеристики на камините с биоетанол

На пръв поглед камините на биоетанол изглеждат като обикновена камина; обаче има много разлики. От удобството на тяхното инсталиране до вида енергия, която използват, имат редица предимства.

Първо, те работят с гориво, получено от вещества като нишесте или целулоза. Това е вид етилов алкохол с висока чистота, който се произвежда от биомаса от растителен произход, съдържаща захари, като захарно цвекло или захарна тръстика.

Култури, като царевица, пшеница или ечемик, също се използват, благодарение на целулозата, съдържаща се в стъблата. Тези елементи се подлагат на процес на ферментация с дрожди, при който се получава алкохол, който след това се дестилира.

Резултатът е възобновяемо гориво. Всъщност това е същото гориво, което се смесва с други видове нафта за екологични превозни средства. И въпреки че неговата екологична страна е една от най-важните характеристики, тя не е единствената. Като цяло те се отличават и със следното:

  • Те са лесни за инсталиране, без нужда от външни изходи, тъй като не отделят дим.
  • Те са по-безопасни. Тъй като те не генерират отпадъци и не използват дърва за огрев, е по-малко вероятно да избухне пожар.
  • Имат детектори за висок въглероден диоксид и система за автоматично аварийно изключване.

Има обаче и някои недостатъци при използването им, като цената им.

Камини на биоетанол.
Горивото, използвано в камините с биоетанол, е направено от вещества като нишесте и целулоза.

Предимства на камините на биоетанол

Камините на биоетанол привличат вниманието с дизайна, който внасят в дома. Те осигуряват топъл и удобен вид на места като всекидневни. Те също така представляват по-екологична алтернатива на класическите камини. Нека видим основните им предимства.

Инсталация на камините с биоетанол

Има няколко вида от тези камини, но тъй като те не консумират електричество и не генерират дим, те са лесни за инсталиране, освен ако не искате да ги прикрепите към стена. Важното е, че не изисква въздухоотвод или вентилационен канал, което прави възможно да ги поставите във всяка стая на къщата.

Бърза топлина

В зависимост от размера на помещението, камините на биоетанол могат да постигнат бързо затопляне на помещенията. Като цяло им отнема около 40 минути, за да постигнат това. Това е много благоприятно в сравнение с други устройства. Въпреки това топлината няма да се разпространи в други стаи.

Без пепел

Друго голямо предимство е, че те не генерират никакви отпадъци. Тъй като те не използват дърва за огрев, а трайни материали – като вулканична скала – няма остатъци от пепел или прах. Това е благоприятно и когато става въпрос за почистване, което ги прави лесни за поддръжка.

Безопасност на камините с биоетанол

Поради своя дизайн, вида на материалите и използваното гориво, камините на биоетанол са сред най-малко рисковите. И въпреки че използването на огън все още е налице, тяхната система за изключване и система за откриване на повишен въглероден окис осигуряват още повече безопасност.

Лесно транспортируем

С изключение на стенните модели, които са лично решение, тези камини могат да бъдат преместени в желаната среда. Видовете се различават по размер, така че изборът на такъв, който отговаря на района, е лесен. Има опции от 20 килограма (44 паунда), които се адаптират към всяка съществуваща мебел.

Тишина и миризма

Друго негово предимство е ниският шум, генериран от пламъците. Това му придава визуален чар, когато гледате огъня със спокойствието на тишината. Освен това, тъй като те не произвеждат дим, те също не излъчват силни миризми.

Въпреки това биоетанолът генерира нежелан аромат, който ще зависи от чистотата на продукта. Ако имате качество между 95 и 97% чистота, може дори да не го забележите.

Дизайн и естетика

Както споменахме по-рано, има широка гама от видове, размери и цени. Те варират от основни до такива, проектирани от специалисти по интериора. Разбира се, тяхната стойност ще зависи от вложената визуална работа. Повечето модели обаче са създадени, за да допринесат за естетиката на околната среда.

Недостатъци на камините с биоетанол

Използването на камини с биоетанол включва някои недостатъци, които също трябва да се вземат предвид, преди да се пристъпи към тяхното инсталиране.

Разходи за гориво и издръжливост

Въпреки че тези камини се различават по цена, във всички тях се използва биоетанол и цената му може да бъде непосилна. Средно 20-литров контейнер е достатъчен за около 50 часа употреба в дома.

Продължителност на затоплянето

Благодарение на своите характеристики, топлината изчезва бързо, веднага след като камината се изключи. Това е така, защото не генерира елементи, които поддържат топлината във въздуха. Топлината няма да се разпространи и в други стаи в къщата.

Интензивен мирис на камините с биоетанол

Ароматът, генериран от биоетанол, не е приятен и в зависимост от неговата чистота и качество ще варира по интензитет. Въпреки това може да се комбинира с ароматизатор на околната среда. По този начин миризмата може да се прикрие.

Лоши миризми от огън.
Въпреки че са с много добро качество, някои камини на биоетанол могат да причинят неприятна миризма.

Безопасно разстояние

Инсталацията, макар и проста, изисква тя да бъде на значително разстояние от другите елементи. Например, отворените камини изискват около 50 сантиметра (20 инча) отстрани и 100 сантиметра (40 инча) нагоре. Затворените, от друга страна, изискват 20 сантиметра (8 инча) отстрани и 60 сантиметра (24 инча) нагоре. Това може да е недостатък, ако площта е малка.

Обезлесяването

Въпреки всички екологични предимства, споменати за използването на биоетанол, някои от критиките, които получава, твърдят, че все повече и повече гори се изсичат за неговото производство, както и изчезването на земи, които преди са били използвани за производство на храни.

Пускане на камини на биоетанол

Ако след обмисляне на опциите изберете камини с биоетанол, трябва да вземете някои предпазни мерки. Горивото не трябва да се разлива, тъй като това увеличава риска от пожар. Запалването е просто, те имат горелка за отлагане на биоетанола в количествата, посочени от всеки производител.

Съвет да го направите внимателно и без разливане е да го добавяте с помощта на фуния, като винаги се уверявате, че горелката е изключена и студена. Накрая трябва внимателно да се запали с кибрит или запалка, като се спазва известно разстояние, тъй като първоначалният контакт може да причини малък пламък.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Castro-Martínez, Claudia, Beltrán-Arredondo, Laura Ivonne, Ortiz-Ojeda, Juan Carlos,  PRODUCCIÓN DE BIODIESEL Y BIOETANOL: ¿UNA ALTERNATIVA SUSTENTABLE A LA CRISIS ENERGÉTICA?. Ra Ximhai [Internet]. 2012;8(3b):93-100. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=46125177010.
  • İçöz, E., Mehmet Tuğrul, K., Saral, A., & İçöz, E. (2009). Research on ethanol production and use from sugar beet in Turkey. In Biomass and Bioenergy (Vol. 33, Issue 1, pp. 1–7). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.biombioe.2008.05.005
  • Sánchez Riaño, A. et al. “Producción de Bioetanol a Partir de Subproductos Agroindustriales Lignocelulósicos.” Tumbaga 1.5 (2010): 61–91. Print.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.